Οι δίαιτες του καλοκαιριού και τα λάθη τους

diaita-marouli-gunaika

Οι δίαιτες-εξπρές ενόψει καλοκαιριού μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες

ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και το θέμα συζήτησης «γρήγορο αδυνάτισμα» είναι σχεδόν καθημερινό σε παρέες γυναικών, αλλά και αντρών. Η ειδικός, Ματίνα Πουλλή, όμως, εξηγεί το λάθος δρόμο που μπορεί να πάρουμε αυτή την εποχή, στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά.

Ξαφνικά όλοι συνειδητοποιούμε πως τα ρούχα λιγοστεύουν και πρέπει επειγόντως να χάσουμε κιλά πριν την εμφάνιση στην παραλία. Μαγικά χάπια που κόβουν την όρεξη, καφές που αδυνατίζει, σκόνες και ροφήματα που αντικαθιστούν τα γεύματα, σούπες και χυμοί που μεταβολίζουν το λίπος, μασαζοκορσέδες και ένα σωρό άλλα, έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο.

Όσο και να θέλαμε να ισχύει, δεν μπορούμε, ακολουθώντας «μαγικά» τεχνάσματα, να αναιρέσουμε τις διατροφικές «αμαρτίες» ενός ολόκληρου χειμώνα. Ο υπέρβαρος-παχύσαρκος ασθενής γίνεται πολλές φορές θύμα του μάρκετινγκ και υποβάλει τον οργανισμό του σε δίαιτες-βασανιστήρια, άλλοτε τρώγοντας μόνο λαχανόσουπα, αποβάλλοντας εντελώς τους «κακούς» υδατάνθρακες, αποκλείοντας τρόφιμα που δεν ταιριάζουν στην ομάδα αίματος ή έχουν προκύψει από το x τεστ δυσανεξίας. Μέσα στις επόμενες γραμμές, λοιπόν, θα αντικρούσουμε κάποιες από τις διάσημες δίαιτες που υπόσχονται θαύματα.

Η στέρηση τροφών δημιουργεί στον οργανισμό τις προϋποθέσεις για υπερφαγικά επεισόδια μετά το πέρας της δίαιτας

Δίαιτες αποτοξίνωσης
Συνήθως πρόκειται για υγρές δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχονται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών τη βδομάδα. Περιλαμβάνουν συνήθως μόνο φρούτα και λαχανικά.

Σχόλια της ειδικού

  • Η γρήγορη απώλεια αποτελεί μια κύρια αιτία της γρήγορης επαναπρόσληψης.
  • Η στέρηση τροφών δημιουργεί στον οργανισμό τις προϋποθέσεις για υπερφαγικά επεισόδια μετά το πέρας της δίαιτας. Έτσι, το άτομο υπερκαταναλώνει τροφές που του έλειψαν και στερήθηκε.
  • Η απώλεια βάρους είναι αποτέλεσμα απώλειας υγρών και μυϊκού ιστού και όχι λίπους.

Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, μπορεί να καταναλωθεί απεριόριστη ποσότητα τροφής, αρκεί αυτή να προέρχεται από πρωτεϊνούχες ή λιπαρές τροφές και όχι από υδατάνθρακες. Έτσι μπορεί να καταναλώνονται άφοβα και μέχρι υπερβολής μπέικον, αυγά, κρέας, βούτυρο κ.ά., αλλά όχι μακαρόνια, πατάτες, ψωμί και άλλα συναφή αμυλώδη. Ωστόσο το «κρυφό χαρτί» της δίαιτας αυτής είναι ότι πρέπει μετά από κάθε γεύμα να καταναλώνεται γκρέιπφρουτ ή χυμός γκρέιπφρουτ γιατί έχει το χαρακτηριστικό να «διαλύει τα λίπη». Μάλιστα, οι εφευρέτες της διατείνονται ότι όσο περισσότερο τρως, τόσο περισσότερο χάνεις. Και συνεχίζουν ότι αν δεν χάσετε στην αρχή μην απογοητευτείτε, αφού έτσι πρέπει, μετά την 5η μέρα θα χάνετε... 3 κιλά την εβδομάδα.

Σχόλια της ειδικού

  • Το γκρέιπφρουτ δεν διαλύει τα λίπη. Ο μόνος γνωστός τρόπος για να κάψει ο οργανισμός λίπος είναι όταν η ενέργεια που καταναλώνουμε είναι μικρότερη από αυτή που ξοδεύουμε.
  • Είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, γεγονός πολύ επικίνδυνο, ακόμα και για βραχύβια χρήση.
  • Ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, γεγονός που τον κάνει ευάλωτο σε πολλές παθήσεις.
  • Η στέρηση πολλών τροφών τις κάνει πολύτιμες για τον οργανισμό, ο οποίος μετά το τέλος της δίαιτας θα τις υπερκαταναλώσει.

Η λαχανόσουπα μπορεί να είναι νόστιμη. Όταν, όμως, αποτελεί το κύριο πιάτο κάθε μέρα, το πράγμα αλλάζει

Η δίαιτα της λαχανόσουπας
Πρόκειται για μία ειδική συνταγή σούπας λαχανικών βασισμένη στο λάχανο. Η λαχανόσουπα αποτελεί το καθημερινό πιάτο σε ένα αυστηρά υποθερμιδικό πρόγραμμα διάρκειας 7 ημερών. Παράλληλα με τη σούπα, ο διαιτώμενος καταναλώνει και άλλες τροφές όπως φρούτα, άπαχο γάλα, λαχανικά και μικρή ποσότητα ψαριού και κρέατος. Εφευρέθηκε ένα εβδομαδιαίο μοντέλο με διαφορετική προσθήκη τροφής στην καθημερινή λαχανόσουπα, «ντύνοντας» έτσι επιστημονικοφανώς ένα όχι σωστό διαιτητικό σχήμα. Οι υποστηρικτές της δεν διατείνονται λιποδιαλυτική δράση για τη λαχανόσουπα, αλλά προτείνουν το μοντέλο αυτό ως μία λύση αποτοξίνωσης στη σημερινή εποχή της υπερκατανάλωση κρέατος.

Σχόλια της ειδικού

  • Υπερβολικά μονότονη, δημιουργώντας, ακόμα και στο διάστημα της μίας εβδομάδας το αίσθημα της στέρησης.
  • Ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά και κατ' επέκταση άτομα σε ομάδες κινδύνου (εγκυμονούσες, θηλάζουσες, παιδιά, άτομα με ιστορικό συνεχών διαιτών κ.ά.) δεν πρέπει να τις δοκιμάζουν.
  • Όλες οι προαναφερόμενες δίαιτες αποτελούν μη επιστημονικό τρόπο απώλειας βάρους, επικίνδυνο για την υγεία, δεν προτείνουν ένα γενικότερο πρόγραμμα αλλαγής τρόπου ζωής και προάγουν το φαινόμενο yo-yo που αποδεδειγμένα οδηγεί σε αύξηση βάρους και προβλήματα υγείας.

Καλό θα ήταν λοιπόν αν θέλουμε αυτό το καλοκαίρι να είμαστε πιο λεπτοί και πιο υγιείς να μην υποκύψουμε στον πειρασμό του εύκολου και γρήγορου αποτελέσματός. Αυξάνοντας τη σωματική μας δραστηριότητα με το κολύμπι και το παιχνίδι στην παραλία και ακολουθώντας παράλληλα ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να χάσουμε με αργό και σταθερό ρυθμό τα κιλά που μας βασανίζουν.

Ματίνα Πουλλή, Βιοχημικός (BSc)
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος (MMEDSci)
diatrofi.gr