Τρόποι να νικήσετε εύκολα τον εθισμό σας στη ζάχαρη

zaxari

Οι βλαβερές συνέπειες από την κατανάλωση ζάχαρης είναι πολλές για τον οργανισμό

ΤΡΙΤΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Όλοι ξέρουμε καλά πώς η κατανάλωση ζάχαρης, και μάλιστα η υπερβολική, μπορεί να προκαλέσει από αύξηση βάρους, μέχρι ανισορροπίες στο σάκχαρο του αίματος, καρδιαγγειακές παθήσεις, φθορά των δοντιών, διαβήτη, μυκητιάσεις κ.ο.κ. Αν αισθάνεστε ότι έχει αρχίσει να σας κυριεύει την καθημερινότητα και τα προβλήματα είναι εμφανή, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να… απεξαρτηθείτε.

Αν έχετε στόχο να χάσετε μερικά κιλά, αντί να ξεκινήσετε εξαντλητικές δίαιτες, δοκιμάστε να σταματήσετε ή να μειώσετε στο ελάχιστο τη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά. Τα άμεσα αποτελέσματα που θα δείτε στη ζυγαριά σας, θα σας δώσουν κίνητρο.

Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας –λαχανικά, όσπρια κ.ο.κ.- έτσι ώστε να μένετε χορτάτοι, να μην αναζητάτε γλυκά και ζάχαρη και να αυξάνετε τη διατροφική αξία των γευμάτων σας.

Προσθέστε τις φυτικές ίνες σταδιακά και αυξήστε την πρόσληψη νερού για να αποφύγετε τις πεπτικές δυσκολίες. Θα χρειαστείτε 25 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στο να μειώσετε τη ζάχαρη

Ένας εύκολος τρόπος να αυξήσετε φυτικές ίνες και κατ’ επέκταση να μειώσετε τη ζάχαρη, είναι να προσθέσετε 1 κουτ. του γλυκού ψύλλιο σε ένα ποτήρι νερό, με λίγο χυμό από κράνμπερι ή ρόδι, ακριβώς μισή ώρα πριν το πρωινό σας ή πριν πέσετε για ύπνο. Το ψύλλιο είναι μια διαλυτή ίνα χωρίς παρενέργειες, εκτός κι αν έχει κάποιος αλλεργία στο φυτό. Λόγω του ότι δεν περιέχει τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, ζάχαρη ή άλλα χημικά είναι πιο ασφαλές από άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται για κορεσμό.

Γνωρίστε τη στέβια. Προσθέστε λίγη στέβια στο τσάι σας αντί για ζάχαρη, η οποία είναι 250 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, χωρίς θερμίδες κι έτσι δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο, ούτε φθείρει τα δόντια.

Σαν συμπληρώματα και πάντα μετά από συμβουλή γιατρού, μπορείτε να δοκιμάσετε χρώμιο και L-γλουταμίνη, που βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και μπορεί να συμβάλλουν στην υγιή απώλεια βάρους.

Το αγιουβέρδικο βότανο gymnema, γνωστό και ως... καταστροφέας ζάχαρης, μπορεί να βοηθήσει. Ο λόγος είναι ότι εμποδίζει την απόλαυση των γλυκών, ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου του αίματος και υποστηρίζει την απώλεια βάρους.