Κοπανιστή Μυκόνου: ένα νόστιμο αιγαιοπελαγίτικο τυρί

kopanisti-turi-krema

Κυκλαδίτικη, πικάντικη και πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνη η κοπανιστή

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Μπορεί να παράγεται σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων, αλλά η πιο διάσημη είναι αυτή της Μυκόνου και πρόκειται για ένα τυρί ό,τι πρέπει για να συνοδέψει το ούζο και το τσίπουρό σας.

Οι λάτρεις του πικάντικου σίγουρα δεν φεύγουν από τις Κυκλάδες χωρίς να πάρουν λίγη αυθεντική κοπανιστή μαζί τους, ένα τυρί που αγαπούν τόσο οι μερακλήδες, όσο και αυτοί που έχουν εκλεπτυσμένο γούστο. Έχει αναγνωριστεί επίσημα ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και η παρασκευή της επιτρέπεται μόνο στις Κυκλάδες.

Τα χαρακτηριστικά της
Η κοπανιστή είναι ένα τυρί με υφή αλοιφής, άσπρου και ελαφρού ροζ χρώματος που παράγεται τόσο από πρόβειο γάλα, όσο και από ανάμεικτο κατσικίσιο και πρόβειο, αλλά και αγελαδινό. Έχει έντονη πιπεράτη γεύση, που μπορεί σε κάποιους να θυμίζει μπλε τυρί, δεν έχει σχήμα, λόγω της υφής του και ανάλογα με το γάλα που έχει φτιαχτεί είναι πιο βουτυράτη, μαλακιά, γλυκιά ή όξινη. Αν επιθυμείτε βουτυράτη κοπανιστή, προτιμήστε αυτή που έχει παρασκευαστεί με πρόβειο γάλα, ενώ το αγελαδινό θα δώσει μια πιο γλυκιά χροιά και το κατσικίσιο μια πιο όξινη. Το γάλα πήζει με πυτιά και χρειάζεται περίπου 2-4 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παρασκευής του. Τα 100 γραμμάρια κοπανιστής Μυκόνου αποδίδουν περίπου 160 θερμίδες, ενώ όπως όλα τα γαλακτοκομικά, είναι πλούσια σε ασβέστιο που κάνει καλό στα κόκαλα, και σύμφωνα με έρευνες, τυριά και γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Ακόμη, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, χαρίζοντας ενέργεια στον οργανισμό και μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα με λίγο ψωμί ολικής άλεσης και ελαιόλαδο.

Με 160 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, μπορείτε να την απολαύσετε, προσέχοντας μην παρασυρθείτε από τη νόστιμη, πικάντικη γεύση της

Πώς να την απολαύσετε

  • Αλείψτε τη σε ένα παξιμάδι ολικής άλεσης, προσθέστε της ελαιόλαδο, λάδι, ρίγανη και λίγη ντομάτα κι έχετε ένα δροσερό και πλήρες σνακ, πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και καλά λιπαρά.
  • Συνδυάστε τη με φρούτα, δίνοντας πικάντικη γεύση στη δροσιά τους.
  • Προσθέστε τη σε πίτες, χορτόπιτες και τάρτες στις οποίες θέλετε να δώσετε λίγη «ένταση».
  • Ανακατέψτε τη με λίγο γιαούρτι και σερβίρετέ τη ως τυροσαλάτα.