3 ωφέλιμα και ευεργετικά προϊόντα Λήμνου για τη διατροφή σας

turi-meli-psomi

Το τέλειο σνακ με αγνά, ελληνικά και ωφέλιμα προϊόντα

ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Η Λήμνος είναι ένα νησί που φημίζεται για τα νόστιμα και ευεργετικά τοπικά του προϊόντα. Επιλέγουμε 3 από αυτά και φτιάχνουμε ένα υπέροχο σνακ.

Μπορεί να έχει βραχώδες έδαφος, αλλά η Λήμνος είναι ένα νησί εύφορο, με μεγάλη τοπική παραγωγή. Ανάμεσα στα προϊόντα που παράγει βρίσκουμε κρασί, τυριά, μέλι, παξιμάδια, τραχανά και πολλά άλλα. Από αυτά, εμείς επιλέγουμε 3 και φτιάχνουμε ένα υπέροχο και χορταστικό αιγαιοπελαγίτικο σνακ.

Καλαθάκι Λήμνου: Πρόκειται για ένα τυρί λευκό από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, με ξεχωριστή γεύση που θυμίζει λίγο φέτα, αλλά με λιγότερη οξύτητα. Η ονομασία του προέρχεται από το σχήμα του τυριού και είναι χαρακτηρισμένο ως προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Τα οφέλη του είναι αρκετά, αφού είναι πλούσιο σε ασβέστιο (76mg ανά 30 γραμμάρια), ωφελώντας τα οστά, ενώ ταυτόχρονα παρέχει πρωτεΐνη στον οργανισμό μας, χορταίνοντάς μας και χαρίζοντάς μας δύναμη και ενέργεια με 83 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια.

Μέλι θυμαρίσιο: Τα βαράδια είναι οι παραδοσιακές κυψέλες της Λήμνου και η μελισσοκομία συνδέεται αναπόσπαστα με το νησί. Παράγει μέλι με υπέροχο κεχριμπαρένιο χρώμα, παχύρρευστη υφή και έντονο άρωμα, που θεωρείται από τα καλύτερα της Ελλάδας. Το μέλι, όπως ξέρουμε, έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, μας παρέχει μεταλλικά στοιχεία και 65 θερμίδες σε 1 κουταλιά.

Παξιμάδια: Χάρη στα εκλεκτά σιτάρια και κριθάρια της, η Λήμνος παράγει ιδιαίτερα παξιμάδια, νόστιμα, χωρίς συντηρητικά, σε διάφορα μεγέθη, που μπορείτε να αξιοποιήσετε με διάφορους τρόπους στην κουζίνα σας. Παρασκευασμένα με τα καλύτερα υλικά, τα παξιμάδια της Λήμνου, ειδικά αν είναι ολικής άλεσης, σας προσφέρουν φυτικές ίνες και είναι η κατάλληλη βάση για το σνακ σας, με περίπου 80 θερμίδες σε ένα μέτριο παξιμάδι.

Συνδυάστε, λοιπόν, παξιμάδι με καλαθάκι Λήμνου και λίγο μέλι και απολαύστε ένα υπέροχο, χορταστικό νησιώτικο σνακ με αγνά προϊόντα που χαρίζουν απλόχερα τα οφέλη τους.