Ποιοι εχθροί υπονομεύουν την υγεία του σπιτιού μας

spiti-kouzina-ntomatinia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι έξι παγίδες που μπορεί να μας στερήσουν την αίσθηση φρεσκάδας στο σπίτι μας αλλά και να απειλήσουν σοβαρά την υγεία μας και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε.

Σκόνη
Η σκόνη είναι ένας από τους ορκισμένους εχθρούς μας. Πρώτα απ' όλα επιδεινώνει τις αλλεργίες ενώ μπορεί να περιέχει βλαβερά και τοξικά χημικά κατάλοιπα, όπως μόλυβδο και φυτοφάρμακα. 

Τι κάνουμε
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να περιορίσουμε τα χαλιά μας, όπου κυρίως μαζεύεται η σκόνη. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες (όταν και έχουμε τα παράθυρα ανοιχτά), τα χαλιά μαζεύουν ακόμη περισσότερη σκόνη και κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τα καθαρίζουμε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα (δυο φορές την εβδομάδα), δίνοντας έμφαση στις γωνίες και γύρω από τα έπιπλα όπου συνήθως μαζεύεται η σκόνη.

Τσιγάρο
Το τσιγάρο εντός σπιτιού (θα έπρεπε να) απαγορεύεται δια ροπάλου. Ο καπνός έχει την ιδιότητα να «κάθεται» στα έπιπλα, τις κουρτίνες, τα υφάσματα. Ένα σπίτι μου μυρίζει τσιγαρίλα είναι απωθητικό και δημιουργεί μόνιμα την αίσθηση του βρώμικου, ενώ οι ένοικοί του -ειδικά τα παιδιά- αντιμετωπίζουν κίνδυνο αλλεργιών αλλά και κρίσης άσθματος.

Τι κάνουμε
Κόβουμε το κάπνισμα και δεν επιτρέπουμε στους επισκέπτες να καπνίζουν εντός.

Εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα και φυτοφάρμακα
Σε κανέναν δεν αρέσει να ξυπνάει το πρωί να φτιάξει έναν καφέ και να βρίσκει την κουζίνα γεμάτη ζωύφια -ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες-, γιατί κάποιος ξέχασε να πετάξει τα σκουπίδια. Η εύκολη και γρήγορη λύση είναι το σπρέι, σίγουρα όμως η επιλογή δεν είναι φιλική ούτε για το περιβάλλον ούτε για την υγεία μας.

Τι κάνουμε
Η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση. Καθαρίζουμε καλά την κουζίνα και τους χώρους που προτιμούν τα ζωύφια, δεν αφήνουμε άπλυτα τα πιάτα και τα ποτήρια στο νεροχύτη ή το πλυντήριο πιάτων και απομακρύνουμε τα σκουπίδια από το σπίτι καθημερινά.

Πλαστικά δοχεία
Η δισφαινόλη Α είναι οργανική χημική ένωση, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως πρόσθετο με άλλα χημικά για την παρασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών, τα οποία μπορούν να αναγνωριστούν από το σύμβολο “PC” πάνω στα πλαστικά μπουκάλια. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η μεγάλη έκθεσή μας στην δισφαινόλη μπορεί να επιφέρει ενδοκρινολογικές διαταραχές.

Τι κάνουμε
Η προσοχή μας πρέπει να είναι μεγάλη. Βεβαιωνόμαστε ότι τα μπουκάλια και τα σκεύη που χρησιμοποιούμε δεν περιέχουν το εν λόγο υλικό. Είμαστε πολύ προσκεκτικοί ειδικά στα μπιμπερό που προορίζονται για τα βρέφη και τα μπουκάλια που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας. Επίσης, αποφεύγουμε να βάζουμε πλαστικές συσκευασίες ή σελοφάν στο φούρνο μικροκυμάτων και προτιμάμε τα γυάλινα ή κεραμικά σκεύη για την αποθήκευση και το ζέσταμα του φαγητού μας.

Αντικολλητικά σκεύη
Εάν χρησιμοποιούμε τηγάνια και κατσαρόλες με τεφλόν (ή γενικότερα αντικολλητικά σκεύη) ήρθε ο καιρός να τα αποσύρουμε σιγά-σιγά. Αρκετές από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις αντικολλητικές στρώσεις (κυρίως PFCs) αυτών των σκευών συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό και ορισμένες από αυτές (όπως το PFOA στο τεφλόν) θεωρούνται ύποπτες για καρκινογενέσεις.

Τι κάνουμε
Προτιμάμε σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι, αλουμίνιο ή μαντέμι. Οι φόρμες σιλικόνης είναι ασφαλείς για χρήση σε φούρνο. Αν πάλι δεν μπορούμε να αποχωριστούμε ή να αντικαταστήσουμε τα αντικολλητικά μας σκεύη, προσπαθούμε να τα χρησιμοποιούμε σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Τοξικά απορρυπαντικά
Αρκετά από τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι πιθανόν να περιέχουν προειδοποιητικά σύμβολα για το κίνδυνο τοξικότητας ή δηλητηρίασης. Προϊόντα με αμμωνία, για παράδειγμα, μπορεί να σας κάνουν ζημιά στους πνεύμονες.

Τι κάνουμε
Υπάρχουν δυο λύσεις. Είτε επιλέγουμε «πράσινα» απορρυπαντικά με την αναφορά “petroleum-free”, “biodegradable” ή “phosphate-free” στις ετικέτες ή φτιάχνουμε δικά μας απορρυπαντικά με απλά υλικά που διαθέτουμε ήδη στην κουζίνα μας. Το ξύδι για παράδειγμα μπορεί να αντικαταστήσει την χλωρίνη, να αφαιρέσει λίπη και να καθαρίσει τα τζάμια. 

Προσωπική υγιεινή
Αντιγράφουμε τους Ιάπωνες οι οποίοι, όταν μπαίνουν στο σπίτι, βγάζουν τα παπούτσια τους. Περπατώντας στους δρόμους όλη τη μέρα, τα παπούτσια μαζεύουν βρωμιά που σίγουρα κανείς δεν θέλει να μεταφέρει άθελά του εκεί που παίζουν τα παιδιά ή χαλαρώνει ο ίδιος!