8 φαγητά και ποτά επικίνδυνα για καρκίνο

trofes-konserba

Προτιμήστε φρέσκα, βιολογικά τρόφιμα κι όχι κονσέρβες

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Πολλοί αισθάνονται ότι στην εποχή που ζούμε, οι πιθανότητες να πάθουν καρκίνο είναι μεγαλύτερες από το να τον αποφύγουν. Αν και τα γονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, ας δούμε τι μπορούμε να αποφύγουμε από τη δική μας πλευρά, μέσω διατροφής, έτσι ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την υγεία μας.

Τροφές σε κονσέρβα
Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι οι φρέσκες τροφές –ειδικά αυτές που τοποθετούνται σε κονσέρβες- δεν είναι νόστιμες. Όταν, όμως, έλεγχοι που έχουν γίνει στις Η.Π.Α. δείχνουν Bisphenol_A ή πιο σύντομα BPA, μια ουσία που συνδέεται με καρκίνο και νευρολογικές βλάβες σε σχεδόν το 70% των τροφών κονσέρβα, ίσως είναι καλύτερα να προτιμήσουμε φρέσκα, βιολογικά τρόφιμα, αντί για τα αντίστοιχα κονσερβοποιημένα.

Όλα τα είδη αλκοόλ
Από την μπίρα μέχρι το κρασί, το λικέρ και το ουίσκι, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα είδη καρκίνου: οισοφαγικό, εγκεφάλου, ήπατος, παχέος εντέρου, ακόμη και καρκίνου του μαστού. Κατά την εμφιάλωση και τη ζύμωση, υπάρχει πιθανότητα να «συστήνονται» καρκινογόνα συστατικά στο ποτό της αρεσκείας σας, συν του ότι ο τρόπος που διασπά ο οργανισμός το αλκοόλ, παράγει την ακεταλδεΰδη, ένα χημικό που μπορεί να βλάψει το DNA και τις πρωτεΐνες. Ακόμη, καλό είναι να θυμόμαστε ότι παρ’ όλο που η υπερβολή στο ποτό είναι κακή, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, ειδικά του καρκίνου του μαστού.

Τα ψάρια του ιχθυοτροφείου μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα

Ψάρια ιχθυοτροφείων
Εκτός των πολλών μετάλλων, αντιβιοτικών, χημικών και άλλων ουσιών στις οποίες εκτίθενται τα ψάρια ιχθυοτροφείων, τα ίδια τους τα φιλέτα είναι πολύ συχνά άνοστα και η διατροφική τους αξία χαμηλότερη, λόγω των τροφών που καταναλώνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ψάρια ιχθυοτροφείου είναι επικίνδυνα, αλλά όταν οι πιθανότητες είναι μεγάλες, πολλοί προτιμούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Υδρογονοποιημένα λιπαρά
Τα γνωρίζουμε και ως τρανς λιπαρά ή μερικώς υδρογονοποιημένα λίπη, δεν έχουν καμία διατροφική αξία και βρίσκονται στις επεξεργασμένες τροφές. Τα λιπαρά αυτά αυξάνουν τα επίπεδα της LDL, την ίδια στιγμή που μειώνουν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας. Ο λόγος είναι ότι έχουν παρόμοια πυκνότητα με το πλαστικό και όπως αυτό, έτσι και τα τρανς περικυκλώνουν τα κυτταρικά τοιχώματα και εμποδίζουν τις θρεπτικές ουσίες να εισχωρήσουν και τις ανθυγιεινές να φύγουν. Το αποτέλεσμα είναι μεταλλαγμένα κύτταρα που οδηγούν σε επικίνδυνους όγκους και καρκίνο.

Φτιάξτε τα δικά σας ποπ κορν στο φούρνο με ελαιόλαδο

Ποπ κορν από φούρνο μικροκυμάτων
Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε κινηματογραφική βραδιά, αφήστε τα ποπ κορν του φούρνου μικροκυμάτων και φτιάξτε τα δικά σας, στο συμβατικό φούρνο, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Τα ποπ κορν που ετοιμάζονται σε φούρνο μικροκυμάτων περιέχουν συνήθως μια χημική ουσία, perfluorooctanoic acid, που συνδέεται με τη γυναικεία υπογονιμότητα και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στα νεφρά, το ήπαρ, το πάγκρεας, την ουροδόχο κύστη και τους όρχεις.

Επεξεργασμένα κρεατικά
Από τότε που τα αλλαντικά μπήκαν στο ίδιο τσουβάλι με το κάπνισμα και τον αμίαντο σαν κορυφαίες αιτίες καρκίνου, φαίνεται πως όλοι και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να απέχουν από το κρέας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2015 κατέταξε τα επεξεργασμένα κρεατικά, όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα κ.ο.κ. στην ίδια κατηγορία με τον αμίαντο, το αλκοόλ, το αρσενικό και τον καπνό, γι’ αυτό και η ασφαλής λύση είναι να τα περιορίσετε στο ελάχιστο.

Με ή χωρίς θερμίδες, τα αναψυκτικά χρειάζονται περιορισμό

Αναψυκτικά (κανονικά και διαίτης)
Μπορεί κάποια να αποδίδουν 0 θερμίδες, αυτό, όμως, δεν τα καθιστά αθώα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τεχνητά γλυκαντικά, νάτριο και τεχνητά χρώματα. Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, εμφράγματος, οστεοπόρωσης και διαβήτη τύπου 2, ενώ όλα αυτά τα προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο και για καρκίνο. Ακόμη, τα κανονικά αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, φαίνεται ότι λόγω αυτής μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού.

Άσπρο αλεύρι για κάθε χρήση
Όλοι μας μεγαλώσαμε με άσπρο ψωμί, τώρα, όμως, είναι μια καλή στιγμή να το αλλάξουμε σε ολικής άλεσης, καθώς το επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι, κατά την επεξεργασία του αποκτά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ινσουλίνης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.