7 εκπληκτικοί λόγοι που φανερώνουν γιατί μπορεί να τρώτε παραπάνω απ’ όσο πρέπει

peina-uperfagia-ligoures

Οι πολλές επιλογές, η παρέα μας στο φαγητό και οι λάθος εκπομπές στην τηλεόραση είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μας ρίχνουν στις έξτρα θερμίδες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι σας ωθεί στο να φάτε παραπάνω και αν το καταλαβαίνετε πάντα; Συνεχίστε να διαβάσετε για να λύσετε το μυστήριο.

Η σωστή μερίδα, αυτή που μας χορταίνει χωρίς να μας παχαίνει, πολλές φορές απέχει πολύ από αυτό που έχουμε στο πιάτο μας κι από αυτό που τελικά καταναλώνουμε. Οι λόγοι, όμως, δεν είναι μόνο ότι μας αρέσει το συγκεκριμένο φαγητό και θέλουμε να φάμε παραπάνω, αλλά ποικίλλουν και πολλές φορές, μάλιστα, δεν τους αντιλαμβανόμαστε, γιατί δεν τους έχουμε στο μυαλό μας. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό, αφού μελετήσουμε το τι μας οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού.

Έχετε πολλές επιλογές
Η ποικιλία μπορεί να είναι το αλατοπίπερο της ζωής, σίγουρα, όμως, δεν είναι το εισιτήριο για απώλεια βάρους. Σε νέα μελέτη βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν διαφορετικές πίτσες πεπερόνι, αντί να προτιμούν την ίδια κάθε φορά, παρουσίαζαν μικρότερη πιθανότητα να σκεφτούν ότι το φαγητό θα τους φουσκώσει και μεγαλύτερη πιθανότητα να φάνε περισσότερο αργότερα. Αν το καλοσκεφτείτε, οι διαφορετικές πίτσες αποτελούν διαφορετικές μερίδες και θερμίδες και είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πόσο καταναλώνει και πόσο πρέπει να φάει, κάτι που δεν ισχύει όταν παίρνει την ίδια πίτσα κάθε φορά. Δοκιμάστε να προτιμάτε 1 ή 2 πιτσαρίες για να παραγγέλνετε την πίτσα σας, έτσι ώστε να ξέρετε τι σας περιμένει και ακολουθήστε το ίδιο και σε άλλες περιπτώσεις.

Το μαγείρεμα πολλών φαγητών σημαίνει και πολύ... τσιμπολόγημα

Έχετε κάνει την κουζίνα σας… εστιατόριο
Μήπως δεν διαφέρετε και πολύ από τους μάγειρες στα εστιατόρια, αφού καθημερινά φτιάχνετε άλλο γεύμα για εσάς, άλλο για τα παιδιά και άλλο για το βράδυ; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε θα έχετε παρατηρήσει ότι τσιμπολογάτε περισσότερο από τα διαφορετικά φαγητά που υπάρχουν στην κουζίνα και τα πιάτα των άλλων, πράγμα που σημαίνει έξτρα θερμίδες. Συν τοις άλλοις, σπαταλάτε πολύ χρόνο και είστε πάντα απασχολημένοι με την κουζίνα και το φαγητό, που σημαίνει ότι αφιερώνετε λιγότερο χρόνο σε εσάς και τη διατροφή σας. Δοκιμάστε να ανεβάσετε τον εαυτό σας στη λίστα με τις προτεραιότητές σας και να καταλάβετε ότι αυτό που μας βλέπουν τα παιδιά μας να κάνουμε όλη την ημέρα είναι πολύ δυνατό και τα επηρεάζει. Μαγειρέψτε υγιεινά για όλους, φροντίστε τις μερίδες, βγείτε από την κουζίνα και αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε εσάς και τα παιδιά σας. Φροντίστε ταυτόχρονα, τα πιάτα όλων να περιλαμβάνουν πάντα πρωτεΐνη και λαχανικά, έτσι ώστε να παίρνουν ενέργεια και βιταμίνες.

Παρακολουθείτε τις λάθος εκπομπές στην τηλεόραση
Ξέρουμε όλοι ότι η τηλεόραση και το φαγητό δεν ταιριάζουν καλά μαζί –αρκεί να σκεφτείτε τις φορές που βλέπατε τηλεόραση και δεν καταλάβατε πότε αδειάσατε το σακουλάκι με τα πατατάκια. Πέραν αυτού, όμως, παίζει ρόλο το τι παρακολουθούμε στην τηλεόραση όσο τρώμε. Ερευνητές ανακάλυψαν, για παράδειγμα, ότι οι περισσότεροι καταναλώνουν 55% περισσότερο ποπ κορν όταν βλέπουν μια δραματική ταινία συγκριτικά με μια κωμωδία. Δοκιμάστε να δείτε στην τηλεόραση κάτι που πραγματικά σας ενδιαφέρει κι όχι να χαζεύετε γιατί δεν έχετε κάτι άλλο να κάνετε και προτιμήστε να το κάνετε με παρέα που θα μοιράζεται μαζί σας τα σνακ. Κάντε κλικ εδώ για να πάρετε ιδέες για υγιεινά σνακ μπροστά στην τηλεόραση και αν παρατηρείτε ότι κάθεστε σε αυτή συχνά για να καταπολεμήσετε το στρες, βρείτε άλλους τρόπους: βγείτε έξω, ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα που σας αρέσει, μιλήστε στο τηλέφωνο, δημιουργήστε…

Εσείς σκοπεύετε να διορθώσετε τις διατροφικές σας ατασθαλίες στο μέλλον;

Έχετε υπερβολική εμπιστοσύνη στο μέλλον
Όταν παραγγέλνετε μπέργκερ και πατάτες τηγανητές, δικαιολογείτε τον εαυτό σας; Λέτε ότι θα κάνετε δίαιτα από Δευτέρα ή ότι στα επόμενα γεύματα θα φάτε λιγότερο; Έρευνες δείχνουν ότι όσοι το κάνουν αυτό, επιλέγουν συνήθως την άμεση ικανοποίηση ενός πιάτου πιο λιπαρού ή γλυκού, αντί για κάποιου πιο υγιεινού, πιστεύοντας ότι στο μέλλον θα βρουν τρόπο να διορθώσουν την παρασπονδία. Δοκιμάστε να ρωτήσετε τον εαυτό σας αν το κάνει όντως αυτό μελλοντικά ή αν αναβάλλει τους στόχους του, επειδή μπροστά του βρίσκεται πάντα κάτι νόστιμο και λιγουρευτό. Ίσως πρέπει να σταματήσετε να υπόσχεστε στον εαυτό σας και να αφοσιωθείτε στις επιλογές που θα κάνετε τώρα κι όχι στο μέλλον.

Γευματίζετε με κάποιον που τρώει γρήγορα
Βγαίνετε με κάποιο φίλο για φαγητό και σε μισό λεπτό έχει αδειάσει τη μισή σαλάτα και την τυροκαυτερή; Το πιθανότερο είναι να αδειάσετε εσείς γρήγορα την άλλη μισή, αφού σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται πως αισθανόσμαστε πίεση να φάμε όπως ακριβώς και η παρέα μας. Ειδικά σε παρέες γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια του φαγητού, η μία επηρεάζεται από την άλλη στις μπουκιές και αν η παρέα δεν είναι κατάλληλη, οι έξτρα θερμίδες καιροφυλακτούν. Δοκιμάστε να υιοθετήσετε συνήθειες που σας βοηθούν να καθυστερήσετε τη διαδικασία του φαγητού φυσικά. Χρησιμοποιήστε chopstick ή δοκιμάστε να φάτε με το χέρι που δεν σας βολεύει πολύ και φροντίστε να παίρνετε μια βαθιά ανάσα πριν την κάθε σας μπουκιά, εκτιμώντας την πείνα σας. Στην κλίμακα 1 ως 10, όπου 1 είναι η απόλυτη πείνα και 10 το τεράστιο φούσκωμα από το φαγητό, πρέπει να ξεκινήσετε να τρώτε στο 3 («πεινάω») και να σταματάτε στο 6 («νιώθω ελαφρύς και γεμάτος ενέργεια»). Για να το πετύχετε, όμως, αυτό, πρέπει να τρώτε αργά και να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να ακούει το σώμα σας και να καταλαβαίνει αν έχει χορτάσει, για να σταματήσει εγκαίρως.

Προσοχή με ό,τι σας χαρίζει γρήγορη ενέργεια

Επικεντρώνεστε στη… γρήγορη ενέργεια
Βασίζεστε σε γρήγορες μεθόδους για να αυξήσετε την ενέργειά σας, όπως καφεΐνη και ενεργειακά ποτά ή λίγο κρασί το βράδυ για να σας χαρίσει διάθεση, αλλά όλα αυτά δημιουργούν ορμονική ανισορροπία, επηρεάζοντας και την ορμόνη του άγχους, κορτιζόλη. Όλες αυτές οι γρήγορες επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία, κακό ύπνο και ένα κύκλο εξάντλησης που οδηγεί σε υπερφαγία και αύξηση βάρους. Δοκιμάστε να μειώσετε το κρασάκι το βράδυ –όσοι το απολαμβάνουν καθημερινά, σε βάθος χρόνου παίρνουν περίπου 5 κιλά που δεν μπορούν να χάσουν, αφού συνδέουν τη δραστηριότητα αυτή με την ανακούφιση από το στρες. Προτιμήστε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας αντί να τα πνίγετε στο φαγητό και επιλέξτε υγιεινά σνακ με φυτικές ίνες, που θα σας κρατήσουν χορτάτους και θα πάρουν το μυαλό σας από το τσιμπολόγημα.

Είστε αγχώδεις και εξωστρεφείς
Ελβετοί ερευνητές έχουν αποκαλύψει ότι η προσωπικότητά μας παίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές μας συνήθειες. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι εξωστρεφείς, συναισθηματικοί και αγχώδεις άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη πιθανίοτητα να καταναλώσουν τροφές γλυκές, κρέας, αναψυκτικά και πολλές θερμίδες, ενώ όσοι είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και περιπέτειες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πειραματιστούν με φρούτα και λαχανικά. Δοκιμάστε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, αφού δεν μπορείτε να αλλάξετε την προσωπικότητά σας. Αν το άγχος σας σπρώχνει προς τα πατατάκια, μπορεί να βοηθήσει το να είστε πιο δραστήριοι. Όσοι βιώνουν συχνά το συναισθηματικό φαγητό και ασκούνται, έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και τείνουν να καταναλώνουν πιο υγιεινές τροφές όταν στρεσάρονται, Δοκιμάστε το!