Μήπως φταίνε οι πατάτες για την υψηλή αρτηριακή σας πίεση;

patates-fournou

Οι πατάτες δεν είναι και τόσο... αθώες όταν καταναλώνονται συχνά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Είτε βραστές, είτε σε μορφή πουρέ, είτε ψητές, είτε τηγανητές, οι πατάτες σχετίζονται με αυξημένη αρτηριακή πίεση σε ενήλικες γυναίκες και άντρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ.

Οι Αμερικανοί ερευνητές συστήνουν την αντικατάσταση μιας μερίδας πατάτες την ημέρα, είτε βραστές, είτε ψητές ή τηγανητές, με μια μερίδα μη αμυλούχων λαχανικών, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της υπέρτασης –αν και δίνουν έμφαση στο ότι πρέπει να μελετηθούν γενικότερα τα πρότυπα διατροφής και ο κίνδυνος της πάθησης, αντί να επικεντρώνονται σε ένα τρόφιμο.

Οι πατάτες αποτελούν ένα από το πιο συνηθισμένα τρόφιμα του κόσμου κι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, αλλά η σύνδεσή τους με την υπέρταση δεν είχε μελετηθεί.

Γι’ αυτό ερευνητές στο Brigham and Women's Hospital/Harvard Medical School αποφάσισαν να καθορίσουν αν η μακροπρόθεσμη κατανάλωση ψητών, βραστών πατατών, τηγανητών και πουρέ, συνδέονται με την υπέρταση.

Η υψηλή κατανάλωση τηγανητής πατάτας συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, παρακολούθησαν περισσότερους από 187 χιλιάδες άντρες και γυναίκες για περισσότερα από 20 χρόνια. Οι διατροφικές τους συνήθειες καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίου και η υπέρταση βασίστηκε σε διάγνωση επαγγελματία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι 4 ή περισσότερες μερίδες πατάτας οποιασδήποτε μορφής την εβδομάδα, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, σε σχέση με 1 ή λιγότερο μερίδα το μήνα, στις γυναίκες, αλλά όχι στους άντρες. Η υψηλή κατανάλωση τηγανητής πατάτας, όμως, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες.

Οι επικεφαλής της μελέτης αναφέρουν ότι οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλα λαχανικά και προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος, δίνοντας έτσι μια εξήγηση στα ευρήματα.

Οι ίδιοι αναγνωρίζουν τους περιορισμούς της έρευνας και ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι αυστηρά, αλλά ότι έχουν δυνητικά σημαντική επίδραση στη δημόσια υγεία, αφού δεν υποστηρίζουν οφέλη από την κατηγοριοποίηση της πατάτας στα λαχανικά.