Οι 6 τροφές-ασπίδα απέναντι στο άγχος

oi-6-trofes-aspida-apenanti-sto-agxos-trofes-aspida-apenanti-sto-agxos

ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Πιέζεστε από τη δουλειά, τα οικονομικά σας δεν σταματούν να σας στρεσάρουν και το μέλλον σας φαίνεται δυσοίωνο; Κι όμως, υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να σας προφυλάξουν από το στρες και τις επιπτώσεις του στην υγεία.

Πορτοκάλια: βιταμίνη C όλες τις ώρες

Χειμώνας είναι και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα πορτοκάλια από τη διατροφή μας, τα οποία είναι πλούσια σε αυτή την ευεργετική βιταμίνη. Λόγω, μάλιστα, της σκληρής φλούδας τους, μπορείτε να τα έχετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή και να κάνετε μια τονωτική «ένεση» βιταμίνης C στον οργανισμό σας, τις ώρες που τη χρειάζεστε περισσότερο.

Καρύδια: ο ξηρός καρπός που κρατά το άγχος μακριά

Εκτός του ότι μπορείτε να εκτονωθείτε… σπάζοντάς τα, τα καρύδια περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ, που ανήκει στα σημαντικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά και άλλες πολυφαινόλες που φαίνεται να αποτρέπουν την απώλεια μνήμης που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου. Μελέτες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, μάλιστα, έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε στα καρύδια κρατούν υπό έλεγχο τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες, κορτιζόλη και αδρεναλίνη, έτσι ώστε να μην μας καταβάλλει το άγχος όταν το αφεντικό μας ζητάει την αναφορά της επόμενης Τρίτης… σήμερα.

Σπαράγγια: υγιεινά και αγχολυτικά

Αν και έχουν κάποιες ήπιες παρενέργειες όπως τον αποχρωματισμό και την περίεργη μυρωδιά των… ούρων, ωστόσο το τίμημα είναι μικρό για τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), το οποίο είναι ευεργετικό σε καταστάσεις άγχους, συν του ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, κάτι που χρειαζόμαστε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι. Δοκιμάστε τα στον ατμό ή βραστά και προσθέστε τα στη σαλάτα ή φτιάξτε ένα ριζότο με σπαράγγια.

Αβοκάντο: άλλο φρούτο

Εκτός του ότι αποτελούν εξαιρετικές πηγές καλών λιπαρών, τα αβοκάντο μπορούν να μας προστατέψουν από το άγχος, λόγω του ότι είναι πλούσια σε γλουταθειόνη, μια ουσία που μπλοκάρει την απορρόφηση στο έντερο ορισμένων λιπαρών που προκαλούν οξείδωση (διαδικασία που δημιουργεί τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού και για πλήθος παθήσεων). Εκτός αυτού, περιέχουν περισσότερο φυλλικό οξύ από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, καλό θα είναι, όμως, να μην υπερβάλλετε στις ποσότητες που καταναλώνετε, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες. Μην ξεπερνάτε το ¼ του φρούτου και αν θέλετε, μπορείτε να το προσθέσετε στις σαλάτες σας ή ακόμα και στα σάντουιτς.

Μούρα: μια ευεργετική οικογένεια φρούτων

Τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα σμέουρα, τα μύρτιλα κ.ο.κ. είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχτεί ότι έχει σημαντικό βοηθητικό ρόλο στην καταπολέμηση του στρες. Γερμανοί ερευνητές, μάλιστα, στο πλαίσιο μελέτης, ζήτησαν από 120 άτομα να μιλήσουν μπροστά σε κόσμο κι έπειτα να λύσουν δύσκολα μαθηματικά προβλήματα, δοκιμάζοντας να τους στρεσάρουν. Αποδείχτηκε ότι όσοι είχαν λάβει βιταμίνη C παρουσίαζαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, όπως και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μετά τις παραπάνω δραστηριότητες. Βάλτε τα στη διατροφή σας, ειδικά όταν σας περιμένει ένα αγχωτικό μίτινγκ στη δουλειά ή κάποια άλλη κατάσταση που σας στρεσάρει, και για περισσότερη γεύση προσθέστε τα στο γιαούρτι, στη βρώμη ή και στη σαλάτα σας.

Στρείδια: το αγχολυτικό από το βυθό

Τα στρείδια κέρδισαν μια θέση σε αυτή τη λίστα λόγω του ότι αποτελούν πλούσια πηγή ψευδάργυρου. Και για να καταλάβετε πόσο πλούσια, σκεφτείτε ότι 6 στρείδια, τα οποία θα σας σέρβιραν σε ένα εστιατόριο σαν ορεκτικό, περιέχουν περισσότερη από τη μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση αυτού του σημαντικού, ηρεμιστικού μετάλλου. Συν του ότι ανήκουν στη λίστα με τα καλύτερα αφροδισιακά για αποδόσεις σε έναν από τους πιο… αγχολυτικούς τομείς.