Κυτταρίτιδα: Κορίτσια, δεν φταίει μόνο το λίπος

kuttaritida5
ΤΡΙΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2016

Πάνε 150 χρόνια από τότε που επινοήθηκε ο όρος cellulitis για να περιγράψει την καπιτονέ όψη της επιδερμίδας αλλά το μυστήριο με το λίπος, τα λιποκύτταρα και τη λειτουργία τους δεν έχει ακόμα…διαλευκανθεί . Η έρευνα όμως συνεχίζεται και φέρνει στο φως νέα στοιχεία για την κυτταρίτιδα…Οι skingurus μάς εξηγούν περισσότερα.

Όπως γνωρίζουμε, κάτω από το δέρμα (υποδόρια), όπως και σε άλλα σημεία του σώματός μας, υπάρχει ένα στρώμα λίπους. Είναι ο λιπώδης ιστός και ο ρόλος του είναι πολυσύνθετος: λειτουργεί ως θερμομονωτικό, προστατεύει τα οστά και τα ζωτικά όργανα από μηχανικά τραύματα, σχηματίζει τις καμπύλες μας και, το σημαντικότερο , αποθηκεύει στα λιποκύτταρα που τον αποτελούν ενέργεια με τη μορφή λίπους.

Στα τέλη της δεκαετίας του 70, μια ομάδα επιστημόνων προσπαθώντας να καταλάβουν τι συμβαίνει ειδικά με το λίπος που οδηγεί στη δημιουργία κυτταρίτιδας, ανακάλυψαν κάτι παράξενο. Στο γυναικείο σώμα, τα λιποκύτταρα που βρίσκονται πιο κοντά στο δέρμα, είναι κλεισμένα σε μακρόστενες λεπτές «θήκες» , σαν αψίδες, που σχηματίζει γύρω τους ο συνδετικός ιστός. Στο ανδρικό σώμα όμως, ο συνδετικός ιστός σχηματίζει ένα ανθεκτικό πλέγμα από διαγώνιες ίνες κολλαγόνου.

Τι συνέπειες έχει αυτή η μικρή διαφορά; Όταν όταν μια γυναίκα έχει παραπανίσια κιλά ή δεν τρέφεται ισορροπημένα, έχει στρες, κάνει καθιστική ζωή και δεν ασκείται , καπνίζει ή πίνει, το λίπος συσσωρεύεται, τα λιποκύτταρα διογκώνονται -έως 2-3 φορές περισσότερο από το αρχικό βάρος τους -και πιέζουν την αψίδα του συνδετικού ιστού προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται στην επιφάνεια του δέρματος η χαρακτηριστική όψη φλοιού πορτοκαλιού. Αντίθετα στους άνδρες, η δομή του συνδετικού ιστού αντιστέκεται στην πίεση που ασκούν τα διογκωμένα λιποκύτταρα και το δέρμα παραμένει λείο.

Τα τελευταία χρόνια όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν και κάτι ακόμα: ότι για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, δεν ευθύνονται μόνο τα λιποκύτταρα αλλά και το περίβλημά τους…

Ο συνδετικός ιστός

Συνήθως, όταν μιλάμε για τη φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης, λογικά το μυαλό μας πηγαίνει στην απώλεια σφριγηλότητας και ελαστικότητας της επιδερμίδας του προσώπου . Πρόσφατες όμως επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι οι ίνες αυτές, οι οποίες βρίσκονται στο χόριο και αποτελούν τον συνδετικό ιστό του δέρματος, συνδέονται όχι μόνο με τη γήρανση αλλά και με την εμφάνιση της κυτταρίτιδας! Ας δούμε γιατί.

Είναι γνωστό ότι η διόγκωση των λιποκυττάρων προκαλεί «συμφόρηση» στην περιοχή: η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου γίνεται με δυσκολία, οι τοξίνες και τα υγρά παγιδεύονται κάτω ακριβώς από το δέρμα και δεν μπορούν να αποβληθούν. Όλα αυτά προκαλούν δυσλειτουργία του συνδετικού ιστού, σκληραίνοντας τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης . Έτσι, ενώ τα λιποκύτταρα «σπρώχνουν» το δέρμα προς τα πάνω, ο άκαμπτος συνδετικός ιστός το «τραβά» προς τα κάτω, με αποτέλεσμα την ανομοιόμορφη, καπιτονέ όψη που βλέπουμε στα σημεία όπου έχει εγκατασταθεί η κυτταρίτιδα.

Γιατί όμως ο συνδετικός ιστός επιτρέπει στα λιποκύτταρα να μπορούν τόσο εύκολα να τον «παρακάμψουν» ; Την εξήγηση δίνουν νέες επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, οι ίδιοι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία κυτταρίτιδας-η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, το στρες, το κάπνισμα, η κατανάλωση καφέ, αλκοόλ, επεξεργασμένων τροφών, ζάχαρης κλπ- προκαλούν σοβαρή φθορά και στις ίνες του συνδετικού ιστού, επιταχύνοντας έτσι την εμφάνιση της όψης φλοιού πορτοκαλιού.

Από το αρχικό ήδη στάδιο της κυτταρίτιδας, όταν η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου στην περιοχή αρχίζει να γίνεται με δυσκολία- λόγω της διόγκωσης των λιποκυττάρων-, παρατηρείται μια αλυσίδα αντιδράσεων στο χόριο, δηλαδή το κυρίως δέρμα. Από τη συσσώρευση τοξικών αποβλήτων, δημιουργούνται φλεγμονές και αυτές με τη σειρά τους ενεργοποιούν την κολλαγενάση και την ελαστάση, δύο ένζυμα που κατακερματίζουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις δομικές πρωτεΐνες του συνδετικού ιστού που συμβάλλουν στη διατήρηση της λείας υφής και της σφριγηλότητας του δέρματος. Στα επόμενα στάδια της κυτταρίτιδας, η μικροκυκλοφορία δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, η σύνθεση απαραίτητων πρωτεϊνών όπως και η φυσική διαδικασία επανόρθωσης των κυττάρων μειώνονται και το χόριο λεπταίνει, κάνοντας την όψη καπιτονέ της επιδερμίδας ακόμα πιο ορατή.

Τις διαπιστώσεις αυτές έχουν πλέον λάβει σοβαρά υπόψη οι ερευνητές των μεγάλων εταιρειών καλλυντικών αναπτύσσοντας συνθέσεις κατά της κυτταρίτιδας με ενεργά συστατικά που στοχεύουν όχι μόνο στην ενεργοποίηση της διαδικασίας της λιπόλυσης- η απομάκρυνση του συσσωρευμένου λίπους από τα λιποκύτταρα- αλλά και στην προστασία και την ενίσχυση του συνδετικού ιστού. Μπορεί η οριστική λύση στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας να απέχει ακόμα πολύ, ωστόσο , όπως όλα δείχνουν, η βιομηχανία της ομορφιάς είναι σε καλό δρόμο…

Πηγή: www.skingurus.gr