Φτέρνισμα, κράμπες, ξηροστομία, σκασμένα χείλη: πώς αντιμετωπίζονται;

fternisma-krampes-ksirostomia-skasmena-xeili-pos-antimetopizontai

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Συχνό φτέρνισμα, ενοχλητικές κράμπες, σκασμένα χείλη, φουσκάλες στα πόδια; Δείτε, γιατί προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται.

Τι να κάνω αν φτερνίζομαι συχνά;

Αν τα φτερνίσματά σας ξεπερνούν τον φυσιολογικό αριθμό και η συχνότητά τους είναι ιδιαίτερα συχνή, τότε η λέξη αλλεργία είναι η πρώτη που πρέπει να έρθει στο μυαλό σας.

Λύση: μπορεί η άνοιξη που «φουντώνει» τις αλλεργίες να επιδεινώσει το πρόβλημά σας αλλά αν πάσχετε από αλλεργία μια σειρά από άλλους παράγοντες μπορεί να ευθύνονται επίσης, όπως π.χ. κάποιο κατοικίδιο ή η συσσωρευμένη σκόνη. Οι ειδικοί συνιστούν να παρατηρήσετε πότε φτερνίζεστε πιο συχνά (π.χ. στην πόλη, στην εξοχή, αφού παίξετε με τον σκύλο σας κ.λπ.) και να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό αλλεργιολόγο.

Πώς βγαίνει το νερό από το αυτί μου;

Σίγουρα θα σας έχει τύχει πολλές φορές μετά από κολύμπι ή και από ένα ντους να νιώθετε μια μικρή ποσότητα νερού μέσα στο αυτί σας; Πώς θα την κάνετε να βγει;

Λύση: βρείτε μια ειδική γωνία κλίσης του κεφαλιού σας και σύντομα η «άτακτη» σταγόνα θα κυλήσει εύκολα έξω από το αυτί σας. Εναλλακτικά, κρατήστε ένα πιστολάκι μαλλιών σε απόσταση από το αυτί και το υγρό περιεχόμενο θα στεγνώσει αμέσως.

Φουσκάλες στα πόδια…

Πέρα από αντιαισθητικές, οι φουσκάλες στα πόδια είναι και ιδιαίτερα ενοχλητικές. Προκαλούνται συνήθως από στενά παπούτσια ή από κάποιο έγκαυμα.

Λύση: οι ειδικοί αναφέρουν πως το καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια φουσκάλα στα πόδια είναι να την αφήσουμε… ήσυχη. Με την πάροδο του χρόνου, το πόδι θα ανακάμψει μόνο του ενώ θα πρέπει να επέμβουμε, μόνο αν η φουσκάλα είναι ιδιαίτερα μεγάλη και μας ενοχλεί στο βάδισμα. Τότε, θα πρέπει τα χέρια μας να είναι πεντακάθαρα και να τρυπήσουμε την φουσκάλα με μια αποστειρωμένη βελόνα και να απελευθερώσουμε το υγρό. Προσοχή: μην ξεφλουδίσετε εσείς το νεκρό δέρμα γιατί μπορεί αν προκαλέσετε πληγή. Αφήστε το πόδι να γιατρευτεί μόνο του.

Έχω ξηροστομία. Τι να κάνω;

Συχνά νιώθετε το στόμα σας ξηρό ακόμη και μετά από την κατανάλωση νερού. Και ενώ στην αρχή το πήρατε αψήφιστα, βλέπετε πως το πρόβλημα επιμένει, άρα κάτι πρέπει να κάνετε.

Λύση: πιείτε πολύ νερό, μασήστε τσίχλες χωρίς ζάχαρη και μειώστε την κατανάλωση καφεϊνης. Επίσης, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες κάποιου φαρμάκου που ενδεχομένως παίρνετε καθώς η ξηροστομία μπορεί να είναι απλά μια παρενέργεια τους φαρμάκου.

Τα χείλη μου «σκάνε» συχνά…

Τα χείλη «ραγίζουν» ή «σκάνε», όπως λέμε συχνότερα κυρίως λόγω υπερβολικής ζέστης ή κρύου ή εξαιτίας του ξηρού αέρα.

Λύση: το να βρέχετε τα χείλη με τη γλώσσα σας μπορεί να σας ανακουφίζει στιγμιαία, όμως σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα. Προμηθευτείτε κάποιο καταπραϋντικό από το φαρμακείο σε μορφή κρέμας και χρησιμοποιείστε το συχνά αποφεύγοντας την πολύωρη έκθεση στον ήλιο ή στο κρύο. Αποφύγετε επίσης τα προϊόντα που περιέχουν ευκάλυπτο ή καμφορά καθώς μπορεί να προκαλέσουν πληγές στα χείλη σας. Αν το πρόβλημα παραμένει, ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού.

Υποφέρω από κράμπες

Οι κράμπες, αυτοί οι μυϊκοί σπασμοί που μπορεί να μας «παραλύσουν» στιγμιαία, συνήθως εμφανίζονται στις γάμπες ή στα δάχτυλα των ποδιών και μετά από μια επίσκεψη στο γυμναστήριο ή μια ατελείωτη και κουραστική μέρα με περπάτημα ή φορώντας για ώρες τακούνια.

Λύση: οι κράμπες που μπορεί να συμβούν σε ανύποπτο χρόνο μέσα στην ημέρα δεν προκαλούν ανησυχία αλλά για να τις περιορίσετε προτιμήστε τροφές με ποτάσιο, όπως το αβοκάντο και οι μπανάνες. Αν γυμνάζεστε μην παραλείπετε ποτέ την προθέρμανση ενώ αν οι κράμπες επιμένουν και αυξάνονται σε συχνότητα ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας.