Ζάχαρη: είναι τόσο εθιστική όσο το αλκοόλ και το τσιγάρο;

zaxari-einai-toso-ethistiki-oso-to-alkool-kai-to-tsigaro

ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αναφέρουν ότι η ζάχαρη είναι τοξική και θα πρέπει να τη διέπουν νόμοι ανάλογοι με αυτούς που αφορούν τον καπνό και το αλκοόλ.

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τους λάτρεις της εθιστικής ζάχαρης, αφού σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού TIME, οι έρευνες δείχνουν ότι οι επιδράσεις της στην υγεία είναι τόσο σοβαρές, ώστε θα πρέπει να υπαχθεί και αυτή στις ελεγχόμενες ουσίες από την κυβέρνηση, μαζί με το αλκοόλ και τον καπνό και να φορολογηθεί με ειδικό φόρο κατανάλωσης, έτσι ώστε να μειωθεί η κατανάλωσή της παγκοσμίως. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευση στο Journal Nature, η φράση «κενές θερμίδες» που αναφέρουν πολλοί μιλώντας για τη ζάχαρη, δεν πρέπει καν να χρησιμοποιείται, αφού μόνο «κενές» δεν είναι…

«Γλυκιά» διατροφή,« πικρή» υγεία

Μπορεί τον καφέ σας να τον πίνετε γλυκό και ένα κουτί με πάστες να μη λείπει ποτέ από το ψυγείο σας, αλλά τα νέα δεδομένα μάλλον θα πρέπει να σας παρακινήσουν να αλλάξετε τις «γλυκές» σας συνήθειες. Ολοένα και περισσότεροι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα μελετών συνηγορούν στο ότι η φρουκτόζη μπορεί να κινήσει διαδικασίες που οδηγούν σε τοξικότητα του ήπατος και να δημιουργήσει διάφορες χρόνιες παθήσεις, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η μικρή κατανάλωση ζάχαρης δεν προκαλεί προβλήματα, η μεγάλη, όμως, σκοτώνει αργά».

Αν σκεφτούμε, μάλιστα, ότι η κατανάλωση ζάχαρης παγκοσμίως έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, με την παχυσαρκία να χτυπάει κόκκινο σε παγκόσμιο επίπεδο και τους θανάτους από διαβήτη, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες μη μολυσματικές ασθένειες να φτάνουν τα 35 εκατομμύρια το χρόνο, τότε καταλαβαίνουμε ότι η κατανάλωση ζάχαρης με τους σημερινούς ρυθμούς θα μας οδηγήσει σε… σκοτεινά μονοπάτια.

Συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό μας, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να αλλοιώσει τα σήματα των ορμονών του οργανισμού μας και να καταστρέψει το ήπαρ, επιδράσεις που μοιάζουν ανησυχητικά όμοιες με αυτές της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ – άλλωστε το αλκοόλ προέρχεται από απόσταξη ζάχαρης.

Η ζάχαρη και ο εγκέφαλός μας

Πέραν των παραπάνω επιδράσεων, οι ερευνητές έχουν μελετήσει και άλλες επιπτώσεις που έχει η ζάχαρη, ειδικά στον εγκέφαλό μας, με τα ευρήματα να είναι αρκετά απαισιόδοξα. Συγκεκριμένα, η ζάχαρη φαίνεται να ενεργοποιεί τα ίδια «μονοπάτια» επιβράβευσης στον εγκέφαλό μας με τα παραδοσιακά ναρκωτικά όπως η μορφίνη ή η ηρωίνη και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να συγκριθεί με αυτά, δεν παύει να δημιουργεί την επιθυμία στους ανθρώπους να την καταναλώσουν, αλλά και σύνδρομο στέρησης όταν σταματούν να την καταναλώνουν.

Τι συμβαίνει με τα αναψυκτικά;

Όπως αποδεικνύεται από τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, τη ζάχαρη δεν την καταναλώνουμε μόνο στην απλή της μορφή, αλλά και μέσω διάφορων άλλων βλαβερών για την υγεία μας τροφών και ποτών. Μέσα σε αυτά ανήκουν και τα σακχαρώδη αναψυκτικά, τα οποία έχουν… περίεργες επιδράσεις στον οργανισμό μας.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν οι θερμίδες που καταναλώνουμε προέρχονται από υγρά, ο οργανισμός μας δεν ικανοποιεί επαρκώς το αίσθημα της πείνας, παρ’ όλο που μπορεί να έχει καταναλώσει αρκετές θερμίδες, με αποτέλεσμα να αυξάνουμε ολοένα και περισσότερο την πρόσληψη θερμίδων, όσο καταναλώνουμε και τέτοιου είδους ηδύποτα.

Στη χώρα μας, όπως και στη Γαλλία και τη Δανία, έχει ήδη εφαρμοστεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά, κάτι που ήδη τίθεται υπό συζήτηση σε τουλάχιστον 20 πολιτείες των Η.Π.Α., σύμφωνα με έρευνα του 2010, όμως, δεν παύουν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο θα βοηθούσε κάτι τέτοιο, αφού όσοι είναι αποφασισμένοι να φάνε και να απολαύσουν το φαγητό όπως επιθυμούν, τελικά θα το κάνουν.

Αυτό που είναι απαραίτητο για το μέλλον της υγείας όλων μας, όμως, είναι η επιμόρφωση των ανθρώπων σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει η ζάχαρη και η προσπάθεια να γίνει λιγότερο ελκυστική η κατανάλωσή της και περισσότερο εύκολη και οικονομική η κατανάλωση τροφών που δεν την περιέχουν και μας ωφελούν. Από αύριο, λοιπόν, προτιμήστε τον καφέ σας με ελάχιστη – ή και καθόλου- ζάχαρη και βάλτε στόχο τη μείωση των αναψυκτικών, των γλυκών κ.ο.κ., κρατώντας το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου, παχυσαρκίας, πρόωρης γήρανσης και εγκεφαλικής άνοιας μερικά κουταλάκια ζάχαρης μακριά.