Συμβουλές δίαιτας από όλο τον κόσμο

sumboules-diaitas-apo-olo-ton-kosmo

ΤΡΙΤΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Από τα «μυστικά» των Γάλλων όσον αφορά στη διατροφή, μέχρι τα οφέλη από την κατανάλωση παραδοσιακών γιαπωνέζικων συνταγών, σας παραθέτουμε τις καλύτερες συμβουλές για την απώλεια βάρους.

Κάθε πολιτισμός έχει τις συνήθειές του και το διατροφικό του πρόγραμμα. Σε ορισμένες χώρες όμως η δίαιτα και οι διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση, καθώς συντελούν με υγιεινό τρόπο στην απώλεια βάρους. Δείτε τα μυστικά μιας καλής δίαιτας από διάφορα μέρη του κόσμου…

1. Ιαπωνία: ξεκινήστε με σούπα

Η Ιαπωνία έχει το χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στον κόσμο -λιγότερο από 5%. Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή είναι υγιεινή και βασίζεται στο ρύζι, τα λαχανικά, το φρέσκο ψάρι και τη σόγια, με μόνο μικρές ποσότητες κρέατος και ζάχαρης.

Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι τρώνε ποικιλία τροφών -περισσότερες από 30 διαφορετικές τροφές σε μια μέρα. Γεμίστε το πιάτο σας με πράσινα, κίτρινα και κόκκινα λαχανικά και θα έχετε μικρότερο περιθώριο για πιο ανθυγιεινές επιλογές.

Οι Ιάπωνες ξεκινούν το γεύμα τους με ένα μπολ light σούπα (όπως σούπα λαχανικών), η οποία χορταίνει, αλλά είναι χαμηλή σε θερμίδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε σούπα μαζί με το γεύμα τους, καταναλώνουν 100 θερμίδες λιγότερες συνολικά –δεδομένου ότι αν είστε ήδη χορτασμένοι όταν φτάσει το κυρίως γεύμα σας, θα φάτε λιγότερο.

Οι Ιάπωνες, επίσης, έχουν ένα ρητό ότι θα πρέπει να εγκαταλείπουμε το τραπέζι, όταν έχουμε χορτάσει κατά 80%. Όταν παρατρώμε, το στομάχι μας ανοίγει κατά περίπου 20%, οπότε καλό είναι να τηρείτε κι εσείς την παραπάνω συνήθειά τους αν θέλετε να ελέγχετε την όρεξή σας σε μακροπρόθεσμη βάση.

2. Ινδία: κάντε πικάντικα τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, φασόλια και τις φακές

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή στην Ινδία (περίπου το 40% του πληθυσμού, σε σύγκριση με 6% στο Ηνωμένο Βασίλειο) και απολαμβάνουν μια διατροφή που βασίζεται στο ρύζι, τα όσπρια, τα λαχανικά και το ψωμί. Ακόμη και εκείνοι που τρώνε κρέας ή ψάρι, καταναλώνουν πολλές ποσότητες λαχανικών.

Η ινδική δίαιτα είναι, φυσικά, επίσης γνωστή για τα πικάντικα πιάτα της που είναι αρωματισμένα με μείγματα αρωματικών ή καυτερά μπαχαρικά. Τα πικάντικα τρόφιμα έχουν μια σειρά από οφέλη για όσους ενδιαφέρονται για το βάρος τους. Εκτός του ότι είναι πλούσια σε γεύση και χαμηλά σε θερμίδες, οι πιπεριές π.χ. έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό και βοηθούν το σώμα να κάψει λίπος.

Επίσης, τα όσπρια, όπως οι φακές και τα ρεβίθια, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε πρωτεΐνες και έτσι δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας για περισσότερη ώρα. Απλά αποφύγετε το βούτυρο και να είστε προσεκτικοί στα πιάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καρύδας.

Σύμφωνα με την παράδοση της Αγιουρβέδα, το κλειδί για να αισθάνεται κανείς ικανοποιημένος είναι να καταναλώνει τρόφιμα που αναμιγνύουν τις έξι βασικές γεύσεις: γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό, πικάντικο και στυφό - μια γαστρονομική πρόκληση ίσως, αλλά που σίγουρα θα σας κάνει να αισθανθείτε έντονη γεύση!

3. Γαλλία: λίγο από πολλά… εκλεκτά

Το γαλλικό… μυστικό για να μείνετε αδύνατοι, είναι να απολαμβάνετε λίγο από ό, τι επιθυμείτε. Ενώ η διατροφή των Γάλλων είναι πλούσια σε λιπαρά –φαγητά και τροφές με κρέμα, βούτυρο, τυρί και κόκκινο κρέας- το μέγεθος των μερίδων τους είναι πολύ μικρό.

Οι Γάλλοι είναι επίσης αυστηροί όσον αφορά στο πρόγραμμα της διατροφής τους: τρώνε τρία γεύματα την ημέρα, όχι σνακ και θεωρούν το φαγητό ένα κοινωνικό γεγονός. Το μεσημεριανό γεύμα είναι το κύριο γεύμα της ημέρας και αφιερώνουν χρόνο για να το απολαύσουν. Αυτό βοηθά στον έλεγχο βάρους με δύο τρόπους: πρώτον, η αργή κατανάλωση του φαγητού δίνει χρόνο στο στομάχι να νιώσει το αίσθημα της πληρότητας και δεύτερον, το να τρώει κανείς το κύριο γεύμα στη μέση της ημέρας, του δίνει περισσότερες ενεργές ώρες για να κάψει τις θερμίδες.

Οι Γάλλοι επίσης προτιμούν το σπιτικό φαγητό σε σχέση με τα επεξεργασμένα έτοιμα γεύματα (92% των Γάλλων τρώνε μαζί τουλάχιστον μία φορά την ημέρα) και αν και το κρασί είναι ένας τρόπος ζωής γι’ αυτούς, πίνουν μόνο ένα ή δύο ποτήρια την ημέρα, συνήθως με ένα γεύμα.

4. Ελλάδα-Ιταλία: απολαύστε τη μεσογειακή δίαιτα

Γνωστή ως μία από τις πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου, ειδικά για την καρδιά, η μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να ωφελήσει όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος και να μην το ξαναπάρουν.

Στην Ελλάδα και την Ιταλία, συνηθίζονται τα πολύχρωμα λαχανικά (όπως ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες), μαζί με το ελαιόλαδο, φρούτα, ξηρούς καρπούς, τα λιπαρά ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ καταναλώνονται μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος και αλκοόλ.

Η κατανάλωση πολλών λαχανικών, πρωτεϊνών από ψάρια, κοτόπουλο ή φασόλια, το σιτάρι ολικής αλέσεως και οι υδατάνθρακες θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε γεύση. Απλά να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιείτε -ενώ έχει υγιή ακόρεστα λιπαρά, το ελαιόλαδο εξακολουθεί να είναι υψηλό σε θερμίδες.

Όπως και οι Γάλλοι, οι Έλληνες και Ιταλοί, θεωρούν το φαγητό ένα κοινωνικό γεγονός και γευματίζουν συχνά με την οικογένεια και με φίλους. Έτσι, για την πραγματική μεσογειακή διατροφική εμπειρία, χαλαρώστε και να απολαύστε το φαγητό σας.

5. Ισλανδία: αγάπη για τα ψάρια

Σε όλο τον κόσμο, ο μέσος άνθρωπος τρώει 15 κιλά ψάρια το χρόνο. Αν αυτό ακούγεται πολύ, μπορείτε να το συγκρίνετε με το μέσο όρο για την Ισλανδία, όπου κάθε άτομο καταναλώνει 90 κιλά ετησίως. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε ψάρια μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους με μια σειρά από τρόπους. Τα ψάρια είναι πλούσια σε εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), απαραίτητα λιπαρά οξέα που εμποδίζουν το σχηματισμό λίπους, ελέγχουν την όρεξη και ενεργοποιούν τα γονίδια που καίνε το λίπος στο ήπαρ.

Αν τρώτε συχνά ψάρι, θα αυξήσετε την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε δίαιτας ακολουθείτε, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Δοκιμάστε ρέγγες τουρσί, οι οποίες παραδοσιακά σερβίρονται ως σνακ. Τα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγγα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης - της ορμόνης του στρες, η οποία αυξάνει την ποσότητα του λίπους γύρω από τη μέση.

6. Βραζιλία: απολαύσετε ρύζι και φασόλια

Το μυστικό της Βραζιλίας στον έλεγχο του βάρους, βρίσκεται στο αγαπημένο πιάτο της -ρύζι με φασόλια. Το παραδοσιακό αυτό πιάτο, το οποίο είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, πιστεύεται ότι συμβάλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ελέγχει τα επίπεδα της όρεξης.

Μια διατροφή πλούσια σε φασόλια και ρύζι μειώνει τον κίνδυνο να γίνετε υπέρβαροι κατά 14% περίπου, σε σύγκριση με την τυπική δυτική διατροφή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Research.

Ένα φλιτζάνι ρύζι και φασόλια, θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο της μελλοντικής αύξησης του βάρους έως και 23%, λένε οι ερευνητές. Για να επωφεληθείτε, δοκιμάστε να προσθέσετε μια χούφτα ρύζι και φασόλια σε σούπες, σαλάτες, βραστά φαγητά και ψητά λαχανικά.