Οι πιο διάσημες δίαιτες και οι απόψεις των ειδικών

oi-pio-diasimes-diaites-kai-oi-apopseis-ton-eidikon

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τη «μαγική» δίαιτα που θα μας απαλλάξει από τα περιττά κιλά πιο εύκολα και γρήγορα και πολλές είναι οι μέθοδοι αδυνατίσματος που υποστηρίζουν πως είναι οι καλύτερες. Σας παρουσιάζουμε τις πιο δημοφιλείς δίαιτες και τις απόψεις των ειδικών.

Όσοι αποφασίζουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής για την απώλεια βάρους, το σίγουρο είναι πως θα ακούσουν τόσες πολλές μεθόδους και δίαιτες, που θα δυσκολευτούν να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν και ποια δίαιτα είναι η πιο αποδοτική.

Ακολουθούν οι πιο δημοφιλείς δίαιτες και οι απόψεις των ειδικών γι’ αυτές.

Δίαιτα TLC

H δίαιτα TLC (Therapeutic Lifestyle Changes Diet), δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Health’s National Cholesterol Education Program, ως μια θεραπευτική αγωγή για υγιή καρδιά, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τι λένε οι ειδικοί: Δεν έχει σχεδιαστεί για την απώλεια βάρους. Αλλά αν ακολουθηθεί σωστά, μπορεί να συμβάλλει και σε αυτήν, καθώς αποτελεί μια καλή προσέγγιση για το φαγητό. Ένα συν: δεν περιλαμβάνει ακραία μέτρα, όπως η πλήρης αποφυγή υδατανθράκων και κρέατος.

Δίαιτα South Beach

Η δίαιτα South Beach στηρίζεται στο ότι υπάρχουν καλοί και κακοί υδατάνθρακες και λίπη. Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η επιλογή του καλύτερου από την κάθε κατηγορία. Αποτελείται από τρεις φάσεις, κατά τις οποίες σταδιακά προστίθενται όλο και περισσότεροι υδατάνθρακες.

Τι λένε οι ειδικοί: Η δίαιτα αυτή βοηθά στη γρήγορη μείωση πόντων. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να διατηρήσουμε την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Δίαιτα Ornish

Μέσα από το βιβλίο του το 2007 «The Spectrum», ο Ντιν Όρνις, καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ιδρυτής του ινστιτούτου Preventive Medicine Research Institute στο Sausalito, θεωρεί σημαντικά τη διατροφή, την άσκηση, τη διαχείριση του άγχους και τη συναισθηματική υποστήριξη για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου, από την απώλεια βάρους, έως την πρόληψη ή την αναστροφή χρόνιων ασθενειών.

Τι λένε οι ειδικοί: Οι ειδικοί θεωρούν σωστές τις συμβουλές του Ornish, αλλά όχι τέλειες για ανθρώπους που ψάχνουν συγκεκριμένα για μια δίαιτα απώλειας βάρους. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της δίαιτας Ornish βρίσκονται αλλού, ειδικά στην υγεία της καρδιάς.

Μεσογειακή δίαιτα

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι λαοί των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα ζουν περισσότερο και υποφέρουν λιγότερο από ό, τι οι περισσότεροι Αμερικανοί από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Το όχι και τόσο εκπληκτικό «μυστικό», είναι ένας δραστήριος τρόπος ζωής, ο έλεγχος του βάρους και μια διατροφή φτωχή σε κόκκινο κρέας, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς και άλλα υγιεινά τρόφιμα.

Τι λένε οι ειδικοί: Ως πρόγραμμα απώλειας βάρους, η μεσογειακή δίαιτα εκτιμάται από τους ειδικούς, αλλά δεν αποτελεί δίαιτα με την αυστηρή έννοια του όρου. Εναπόκειται στο πώς θα την διαχειριστεί το κάθε άτομο.

Δίαιτα της κλινικής Mayo

Η δίαιτα της κλινικής Mayo βασίζεται σε δύο μέρη: «χάστε κιλά!» και «διατηρήστε τα». Το πρώτο μέρος εστιάζει στις 15 βασικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε ή να εγκαταλείψετε. Δεν μετράνε οι θερμίδες και μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε από φρούτα και λαχανικά. Μετά από δύο εβδομάδες ξεκινά το δεύτερο μέρος, για να μάθετε πόσες θερμίδες θα πρέπει να προσλαμβάνετε για να χάσετε βάρος ή να το διατηρήσετε και από πού πρέπει να προέρχονται αυτές οι θερμίδες.

Τι λένε οι ειδικοί: Ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η δίαιτα λειτουργεί αποτελεσματικά, οι αξιολογήσεις των εμπειρογνωμόνων αντανακλούν την άποψή τους ότι, αν ακολουθείται, μπορεί να οδηγήσει τουλάχιστον σε μέτρια απώλεια βάρους, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Δίαιτα Eco-Atkins

Ο διατροφολόγος David Jenkins του Πανεπιστημίου Τορόντο του Καναδά, έκανε δημοφιλή αυτή την παραλλαγή της δίαιτας Atkins πριν από μερικά χρόνια. Η δίαιτα αυτή αντικαθιστά τις ζωικές πρωτεΐνες με φυτικές και πέρα από την απώλεια βάρους υπόσχεται και μείωση της χοληστερόλης.

Τι λένε οι ειδικοί: Οι ειδικοί θεωρούν τη δίαιτα Eco-Atkins και πολύ πιο αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα απ’ ό, τι μακροπρόθεσμα. Επίσης θεωρείται ότι είναι δύσκολο να την ακολουθήσει κανείς.

Δίαιτα Dash

Η διατροφική προσέγγιση για την καταπολέμηση της υπέρτασης (DASH) υποστηρίζει ότι θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες, είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Απλά δώστε έμφαση στα τρόφιμα που πάντα σας έλεγαν να τρώτε (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά) και αποφύγετε αυτά που έχετε αγαπήσει (γλυκά με πολλές θερμίδες και λιπαρά και κόκκινο κρέας). Ολοκληρώστε με το να κόψετε το αλάτι και αυτό ήταν!

Τι λένε οι ειδικοί: Με έμφαση στα υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα που δεν έχουν πολλές θερμίδες, η δίαιτα DASH έχει πάρει αρκετά καλές βαθμολογίες από τους ειδικούς, αν και δεν έχει σχεδιαστεί ως μια δίαιτα απώλειας βάρους. Θεωρείται πάντως ότι είναι αποδοτική και για την βραχυπρόθεσμη, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Δίαιτα Vegan

Ενώ οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι και πουλερικά, οι vegans προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, αρνούμενοι όλα τα ζωικά προϊόντα -ακόμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια, είναι τα βασικά τρόφιμά της.

Τι λένε οι ειδικοί: Με αυτή τη δίαιτα έχετε καλές πιθανότητες να χάσετε βάρος χωρίς να το ξαναπάρετε, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η χορτοφαγία είναι επίσης αποτελεσματική για τον έλεγχο του βάρους. Αλλά οι vegans είναι υπερβολικά περιορισμένοι στα τρόφιμα που μπορούν να καταναλώσουν.

Δίαιτα Slim Fast

Στη δίαιτα Slim Fast, 1.200 θερμίδες την ημέρα προέρχονται από τρεις τροφές (μισή μπανάνα, ένα αχλάδι, ή μια μπάρα Slim Fast, για παράδειγμα), δύο γεύματα Slim Fast (μια μπάρα ή ένα shake) και ένα γεύμα 500 θερμίδων που έχετε ετοιμάσει εσείς. Είναι αποδοτική για άτομα που πρέπει να χάσουν περίπου 20 κιλά, σε 8 έως 10 εβδομάδες.

Τι λένε οι ειδικοί: Οι ειδικοί θεωρούν αποδοτική αυτή τη δίαιτα, τόσο για βραχυπρόθεσμη, όσο και για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, δείχνοντας αισιοδοξία ότι τα κιλά που θα χαθούν δεν θα επαναπροσληφθούν.

Δίαιτα Atkins

Σύμφωνα με τη χημική δίαιτα Atkins, το σώμα είναι μία μηχανή όπου οι υδατάνθρακες είναι η κινητήρια δύναμη. Ο περιορισμός των υδατανθράκων, κάνει το σώμα να στρέφεται σε εναλλακτικά καύσιμα-το αποθηκευμένο λίπος. Έτσι, τα σάκχαρα και οι αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες, το άσπρο ψωμί, το ρύζι κ.ά. απαγορεύονται, ενώ προτείνονται οι πρωτεΐνες και το λίπος, όπως το κοτόπουλο, το κρέας και τα αυγά.

Τι λένε οι ειδικοί: Η δίαιτα Atkins θεωρείται αποδοτική στη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, αλλά λιγότερο εντυπωσιακή για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ογκομετρική (Volumetrics) δίαιτα

Προτεινόμενη για πρώτη φορά από τη διατροφολόγο του πανεπιστημίου Penn State University, Barbara Rolls, η δίαιτα Volumetrics είναι περισσότερο μια προσέγγιση που ορίζει τι πρέπει να τρώμε. Στηρίζεται στην ενεργειακή πυκνότητα ενός τροφίμου και σε επιλογές που καταπολεμούν την πείνα όπως μεγάλος όγκος τροφών, με πλούσια περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, αλλά λίγες θερμίδες.

Τι λένε οι ειδικοί: Η δίαιτα αυτή βοηθά να χάσουμε κιλά και να μην τα ξαναπάρουμε, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Θεωρείται καλή επειδή επικεντρώνεται στο αίσθημα κορεσμού και είναι πιο πιθανό από ό, τι άλλες δίαιτες να πετύχει.

Δίαιτα των ωμών τροφών

Η ωμοφαγία έχει ιστορία από τα τέλη του 1800, όταν ο γιατρός Maximilian Bircher Benner, ανακάλυψε ότι μπορούσε να θεραπεύσει τον ίκτερό του με την κατανάλωση ωμών μήλων. Έτσι ξεκίνησε μια σειρά από πειράματα που εξέταζαν τις επιπτώσεις των ωμών τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία και η δίαιτα αυτή συνέχισε να εξελίσσεται. Οι περισσότεροι που την ακολουθούν καταναλώνουν μόνο τις μισές θερμίδες απ’ όσες θα κατανάλωναν αν έτρωγαν μαγειρεμένες τροφές.

Τι λένε οι ειδικοί: Η δίαιτα αυτή μπορεί να προσφέρει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους, αφού όσοι την ακολουθούν συνήθως προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι. Αλλά είναι αρκετά περιοριστική.

Δίαιτα Weight Watchers

Αυτή η δημοφιλής δίαιτα μέτρησης θερμίδων, βοηθά τα άτομα να χάσουν κιλά και να μην τα ξαναπάρουν. Θεωρείται η καλύτερη από τους ειδικούς, τόσο για τη βραχυπρόθεσμη, όσο και για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.