Πόσο ασφαλές είναι το ημιμόνιμο μανικιούρ;

manikiour-nuxia-ammos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Είναι πρακτικό, έχει ανθεκτικότητα, διάρκεια και είναι εν τέλει οικονομικό. Το ημιμόνιμο μανικιούρ όμως απαιτεί την προσοχή μας έτσι ώστε να προσφέρει το άψογο αποτέλεσμα που υπόσχεται χωρίς να απειλεί την υγεία των νυχιών και της επιδερμίδας που τα περιβάλλει. Οι skingurus συμβουλεύουν.

Έχει συμβεί σε όλες εμάς που βάφουμε τα νύχια μας -σε κάποιες μάλιστα πολύ συχνά…- να βλέπουμε με τρόμο, το άψογο και πιθανότατα ακριβοπληρωμένο μανικιούρ μας, να καταστρέφεται 10 λεπτά αργότερα, από μια άτσαλη κίνηση -συνήθως ψάχνοντας στην τσάντα να βρούμε τα κλειδιά μας- επειδή βιαστήκαμε και δεν περιμέναμε να στεγνώσει το βερνίκι. Ακόμα όμως κι αν περάσουμε με επιτυχία τον σκόπελο της πρώτης ώρας, 2-3 μέρες αργότερα, το βαθύ κόκκινο αρχίζει να ξεφτίζει. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα τελευταία χρόνια, το ημιμόνιμο μανικιούρ, με την ανθεκτικότητα και τη διάρκειά του έχει κερδίσει την προτίμηση χιλιάδων γυναικών.

Τι είναι: Η φόρμουλα του βερνικιού που χρησιμοποιείται στο ημιμόνιμο μανικιούρ περιέχει μια μακρά αλυσίδα μορίων που πολυμερίζονται και σχηματίζουν ένα ανθεκτικό αλλά ελαστικό στρώμα στην επιφάνεια του νυχιού το οποίο σταθεροποιείται όταν εκτίθεται στο υπεριώδες φως. Με τον τρόπο αυτό, το βερνίκι διατηρείται αναλλοίωτο για 2-4 εβδομάδες.

Είναι ασφαλές; Το ημιμόνιμο μανικιούρ κατηγορείται για την έκθεση της επιδερμίδας των χεριών στις ακτίνες UV, ένα στάδιο απαραίτητο για την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με μελέτες, η αθροιστική φθορά από το υπεριώδες φως (συγκεκριμένα ακτίνες UVA) που εκπέμπουν οι ειδικοί στεγνωτήρες ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στο DNA των κυττάρων της επιδερμίδας, πανάδες, πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος. Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος, ακόμα και με τις πιο δυνατές από τις συσκευές αυτές ο κίνδυνος από τη UV ακτινοβολία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος -για παράδειγμα, σε σύγκριση με τα solarium- και συνιστά τη χρήση αντηλιακής κρέμας ευρέος φάσματος, 20 λεπτά πριν την τοποθέτηση των χεριών στη συσκευή.

Διαβάστε τη θέση του Skin Cancer Foundation

Μια ακόμα κατηγορία εναντίον του ημιμόνιμου μανικιούρ είναι η φθορά που προκαλεί - εξασθένιση της πλάκας και της μήτρας του νυχιού- η συχνή εφαρμογή του. Το πρόβλημα όμως αυτό, λένε οι ειδικοί, δεν οφείλεται τόσο στο βερνίκι -μολονότι όπως και όλα τα κοινά βερνίκια, δεν επιτρέπει στο νύχι να οξυγονώνεται σωστά- αλλά στην τεχνική αφαίρεσής του, δηλαδή στο χρόνο που πρέπει να παραμείνει το ασετόν πάνω στα νύχια για να τα ξεβάψει.

Τέλος, εάν το βερνίκι δεν αφαιρεθεί στην ώρα του, από τα σημεία που έχει ξεφλουδίσει ενδέχεται να περάσει νερό και η υγρασία που εγκλωβίζεται ανάμεσα στο νύχι και το στρώμα βερνικιού να γίνει εστία ανάπτυξης βακτηριδίων και μυκήτων.

Expert tips για υγιή νύχια

Όσο όμορφο και πρακτικό κι αν είναι το ημιμόνιμο μανικιούρ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια πρόσθετη ταλαιπωρία για τα νύχια. Για να τα προστατέψετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά οι δερματολόγοι συνιστούν:

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία σταθεροποίησης του ημιμόνιμου μανικιούρ, απλώστε στα χέρια σας ένα αδιάβροχο αντηλιακό, ευρέος φάσματος, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30 για να προστατέψετε την επιδερμίδα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία του στεγνωτηρίου.

Στο διάστημα που έχετε ημιμόνιμο μανικιούρ, εφαρμόζετε αρκετές φορές μέσα στη μέρα, μια πλούσια ενυδατική κρέμα στα νύχια και το βράδυ, το ειδικό λάδι εμπλουτισμένο με βιταμίνη Ε, για τα πετσάκια. Το λάδι διαπερνά την πορώδη σύσταση του βερνικιού και θρέφει τη μήτρα των νυχιών διατηρώντας τα υγιή και ελαστικά.

Για να εμποδίσετε ή να καθυστερήσετε το ξεφλούδισμα μέχρι να έρθει η ώρα να αφαιρέσετε το βερνίκι, φοράτε πάντα γάντια κουζίνας όταν έρχεστε σε επαφή με δραστικά καθαριστικά ή χλώριο και μη μουλιάζετε τα χέρια σας στο νερό .

Όταν το νύχι αρχίζει να μεγαλώνει και το τελείωμα του ημιμόνιμου βερνικιού είναι πια ορατό, μην επιχειρήσετε να το ξεφλουδίσετε με τα νύχια ή… τα δόντια σας γιατί έτσι εξασθενίζετε την πλάκα του νυχιού, αφαιρώντας στιβάδες της μαζί με το βερνίκι. Αφαιρέστε το προσεκτικά, χωρίς βιασύνη, με ασετόν, ή αφήστε τη μανικιουρίστα σας να το κάνει σωστά.

Εάν τα νύχια σας είναι εύθραυστα, εμφανίζουν στίγματα, ραβδώσεις, ή ξεφλουδίζουν αναζητήστε την αιτία και αντιμετωπίστε το πρόβλημα πριν κλείσετε ραντεβού για ημιμόνιμο μανικιούρ, διαφορετικά το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που περιμένετε. Θα πρέπει επίσης να το αποφύγετε αν έχετε ευαισθησία ή αλλεργία στο ασετόν- το ημιμόνιμο βερνίκι δεν αφαιρείται με τα «ξεβαφτικά» χωρίς ασετόν.

Όσο κι αν σας εξυπηρετεί το ημιμόνιμο μανικιούρ προσπαθήστε να αφήνετε τα νύχια σας άβαφα για 1-2 εβδομάδες για να «ξεκουράζονται» και να επανορθώνουν τη φθορά που έχουν υποστεί. Στο διάστημα αυτό φροντίστε ιδιαίτερα τα πετσάκια -που αφυδατώνονται από την παρατεταμένη χρήση ασετόν κατά την αφαίρεση του βερνικιού- μαλακώνοντάς τα καθημερινά με αμυγδαλέλαιο ή με εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης.

Πώς αφαιρείται;

Το ημιμόνιμο μανικιούρ διαρκεί θεωρητικά ένα μήνα. Όμως μετά τις 14 ημέρες , όταν τα νύχια αρχίζουν να μεγαλώνουν, θα πρέπει αναγκαστικά να το αφαιρέσετε.

Για να αφαιρέσετε μόνες σας το ημιμόνιμο βερνίκι, τρίψτε πρώτα ελαφρά την επιφάνεια του νυχιού με μια χάρτινη λίμα, δίνοντας της τραχιά υφή. Με τον τρόπο αυτό το ασετόν θα διαποτίσει το βερνίκι και θα το απομακρύνει ευκολότερα . Η διαδικασία αυτή ωστόσο δεν είναι απαραίτητη με τα βερνίκια τύπου Shellac.

Για να προστατέψετε όσο γίνεται περισσότερο την επιδερμίδα των χεριών σας, μη βουτάτε τα δάχτυλα σε μπολ με ασετόν αλλά μουσκέψτε ένα βαμβάκι και στερεώστε το σε κάθε νύχι τυλίγοντας γύρω του ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτου. Θα εμποδίσετε έτσι το ασετόν να εξατμιστεί και η αφαίρεση του βερνικιού θα γίνει πιο γρήγορα.

Περιμένετε 10-15 λεπτά πριν αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο και το βαμβάκι με το ασετόν και στη συνέχεια, με ένα ξυλάκι για τα πετσάκια, ξεκολλήστε σιγά-σιγά το παλιό βερνίκι. Μην επιχειρήσετε να το αφαιρέσετε με κάποιο μεταλλικό αξεσουάρ γιατί υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσετε τη μήτρα του νυχιού. Ολοκληρώστε τη διαδικασία ξεπλένοντας τα χέρια με ζεστό νερό και σαπούνι-μην ξεχνάτε ότι το ασετόν είναι μια τοξική ουσία.

Πηγή: www.skingurus.gr