Γιατί ο γάμος κάνει καλό στην υγεία μας;

giati-o-gamos-kanei-kalo-stin-ugeia-mas-gamos-kanei-kalo-stin-ugeia-mas

ΤΡΙΤΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Όπως αποδεικνύεται από έρευνες, ο γάμος και οι μακροχρόνιες σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη τονώνουν την υγεία μας σε διάφορους τομείς, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται τα δύο φύλα δεν απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη.

Κάποιοι μπορεί και μόνο στο άκουσμα της λέξης «γάμος» να βγάζουν εξανθήματα, σύμφωνα με τις έρευνες, όμως, η εφ όρου ζωής δέσμευση δύο ανθρώπων κάνει καλό στην υγεία, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο, απολαμβάνουν μια καλύτερη σεξουαλική ζωή, έχουν λιγότερο άγχος, ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και παρουσιάζουν χαμηλότερους δείκτες καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και κατάθλιψης, σε σχέση με αυτούς που επιλέγουν έναν πιο μοναχικό τρόπο ζωής.

Υπάρχει, όμως, κι ένα «μελανό» σημείο στην όλη υπόθεση: οι γυναίκες δεν αποκομίζουν τα ίδια οφέλη με τους άντρες στους διάφορους τομείς της ζωής που ευεργετούνται από το γάμο ή τη συγκατοίκηση ή μια μακροχρόνια σχέση (ναι, μπορείτε να ηρεμήσετε. Κι αυτά παρουσιάζουν οφέλη, δεν χρειάζεται να… στεφανωθείτε απαραίτητα). Για να δούμε, όμως, πού υπερτερεί το ένα φύλο και πού το άλλο;

Προσδόκιμο ζωής: οι γυναίκες «χαρίζουν» περισσότερα χρόνια στους άντρες

Όσο κι αν οι άντρες αποφεύγουν το γάμο, φαίνεται πως δεν ξέρουν ότι τελικά αυτοί ωφελούνται περισσότερο απ’ αυτόν, αφού μέσα σε ένα γάμο ζουν περισσότερο. Σύμφωνα με μελέτη του 2007, μάλιστα, βρέθηκε ότι ο δείκτης θνησιμότητας σε ανθρώπους άνω των 40 ετών ήταν 2 φορές υψηλότερος ανάμεσα σε ανύπαντρους άντρες, ενώ όσον αφορά τις γυναίκες, η διαφορά μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων ήταν πολύ μικρότερη. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Μάικλ Μέρφι, ο γάμος αποτρέπει τους κινδύνους θανατηφόρων ατυχημάτων, βίας και άλλων παρόμοιων καταστάσεων που είναι πιο συχνά σε νεαρές ηλικίες και σε αυτούς με τις λιγότερες ευθύνες.

Ασθένειες: καλύτερη… καρδιά για τους άντρες

Αν και ο καρκίνος δεν βρίσκεται μέσα στη λίστα, παρ’ όλ’ αυτά όσον αφορά το διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, τη νόσο Αλτσχάιμερ, τις ασθένειες των πνευμόνων και άλλες χρόνιες παθήσεις, οι παντρεμένοι εν γένει έχουν το πλεονέκτημα. Και πάλι, όμως, φαίνεται πως οι άντρες ευνοούνται περισσότερο από το γάμο σύμφωνα με μελέτη του 2009, αφού οι παντρεμένοι κινδυνεύουν 3 φορές λιγότερο από προσβολή παθήσεων της καρδιάς σε σχέση με τους ανύπαντρους, ενώ οι γυναίκες που εισέρχονται εις γάμου κοινωνία μειώνουν την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων στο μισό.

Κατάθλιψη: οι γυναίκες την αποφεύγουν περισσότερο

Παρ’ όλο που όλοι οι παντρεμένοι ή οι μακροχρόνια δεσμευμένοι παραπονιούνται ότι ο σύντροφός τους τους… «τρελαίνει», η συντροφικότητα φαίνεται να δρα ευεργετικά στην ψυχική υγεία του ζευγαριού – ειδικά των γυναικών και μάλιστα κυρίως όσον αφορά την κατάθλιψη, η οποία αφορά κυρίως γυναικεία έκφραση του ψυχολογικού στρες. Ακόμη, ο γάμος ωφελεί περισσότερο τις γυναίκες και όσον αφορά τη διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη), αφού οι παντρεμένες γυναίκες εμφανίζουν πολύ λιγότερα επεισόδια της διαταραχής από τις ανύπαντρες, κάτι που, όμως, δεν ισχύει για τους άντρες.

Υγιεινός τρόπος ζωής: τον υιοθετούν περισσότεροι άντρες

Εδώ μάλλον έχουμε έναν από τους λόγους που αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες, αφού αυτοί που παντρεύονται υιοθετούν έναν τρόπο ζωής πολύ πιο υγιεινό από αυτόν του εργένη, κάτι που δεν συμβαίνει σε τόσο μεγάλο ποσοστό με τις γυναίκες, οι οποίες και πριν το γάμο έκαναν συνήθως λιγότερες καταχρήσεις από τους άντρες. Με άλλα λόγια, ένα γάμος μπορεί να βελτιώσει τη ζωή και τις συνήθειες ενός άντρα όσον αφορά το ποτό, το τσιγάρο, το ξενύχτι, τις κακές διατροφικές επιλογές κ.ο.κ., σε άλλα περισσότερο και σε άλλα λιγότερο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες αποτελούν καλύτερη επιρροή για τους άντρες, ενώ οι άντρες δεν αποδεικνύονται και τόσο… ωφέλιμοι για τις γυναίκες, αφού μπορεί να τις επηρεάσουν ώστε π.χ. να ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Άγχος: ο γάμος είναι πιο αγχολυτικός για τους άντρες

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, οι άντρες είναι αυτοί που αγχώνονται περισσότερο και πιο εύκολα από τις γυναίκες, σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα. Ευτυχώς γι’ αυτούς, όμως, μια σχέση αγάπης μπορεί να απαλύνει το άγχος τους και τις επιδράσεις του στην υγεία μακροπρόθεσμα και μάλιστα τα οφέλη που αποκομίζουν είναι περισσότερα από τις γυναίκες, λόγω του αυξημένου στρες που αντιμετωπίζουν.

Βάρος: οι περισσότερες γυναίκες διατηρούν μια όμορφη σιλουέτα

Αν και τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που… έχουν «δέσει το γάιδαρό τους» τείνουν να παχαίνουν, ίσως γιατί υπάρχει μια… άτυπη συμφωνία μεταξύ τους να «αφεθούν», οι γυναίκες φαίνεται να παίρνουν περισσότερο βάρος από τους άντρες μετά το γάμο, ακόμη κι αν δεν κάνουν παιδιά. Αυτό, όμως, που συμβαίνει είναι ότι συνήθως οι γυναίκες πριν το γάμο έχουν χαμηλό βάρος, άρα και το περιθώριο να πάρουν κάποια κιλά αργότερα, χωρίς να χάσουν την όμορφη σιλουέτα τους – κάτι που δεν ισχύει για τους περισσότερους γαμπρούς.

Σεξουαλική ζωή: κι όμως, οι άντρες έχουν το πλεονέκτημα

Μπορεί να μοιάζει παράδοξο στους περισσότερους, αλλά η αλήθεια είναι ότι μια σταθερή σχέση κάνει καλό στη σεξουαλική ζωή, τουλάχιστον για την πρώτη ή και τη δεύτερη δεκαετία της σχέσης. Τα ζευγάρια που συγκατοικούν επιδίδονται περισσότερες φορές σε σεξουαλικές περιπτύξεις σε σχέση με όσους δεν έχουν σταθερή σχέση και λόγω της οικειότητας μεταξύ τους, το σεξ είναι πιο απολαυστικό. Και πάλι, βέβαια, οι άντρες φαίνονται να απολαμβάνουν περισσότερα οφέλη και στο πεδίο της σεξουαλικής ζωής, αφού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σχεδόν το 50% των αντρών σε συγκατοίκηση ή γάμο αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά ικανοποιημένο συναισθηματικά και σεξουαλικά, ενώ μόνο το 33% των εργένηδων δηλώνει κάτι τέτοιο. Όσον αφορά τις γυναίκες, το 42% των παντρεμένων αναφέρει πλήρη ικανοποίηση, σε σχέση με το 31% των ανύπαντρων. Ένας λόγος ίσως είναι ότι οι γυναίκες σε ένα γάμο δεν αισθάνονται την εκτίμηση των συντρόφων τους στο μέγεθος που θα επιθυμούσαν πάνω σε διάφορα θέματα, όπως στην καθαριότητα του σπιτιού, το μεγάλωμα των παιδιών κ.ο.κ., με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά και στη σεξουαλική τους ζωή.

Οικονομική σταθερότητα: τη βιώνουν και οι δύο πλευρές το ίδιο

Συγκρίνοντας την οικονομική κατάσταση ενός μέσου εργένη και ενός μέσου ζευγαριού, οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι το ζευγάρι έχει πολύ πιο σταθερή οικονομική κατάσταση, ανησυχώντας κατ’ επέκταση λιγότερο για τα οικονομικά του σπιτιού – κάτι που, όμως, ειδικά στη χώρα μας αλλάζει δραματικά τον τελευταίο καιρό. Αυτή η οικονομική σταθερότητα έχει άμεση επίδραση και στην υγεία, αφού το ζευγάρι είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε μια ασφάλεια ζωής που προσφέρει κάλυψη και στα δύο φύλα.

Συμπερασματικά, λοιπόν, ο γάμος κάνει καλό στην ψυχική, οικονομική, αλλά και στη γενικότερη κατάσταση της υγείας ενός ζευγαριού – ειδικά στους άντρες-, γι’ αυτό αν έχετε ενδοιασμούς, μην το σκέφτεστε άλλο. Κάντε το για το καλό σας!