Ποιοι είναι οι 4 σημαντικότεροι λόγοι που μας ωθούν στις διατροφικές υπερβολές;

ntonau-gluka-uperboli

Αν ένα φαγητό ή επιδόρπιο βγει από τη λίστα των απαγορευμένων, τότε η λαχτάρα μας γι’ αυτό μειώνεται

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Το να φάμε ένα παγωτό ή ένα γλυκό δεν είναι κακό. Το να μας γίνεται, όμως, έμμονη ιδέα, να το αναζητάμε καθημερινά και να το καταναλώνουμε απρόσεκτα, είναι.

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να στερούμαστε τα πάντα για να διατηρήσουμε μια λεπτή σιλουέτα. Η λύση είναι να κάνουμε έξυπνες αντικαταστάσεις σε τέτοιου είδους λιχουδιές, με πιο έξυπνα και υγιεινά σνακ, έτσι ώστε να μειώσουμε τις συνήθειες που μας παχαίνουν. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι λόγοι, όμως, που μας στέλνουν στο φαγητό, τα γλυκά και την υπερκατανάλωση, σύμφωνα με τους ειδικούς;

Τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας
Δεν είναι λίγοι αυτοί που καταβροχθίζουν συχνά το προφιτερόλ, το kingsize παγωτό τους ή οτιδήποτε από τη «λίστα απαγορευμένων», λέγοντας από μέσα τους ότι δεν πειράζει. Στην ουσία, όμως, όταν δεν αναγνωρίζουμε αυτό που φάγαμε ως επιδόρπιο ή ως μια θερμιδική βόμβα την οποία πρέπει να ισορροπήσουμε μέσα στην ημέρα, είναι σαν να προτρέπουμε τον εαυτό μας να φάει κι άλλο. Ακόμη, αν ένα φαγητό ή επιδόρπιο το βγάλουμε από τη λίστα των απαγορευμένων, τότε η λαχτάρα μας γι’ αυτό μειώνεται και είναι πιο εύκολο να ελέγξουμε τις μερίδες μας.

Όταν αισθανόμαστε ανία, πρέπει να βρούμε κάτι να απασχοληθούμε για να μην το ρίξουμε στο φαγητό

Η ανία
Θα έχετε παρατηρήσει πως όταν αισθάνεστε ανία, οι αντιστάσεις μειώνονται και το φαγητό είναι αυτό που μας κάνει να αναβάλλουμε άλλες δραστηριότητες που δεν έχουμε όρεξη να κάνουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε μια απλή δραστηριότητα, που δεν σας προκαλεί πλήξη και να τη φέρετε εις πέρας, έτσι ώστε να μείνετε απασχολημένοι και να μην σκέφτεστε το φαγητό.

Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού
Όταν τρώμε γρήγορα, δεν αφήνουμε το σώμα μας να μας δείξει ότι χόρτασε. Γι’ αυτό, η καλύτερη λύση είναι να βάλουμε τη συνηθισμένη ποσότητα φαγητού στο πιάτο μας και στη συνέχεια να βάλουμε το ¼ της μερίδας μας στην άκρη για μια άλλη στιγμή ή να μάθουμε να τρώμε αργά, μασώντας αργά την τροφή και δίνοντας χρόνο στον εαυτό μας να απολαύσει το φαγητό και να καταλάβει πότε χόρτασε.

Οι νυχτερινές λιγούρες
Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων κάνουν νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο αναζητώντας κάτι γλυκό κι όπως θα έχετε παρατηρήσει, η επιδρομή δεν σταματά ποτέ σε 1 σοκολατάκι. Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», γι’ αυτό πρέπει να ετοιμάσετε από πριν ένα υγιεινό επιδόρπιο, όπως λίγο κακάο ή πουτίγκα, έτσι ώστε να πέσετε στο κρεβάτι πλήρεις.