Map your Meal: μάθετε εύκολα πόσο πράσινα και δίκαια είναι αυτά που καταναλώνετε

kinito-skanarei-souper-market
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Η Fair Trade Hellas εγκαινίασε πρόσφατα τη νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, Map Your Meal, που μας επιτρέπει με απλό τρόπο να μάθουμε πόσο πράσινα και δίκαια είναι τα προϊόντα που καταναλώνουμε και ετοιμάζεται να κάνει τη ζωή όσων καταναλώνουν ευσυνείδητα, λίγο πιο εύκολη.

Γνωρίζατε ότι 168 εκατομμύρια παιδιά δουλεύουν αντί να πηγαίνουν σχολείο, ότι 1 κούπα καφέ απαιτεί 140 λίτρα νερό και ότι για την παραγωγή του φοινικέλαιου, ένα συστατικό στα περισσότερα τρόφιμα των supermarket, καίγονται τεράστιες εκτάσεις γης και απειλούνται είδη με εξαφάνιση; Αν σε όλα τα παραπάνω απαντήσατε «όχι», τότε σίγουρα δεν γνωρίζετε πόσο πράσινα και δίκαια είναι τα προϊόντα που καταναλώνατε μέχρι τώρα.

Πλέον, όμως, με τη νέα εφαρμογή που εγκαινίασε πρόσφατα η Fair Trade Hellas, Map your Meal, μπορεί κάποιος εύκολα να πάρει πληροφορίες για το αποτύπωμα της τροφής του στο περιβάλλον και στον πλανήτη, έτσι ώστε να επιλέξει συνετά και συνειδητά.

Πώς δουλεύει;
To Map Your Meal σαρώνει το barcode του προϊόντος, δίνοντας έτσι πληροφορίες στους καταναλωτές και φέρνοντάς τους πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία, καθώς και την κατανόηση των συνθηκών και των προτύπων εργασίας των παραγωγών. Στόχος είναι να τονιστούν οι παγκόσμιες αλληλεξαρτήσεις, σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο (δηλαδή του καταναλωτή - παραγωγού), ενώ πρόκειται για ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο συμμετέχουν 5 οργανώσεις από 5 διαφορετικές χώρες: Κύπρος (Future Worlds Center), Αυστρία (Südwind), Βουλγαρία (CEGA), Ελλάδα (Fair Trade Hellas) και Ηνωμένο Βασίλειο (CDEC).

Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται για μια σειρά από κρίσιμα σημεία που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πριν αγοράσουμε, όπως: πόσο νερό χρειάστηκε για να παραχθεί ένα προϊόν, αν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, πόσο ταξίδεψε μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας, καθώς επίσης και ζητήματα τήρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παιδικής εργασίας και διαφάνειας των εταιρειών και άλλες πτυχές κατά τη διάρκεια παραγωγής της τροφής από το σπόρο στο τραπέζι μας. Ειδικής μεταχείρισης απολαμβάνουν τα επιλεγμένα τοπικά προϊόντα που έχουν παραχθεί με φιλικό προς το περιβάλλον και δίκαιο τρόπο, προκειμένου να επιβραβευτούν και να στηριχτούν οι τοπικοί παραγωγοί και επιχειρήσεις όταν κάνουν βιώσιμες επιλογές.

Πρόσφατα, μάλιστα, η εφαρμογή εγκαινιάστηκε μέσα από μια εκδήλωση που τέθηκε υπό την αιγίδα της Γιορτής Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό. Εκεί, περίπου 300 επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το νέο αυτό εργαλείο που μας επιτρέπει να μάθουμε περισσότερα για το φαγητό μας αποκαλύπτοντας μυστικά για τη διαδρομή του πριν φτάσει στο πιάτο μας. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή εγκαινιάστηκε ταυτόχρονα και σε άλλες 4 χώρες, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή τη στιγμή θα βρείτε 350 προϊόντα στη βάση δεδομένων, η οποία θα εμπλουτίζεται συνεχώς και με απώτερο στόχο στο κοντινό μέλλον ο ίδιος ο καταναλωτής να αξιολογεί προϊόντα που προτιμά να ψωνίζει και να τα βάζει στην εφαρμογή.

Την εφαρμογή μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν για Android και iOS εδώ κι αν θέλετε να δείτε το βίντεο στο youtube κάντε κλικ εδώ.

Info
http://fairtrade.gr/programs.php#program15