Οι χειρότερες συμβουλές που πιθανόν να ακολουθείτε για απώλεια βάρους

diaita

Μήπως ακολουθείτε τις λάθος συμβουλές;

ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Πιθανόν να έχετε πέσει κι εσείς «θύμα» τους καθώς είναι τόσο διαδεδομένες, που ακολουθούνται πιστά από πολλούς ανά τον κόσμο. Τις συγκεντρώσαμε και σας τις παρουσιάζουμε, όπως τις αναφέρουν οι ειδικοί.

«Όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο»
Στην πραγματικότητα, όσο λιγότερο τρώτε, τόσο πιο πιθανό είναι να υπερκαταναλώσετε φαγητό αργότερα. Συν τοις άλλοις, μια υποθερμιδική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, λιποθυμία, ζαλάδα, όσο ο μεταβολισμός προσαρμόζεται αναλόγως για να διατηρήσει ενέργεια. Και το χειρότερο; Όταν αργότερα δεν αντέξετε και φάτε υπερβολικά, ό,τι κιλά πάρετε θα είναι λίπος.

«Πείτε “όχι” στα λίπη και τους υδατάνθρακες»
Αυτό που λένε οι περισσότεροι ειδικοί είναι «ισορροπία». Όταν βγάζετε από τη διατροφή σας τα λιπαρά ή τους υδατάνθρακες, τότε σίγουρα υπερκαταναλώνετε το ένα από τα δύο που επιτρέπεται. Αν η διατροφή σας περιέχει ελάχιστα λιπαρά, τότε μάλλον καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες κι αυτό μπορεί να διεγείρει την ινσουλίνη, μια ορμόνη που αποθηκεύει το λίπος. Αν «κόψετε» τους υδατάνθρακες, πιθανότατα να τρώτε παραπάνω από άλλες ομάδες τροφών, να αισθάνεστε νωθροί, να έχετε δυσκοιλιότητα. Αντί να βγάλετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, μπορείτε να τους περιορίσετε σε μια πηγή ανά γεύμα, η οποία θα είναι ολικής άλεσης. Ομοίως, αντί να αποχαιρετήσετε τα λιπαρά, προτιμήστε επιλογές χαμηλών λιπαρών, όπως γαλακτοκομικά, άπαχα κρέατα κ.λπ.

Ο οργανισμός μας αποτοξινώνεται καθημερινά χωρίς να χρειάζεται ειδικές τροφές

«Κάντε αποτοξίνωση για να χάσετε βάρος γρήγορα»
Ο οργανισμός σας αυτοκαθαρίζεται 24 ώρες το 24ωρο. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι οι χυμοί, τα βότανα ή άλλα «αποτοξινωτικά» θαύματα καθαρίζουν τον οργανισμό. Αν μετά από μια περίοδο ατασθαλιών θέλετε να ισορροπήσετε ξανά, κρατήστε ημερολόγιο. Ακούγεται απλό, αλλά μας κάνει πιο συνειδητοποιημένους στο τι καταναλώνουμε και βοηθάει.

«Τρώτε 6 μικρά γεύματα την ημέρα»
Αυτό μπορεί να μην είναι κακή ιδέα, ανάλογα με την καθημερινότητά σας και τις συστάσεις του γιατρού σας. Τα μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα συστήνονται προκειμένου να διατηρείται το σάκχαρο του αίματος και η πείνα σε σταθερά επίπεδα. Παρ’ όλ’ αυτά, μια καναδέζικη μελέτη έδειξε ότι χωρίζοντας τις ίδιες χαμηλές θερμίδες σε 3 ή 6 γεύματα την ημέρα, δεν είχε επίδραση στην απώλεια βάρους, ενώ σχετική έρευνα έδειξε ότι τα 6 γεύματα μπορεί να σε κάνουν να θέλεις να φας περισσότερο. Το «μικρό» γεύμα, άλλωστε, διαφέρει από άτομο σε άτομο κι αν δεν διευκρινιστεί η ποσότητά του, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση.

Το γκρέιπφρουτ είναι ωφέλιμο, αλλά δεν χρειάζεται να το τρώτε αναγκαστικά κάθε μέρα

«Τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα»
Οποιαδήποτε δίαιτα επικεντρώνεται σε ένα φαγητό, όπως λαχανόσουπα ή γκρέιπφρουτ με κάθε γεύμα, το πιθανότερο είναι να έχει ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα. Οι ελλείψεις αυτές θα μεταφερθούν και στον οργανισμό σας, ενώ πέρα από αυτό, θα μετατρέψετε τη διαδικασία του φαγητού σε μια βαρετή και επαναλαμβανόμενη διαδικασία. Προτιμήστε ένα πλούσιο πλάνο, που θα σας προσφέρει και γεύση και βιταμίνες.

«Ανταλλάξτε γεύματα με χυμούς»
Ο χυμός περιέχει ζάχαρη, η οποία θα σας προκαλέσει πείνα και θα σας κάνει να φάτε παραπάνω αργότερα. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν τους χυμούς παντελώς άχρηστους και πιστεύουν ότι υπάρχει λόγος και όφελος στο να μασάμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε, αντί να τις πίνουμε. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics έδειξε ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν 10% λιγότερο όταν αύξαναν αυτά που μασούσαν κατά 50%. Διπλασιάζοντας το μάσημα, κατανάλωναν ακόμα λιγότερες θερμίδες.

Ένα κανονικού μεγέθους προσεγμένο πρωινό με πρωτεΐνη αρκεί

«Το μεγάλο πρωινό είναι σημαντικό»
Το πρωινό μπορεί να σας χαρίσει ενέργεια να ξεκινήσετε την ημέρα σας, αλλά είναι αδύνατο να σας κρατήσει όλη την ημέρα. Συνήθως, όσοι τρώνε μεγάλο πρωινό, καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες, συν του ότι δεν είναι καλή ιδέα να τρώμε πολύ από οτιδήποτε. Προτιμήστε ένα κανονικού μεγέθους πρωινό, με πρωτεΐνη, όπως γιαούρτι, αβγό, σάντουιτς γαλοπούλας κ.ο.κ.