Νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι; Ανεβάστε την ενέργεια στα ύψη με τέσσερις απλές αλλαγές

xamili-energeia

Το γρήγορο φαγητό και η αφυδάτωση συνηγορούν υπερ της έλλειψης ενέργειας. 

ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Δυο «ναι» και δυο «όχι» που πρέπει να πούμε για υψηλά επίπεδα ενέργειας κάθε μέρα.

Ναι στο νερό
Ακόμα και η υπόνοια αφυδάτωσης ρίχνει κατακόρυφα την ενέργειά μας. Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος στον οργανισμό, κάνοντας το πιο παχύρευστο. Συνεπώς, η καρδιά δεν λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και δεν προωθεί σε όλο το σώμα με την ίδια ταχύτητα το οξυγόνο και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται οι ιστοί και τα ζωτικά όργανα.

Ένα θρεπτικό πρωινό είναι ικανό να μας κρατήσει ανεβασμένους για πολλές ώρες. 

Ναι στο πρωινό γεύμα
Το φαγητό μάς δίνει την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει και δεδομένου ότι ενέργεια καταναλώνουμε ακόμα και όταν κοιμόμαστε, για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού, το πρωί που ξυπνάμε πρέπει να ανατροφοδοτήσουμε το σύστημα για να συνεχίσει ακάθεκτο. Είναι λοιπόν φυσικό, όταν δεν τρώμε το πρωινό μας, να νιώθουμε δυσκίνητοι και νωθροί κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Ξεκινάμε την ημέρα μας δίνοντας μια γερή ώθηση στο μεταβολισμό μας, τρώγοντας πρωτεΐνη, προϊόντα ολικής άλεσης και υγιή λιπαρά.

Όχι στο fast-food
Το γρήγορο φαγητό είναι γεμάτο ζάχαρη και υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος ευθύνεται για την απότομη αύξηση του ζαχάρου στο αίμα. Οι απότομες αλλαγές στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα με τη σειρά τους είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της κούρασης που μας καταβάλλει. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε για την ισορροπία του σαγχάρου με τροφές υγιεινές όπως καθαρή πρωτεΐνη και ολικής άλεσης προϊόντα που πρέπει να αποτελούν κομμάτι κάθε γεύματος.

Το αλκοόλ πριν τον ύπνο δεν εξασφαλίζει ήρεμα βράδια, αλλά προκαλεί ανησυχία. 

Όχι στο αλκοόλ πριν τον ύπνο
Η συνήθεια που θεωρούμε ότι μας χαλαρώνει κάθε βράδυ, έχει πολλές φορές αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το αλκοόλ αρχικά χαλαρώνει, αλλά εν τέλει σαμποτάρει την ποιότητα του ύπνου μας. Πιο συγκεκριμένα, αφού μεταβολιστεί το αλκοόλ, ανεβάζει απότομα τα επίπεδα της αδρεναλίνης στον οργανισμό, γι’ αυτό και πολλές φορές, τις νύχτες που έπονται τα δυο ποτηράκια κρασί, ο ύπνος μας είναι διακεκομμένος. Αν θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ, φροντίστε αυτό να γίνει 3-4 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.