Συμβουλές για ασφαλή και αποδοτική άσκηση στο κρύο

sumboules-gia-asfali-kai-apodotiki-askisi-sto-kruo

ΤΡΙΤΗ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να γυμνάζεστε με ασφάλεια το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όταν το θερμόμετρο πέφτει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έξω φυσάει παγωμένος αέρας, μπορεί να σας είναι δύσκολο να αφήσετε την άνεση και τη ζεστασιά του σπιτιού για να κάνετε γυμναστική έξω.

Με τη σωστή οργάνωση όμως και τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορείτε να επωφεληθείτε από την άσκηση και να απολαύσετε τον παγωμένο αέρα, χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να γυμνάζεστε με ασφάλεια το χειμώνα…

Μάθετε τα συμπτώματα των κρυοπαγημάτων και της υποθερμίας

Η έκθεση στο κρύο για μεγάλη χρονική περίοδο, μπορεί να προκαλέσει υποθερμία, η οποία προκαλείται όταν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου. Τα συμπτώματα της υποθερμίας περιλαμβάνουν αδυναμία να σκεφτούμε καθαρά ή να μετακινούμαστε εύκολα, ρίγη, κόπωση, απώλεια μνήμης, υπνηλία, μπερδεμένη ομιλία, πόνο στα άκρα, αργό και αδύναμο σφυγμό, καθώς και λιποθυμία ή απώλεια των αισθήσεων.

Τα κρυοπαγήματα προκαλούνται όταν ο ιστός του δέρματος παγώνει. Σε ψυχρές καιρικές συνθήκες, οποιοδήποτε σημείο εκτεθειμένου δέρματος, βρίσκεται σε κίνδυνο παγώματος, που μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα.

Τα συμπτώματα του κρυοπαγήματος περιλαμβάνουν απώλεια της αίσθησης και ωχρός ή μπλε τόνος του δέρματος σε ένα ή περισσότερα άκρα. Το δέρμα που πλήττεται από κρυοπάγημα, μπορεί να είναι σκληρό και να προκαλεί ενοχλήσεις, φαγούρα ή τσούξιμο. Ένα άτομο που πάσχει από κρυοπαγήματα μπορεί επίσης να είναι ευάλωτο στην υποθερμία. Τα κρυοπαγήματα εμφανίζονται πιο συχνά στη μύτη, τα αυτιά, τα μάγουλα, το πηγούνι και τα δάχτυλα χεριών ή των ποδιών, γι' αυτό και είναι ζωτικής σημασίας να κρατάτε ζεστές αυτές οι περιοχές, όταν βρίσκεστε για αρκετή ώρα σε εξωτερικούς χώρους.

Διάφορα ρούχα σε επίπεδα

Ντυθείτε έξυπνα όταν κάνετε γυμναστική σε κρύους εξωτερικού χώρους, φορώντας διάφορα επίπεδα ρούχων, που είναι εύκολο να αφαιρούνται, αν ζεσταθείτε. Προτιμήστε ελαφριά υφάσματα που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και δεν περιορίζουν τις κινήσεις σας.

Ο αριθμός των επιπέδων των ρούχων που θα χρειαστείτε, εξαρτάται από την ένταση της σωματικής σας δραστηριότητας και την τρέχουσα θερμοκρασία. Βεβαιωθείτε ότι το εξωτερικό σας ρούχο είναι αδιάβροχο, έτσι ώστε να μένετε στεγνοί αν βρέχει ή χιονίζει.

Κρατήστε ζεστά τα άκρα σας

Σε κρύο καιρό, το σώμα εκτρέπει τη ροή του αίματος, έτσι ώστε να συγκεντρώνεται στον πυρήνα του σώματος, γεγονός που μπορεί να αφήσει τα χέρια και τα πόδια σας ευάλωτα σε κρυοπαγήματα. Καλό θα είναι να φοράτε λοιπόν γάντια κατά την άσκηση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, ώστε να προστατεύετε τα χέρια σας.

Επίσης, σε χαμηλές θερμοκρασίες, ένα σημαντικό ποσό της θερμότητας του σώματος χάνεται από το ακάλυπτο κεφάλι. Αν φοράτε καπέλο, θα βοηθήσετε το σώμα σας να διατηρήσει τη θερμότητά του. Τα αυτιά, η μύτη και το στόμα σας, χρειάζονται επίσης ιδιαίτερη προσοχή. Οι αναδιπλούμενες ωτοασπίδες, το κασκόλ και η μάσκα προσώπου, μπορούν να προστατεύσουν αυτές τις ευαίσθητες περιοχές και να σας θωρακίσουν από το κρύο.

Μην ντύνεστε βαριά

Παρά το γεγονός ότι η θερμοπληξία μπορεί να είναι πιο συχνή το καλοκαίρι, είναι επίσης πιθανό να προκληθεί και σε χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Rochester Medical Center. Αν φοράτε πολλά και πολύ χοντρά και ζεστά ρούχα, φροντίστε να τα αφαιρείτε όταν νιώθετε πως ζεσταίνεστε.

Τα πολύ ζεστά ρούχα, μπορούν επίσης να σας κάνουν να ιδρώσετε περισσότερο και τα ιδρωμένα ρούχα σε συνδυασμό με τους ψυχρούς ανέμους, μπορεί να οδηγήσουν σε κρύωμα και να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε υποθερμία.

Πίνετε αρκετό νερό

Το ότι έξω έχει κρύο, δε σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσουμε την πρόσληψη νερού κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, καθώς μπορεί να αφυδατωθούμε και σε πολύ κρύο καιρό.

0ι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε άφθονα υγρά πριν βγούμε έξω και να έχουμε πάντα μαζί μας ένα μπουκάλι νερό. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα ή καφεϊνούχα ποτά για αθλητές.

Ελέγξτε τις καιρικές προβλέψεις και φορέσετε τα κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ

Μάθετε ποιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες την ώρα που σχεδιάζετε να κάνετε γυμναστική έξω -ειδικά αν πρόκειται να γυμναστείτε για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, όπως μια ημέρα σε ένα χιονοδρομικό κέντρο.

Ντυθείτε αναλόγως, είτε πρόκειται για βροχή, χιόνι ή λιακάδα και φορέστε τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως γάντια, κασκόλ, καπέλο ή μάσκα, όπου απαιτείται. Είναι πάντα καλύτερο να φοράτε αρκετά και ζεστά επίπεδα ρούχων ώστε να μπορείτε να αφαιρείτε κάποια αν χρειαστεί, παρά να φοράτε πιο λίγα ρούχα με κίνδυνο να αναπτύξετε κρυοπαγήματα ή υποθερμία.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα πάνινα παπούτσια ή οι μπότες σας, σας κρατούν σταθερούς, ανάλογα με το άθλημα που κάνετε και ότι είναι ζεστά και αδιάβροχα.

Επειδή ο ήλιος δύει νωρίτερα κατά τους πιο κρύους μήνες, να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα, που αντανακλούν, ώστε να φαίνεστε καθαρά και στο σκοτάδι.

Προσοχή στον ήλιο

Επειδή κάνει κρύο και έχει συννεφιά, δε σημαίνει ότι δε χρειάζεστε αντηλιακή προστασία. Καλό είναι να βάζετε ένα αντηλιακό στο πρόσωπο καις τα χέρια σας πριν βγείτε έξω για να κάνετε κάποιο άθλημα. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και όχι η εξωτερική θερμοκρασία, είναι αυτές που προκαλούν βλάβες στο δέρμα.

Φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια σας από το δυνατό ήλιο ή τους ισχυρούς ανέμους και ένα lip balm με αντηλιακή προστασία, για τα χείλη σας.

Σχεδιάστε τη διαδρομή σας

Είτε πρόκειται για σκι στο βουνό, είτε για ποδήλατο σε ένα μονοπάτι στο δάσος, ή απλώς τζόκινγκ στη γειτονιά σας, είναι σημαντικό να ξέρετε από πριν περίπου που θα πάτε, καθώς το να χαθείτε, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο σε συνθήκες ψύχους.

Σχεδιάστε το μήκος και την τοποθεσία της δραστηριότητάς σας για να αποφύγετε την κόπωση σε ένα μέρος που βρίσκεται μακριά από κάπου που να μπορείτε να ζεσταθείτε.