CrossFit: το fitness trend που σε προκαλεί να ξεπεράσεις τα όριά σου

crossfit-to-fitness-trend-pou-se-prokalei-na-kseperaseis-ta-oria-sou

ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Το προπονητικό πρόγραμμα CrossFit, έχει κερδίσει ήδη εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως καθώς η πρωτοποριακή του μέθοδος βασίζεται στην ομαδικότητα, τις επιδόσεις και το συναγωνισμό, αλλά και την εναλλαγή προπονήσεων με πολύ μεγάλο εύρος ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη γενική φυσική κατάσταση με άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το CrossFit είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής που απαιτεί από τον αθλητή να ασχοληθεί με μια μεγάλη «γκάμα» διαφορετικών προπονητικών μεθόδων, όπως η ενόργανη γυμναστική, ή άρση βαρών, το sprint και το τρέξιμο αποστάσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης βασισμένο σε ένα σύνολο ασκήσεων με στόχο την ισχυροποίηση και την καλή συνεργασία όλων των μυών του ανθρωπίνου σώματος, τη βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, την αύξηση της ταχύτητας και της δύναμης και μείωση του σωματικού λίπους.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το CrossFit είναι άθλημα, καθώς κάθε προπόνηση έχει στόχο την υψηλότερη επίδοση με προτεραιότητα είτε τον χρόνο, είτε τον αριθμό των επαναλήψεων. Το πρόγραμμα προπόνησης αλλάζει καθημερινά με τις ανάλογες κλιμακώσεις βάσει του επιπέδου φυσικής κατάστασης του κάθε αθλούμενου.

Tο πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του CrossFit ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ο προγραμματισμός ασκήσεων συνδυάζει ακρίβεια, ισορροπία, συντονισμό, ευλυγισία, καρδιοαναπνευστική αντοχή, ταχύτητα, δύναμη κ.ά., με τέτοιο τρόπο, ώστε σε κάθε προπόνηση ο αθλητής να «δουλεύει» παραπάνω από μια δεξιότητα. Πέρα από τη μεγάλη ποικιλία των ασκήσεων που περιλαμβάνει -ασκήσεις βασικής γυμναστικής (ασκήσεις εδάφους, μονόζυγο, κρίκοι), ασκήσεις κινητικών δεξιοτήτων (διπλά σχοινάκια), άρσης βαρών (κινήσεις ζετέ κ αρασέ), κωπηλασίας, ρίψεων και πλειομετρικές (jump-boxes), είναι σημαντικό το ότι ο κάθε αθλούμενος αποτελεί μέλος μιας κοινότητας που έχει ως βασικό της χαρακτηριστικό το κίνητρο και την ομαδικότητα.

Οι προπονήσεις χωρίζονται σε προθέρμανση, κύριο μέρος και αποθεραπεία. Στο κύριο μέρος (workout of the day) χρονομετρείται η τελική επίδοση του ασκούμενου, η οποία έχει να κάνει με τον «όγκο» της προπόνησης σε σχέση με τον χρόνο.

Το Crossfit είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιούν στο στρατό, το ναυτικό, αλλά και επαγγελματίες αθλητές, αλλά επίσης απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να είναι fit και υγιείς, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, καθώς μπορεί να υπάρξει τεράστια διαφοροποίηση σε σχέση με τον βαθμό δυσκολίας του, ενώ οι ανάγκες κάθε αθλητή διαφέρουν μόνο σε βαθμό και όχι στο είδος των ασκήσεων.