Γιατί οι άνδρες προτιμούν τα... κόκκινα;

giati-oi-andres-protimoun-ta-kokkina

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Οι άντρες, θεωρούν τις γυναίκες που φορούν κόκκινα, πολύ πιο ενδιαφέρουσες σεξουαλικά, γεγονός που υποδηλώνει το ότι συνδέουμε το χρώμα με τη γονιμότητα.

Τα κόκκινα φορέματα, φέρνουν «σύγχυση» στα ανδρικά μυαλά. Θυμηθείτε το Neo του Matrix, όταν του αποσπάται η προσοχή καθώς βλέπει, ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, μια γυναίκα που φοράει κόκκινα.

Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Οι άντρες, θεωρούν τις γυναίκες που φορούν κόκκινα, πολύ πιο ενδιαφέρουσες σεξουαλικά, γεγονός που υποδηλώνει το ότι συνδέουμε το χρώμα με τη γονιμότητα.

Η έλξη για το κόκκινο δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι γυναίκες φορούν έντονο ροζ ρουζ και κραγιόν εδώ και περίπου 12.000 χρόνια. Και, αν είστε από εκείνους που λαμβάνουν κάρτα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το πιθανότερο είναι να έχει μικροσκοπικές κόκκινες καρδιές.

Πρόκειται για μια επίδραση που προέρχεται πιθανόν από τη βιολογία, λέει ο Adam Pazda, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας της νέας μελέτης. Όταν πολλά θηλυκά πρωτεύοντα -από χιμπατζήδες, μέχρι μπαμπουίνους- είναι γόνιμα, τα επίπεδα οιστρογόνων τους φτάνουν στην κορυφή, ανοίγοντας τα αιμοφόρα αγγεία τους και κάνοντας τα πρόσωπά τους φωτεινά κόκκινα. Αυτό το αναψοκοκκίνισμα, φαίνεται να δίνει το σήμα στα αρσενικά, να κάνουν την «κίνησή» τους.

Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τους ανθρώπους, λέει ο Pazda. Σε προηγούμενη μελέτη, επιστήμονες έδειξαν ότι οι άνδρες φαίνεται να προσελκύονται περισσότερο από γυναίκες που φορούν κόκκινα ρούχα, αντί άλλων, όπως το λευκό. Ανεξάρτητα από το σχέδιο των ρούχων. «Δε χρειάζεται να είναι ένα κόκκινο φόρεμα ή ένα σέξι ρούχο», λέει. «Μπορεί απλά να είναι ένα κόκκινο T-shirt».

Για να εξηγήσουν το «γιατί», ο Pazda και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν ένα απλό πείραμα. Έδειξαν σε 25 άνδρες μια φωτογραφία μιας γυναίκας φορώντας μια ένα κόκκινο και μια ένα λευκό T-shirt. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να βαθμολογήσουν από το 1 έως το 9, για το πώς δείχνει πιο ελκυστικό και «διαθέσιμο» το μοντέλο. Με άλλα λόγια, οι άνδρες απάντησαν στην ερώτηση: «Το μοντέλο ενδιαφέρεται για σεξ;».

Οι άνδρες ερμήνευσαν τα κόκκινα ρούχα ως «σήμα» ότι η γυναίκα ήταν πιο «ανοιχτή» σε σεξουαλικές προτάσεις. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τη διαθεσιμότητα της γυναίκας για σεξ περίπου από 1 έως 1,5 πόντους περισσότερο αν φορούσε κόκκινα, αντί άσπρα ρούχα. Αυτή η αντίληψη, με τη σειρά της, εξηγεί τον πόθο των ανδρών για τις γυναίκες που φορούν κόκκινα. Είναι γνωστό ότι οι άνδρες τείνουν να εκτιμούν το sex appeal μιας γυναίκας, αν πιστεύουν ότι η ίδια είναι πιο «ανοιχτή» και διαθέσιμη.

Τα συμπεράσματα της ομάδας είναι «πολύ ενδιαφέροντα», αναφέρει ο Markus Maier, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία. Αλλά, στο σημείο αυτό, είναι αδύνατο να πω ακριβώς γιατί οι άνδρες αγαπούν τόσο το κόκκινο. Η επίδρασή του μπορεί να είναι εξελικτική, ή θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο που πέρασε από γενιά σε γενιά.

Είναι πάντως προφανές ότι οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τα ρούχα τους, λέει ο Pazda. Ακόμη και φαινομενικά ασήμαντες επιλογές, μπορεί να «στέλνουν» πολλά μηνύματα ακούσια. «Το να φορά μια γυναίκα κόκκινα, ίσως είναι δίκοπο μαχαίρι», λέει, καθώς μπορεί να τραβήξει και την προσοχή κάποιου που δε θέλει.