Γλυκά, αλμυρά και τηγανητά στη δίαιτα; Πότε, ποια και πόσα...

gluka-almura-kai-tiganita-sti-diaita-pote-poia-kai-posa

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Το ότι κάνετε δίαιτα δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναφάτε ποτέ λίγο κέικ, πίτσα και άλλες τέτοιου είδους νοστιμιές. Πόσο συχνά, όμως, ενδείκνυται να τις καταναλώνετε, ώστε να μη σαμποτάρετε την προσπάθειά σας;

Αν βρίσκεστε στην… 7η προσπάθεια δίαιτας, θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα ότι τα αυστηρά διατροφικά πλάνα δεν φέρνουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα – αντιθέτως, μπορεί εν τέλει να σας «εγκαταστήσουν» μόνιμα μέσα στο… ψυγείο, μέχρι να το αδειάσετε. Γι’ αυτό και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφήνετε τον εαυτό σας λίγο πιο ελεύθερο ορισμένες φορές, έχοντας πάντα το μέτρο στο μυαλό σας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Να απολαμβάνετε τροφές που επιθυμείτε και δεν έχετε τη δυνατότητα να τρώτε καθημερινά κι όχι οποιαδήποτε παχυντική τροφή βρίσκεται μπροστά σας. Αν για παράδειγμα οι τηγανητές πατάτες που βρίσκονται στο τραπέζι δεν σας ενθουσιάζουν, μην «τσιμπήσετε» μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής κι έχετε καιρό να φάτε κάτι εκτός του διατροφικού σας πλαισίου.

Προτού, όμως, απλώσετε το χέρι να φτάσετε το εκλεράκι, το μπέργκερ ή εκείνο το λαχταριστό κομμάτι πίτσας, πρέπει να έχετε υπόψη σας κάποια πράγματα. Αν έχετε αρκετά παραπανίσια κιλά ή κάποιο πρόβλημα υγείας όπως διαβήτη, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τέτοιες περιπτώσεις. Ακόμη, λάβετε υπόψη το πόσο δραστήριοι είστε στην καθημερινότητά σας, έτσι ώστε να δείτε τι μπορείτε να καταναλώσετε και τέλος, κρατήστε ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφετε τι τροφές καταναλώνετε, έτσι ώστε να γνωρίζετε πότε το έχετε παρακάνει και πώς μπορείτε να εξισορροπήσετε την κατάσταση.

Έχοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω υπόψη, ας δούμε τι συμβαίνει με διάφορες τροφές που μπορούν να σας δελεάσουν.

-Αλμυρές λιχουδιές

Τσίζμπεργκερ: Με 22 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, το τσίζμπεργκερ μας βγάζει εκτός ορίων στην καθημερινή πρόσληψη κορεσμένου λίπους και αν καταναλώνεται συστηματικά, μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Αν πάντως αποφασίσετε να είναι ένα τζίμπεργκερ το «παραστράτημά» σας, οι πρωτεϊνικές επιλογές σας για την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να είναι άπαχες. Διατροφική αξία: Ένα τσίζμπεργκερ αποδίδει μέχρι και 950 θερμίδες, ενώ περιέχει 58 γραμμάρια λίπους (22 γραμμ. κορεσμένου), 1700 mg νατρίου, 51 γραμμ. υδατανθράκων και 0 γραμμ. ζάχαρης.

Πίτσα: Ένα από τα πιο αγαπημένα junk food των περισσοτέρων, η πίτσα έχει μια σκοτεινή πλευρά, όσον αφορά τα λίπη, αλλά και την ποσότητα νατρίου που περιέχει, η οποία μπορεί να στείλει την αρτηριακή σας πίεση στα ύψη, αφού όταν υπάρχει υπερβάλλον νάτριο στον οργανισμό και τα νεφρά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τότε αυτό αυξάνεται στο αίμα, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση. Αν φάτε πίτσα, θα πρέπει να προσέξετε την πρόσληψη νατρίου στη διατροφή σας για τις επόμενες 6 μέρες και καλό θα ήταν να φάτε λίγη σαλάτα πριν την πίτσα, έτσι ώστε να καταναλώσετε τελικά λιγότερη. Διατροφική αξία: Δύο κομμάτια μιας μεγάλης πίτσας με τυρί αποδίδουν 580 θερμίδες, 20 γραμμάρια λίπους (9 γραμμ. κορεσμένου λίπους), 1440 mg νατρίου, 74 γραμμ. υδατανθράκων και 8 γραμμάρια ζάχαρης.

Τηγανητές πατάτες: Οι πρώτες 2-3 τηγανητές πατάτες που θα δοκιμάσουμε, πάντα έχουν γεύση… παραδείσου, αν όμως παρατηρήσετε προσεκτικά, στη συνέχεια του γεύματος κι όταν ξεκινήσουμε να τρώμε το φαγητό μας, η γεύση αυτή αρχίζει να χάνεται. Παρ’ όλ’ αυτά δεν σταματάμε να τις καταναλώνουμε μέχρι να αδειάσει το πιάτο, παρ’ όλο που δεν μας μοιάζουν και τόσο γευστικές στη συνέχεια. Η πιο απλή λύση είναι να πάρετε μια μικρότερη μερίδα και να τις συνοδεύετε με σαλάτα, γιατί δυστυχώς όταν η πατάτα τηγανίζεται, παύει να είναι λαχανικό. Διατροφική αξία: Μια μέτρια μερίδα αποδίδει 410 θερμίδες, 18 γραμμάρια λίπους (3 γραμμ. κορεσμένου), 570 mg νατρίου, 58 γραμμ. υδατανθράκων, 0 γραμμ. ζάχαρης.

Μπέικον: Μάλλον είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να αντισταθούν στο άρωμά του και στη νοστιμιά του, δυστυχώς, όμως, έχει υψηλό ποσοστό λίπους και μάλιστα κορεσμένου, κάτι που το κάνει απαγορευμένο σε μια δίαιτα. Αν παρ’ όλ’ αυτά το Σαββατοκύριακο αυτό σχεδιάζετε να… ξεφύγετε λίγο τρώγοντάς το, τότε θα πρέπει να περικόψετε την πρόσληψη λίπους και νατρίου για 6 ημέρες, έτσι ώστε να ισορροπήσετε την κατάσταση. Διατροφική αξία: Οι 4 φέτες μπέικον περιέχουν 168 θερμίδες, 12,7 γραμμάρια λίπους (4,2 γραμμ. κορεσμένου), 767 mg νατρίου, 0,5 γραμμ. υδατανθράκων και 0 γραμμ. ζάχαρης.

Μπριζόλα: Αν τη… λιγουρεύεστε, φάτε τη! Βρίσκεται σε πολύ καλύτερα επίπεδα λίπους και θερμίδων σε σχέση με το τζίζμπεργκερ – αν και αυτό δε σημαίνει ότι το κορεσμένο της λίπος δεν είναι αρκετό. Αν τη φάτε έξω, παραγγείλτε φιλέ μινιόν το οποίο είναι πιο καθαρό από άποψη λίπους και κρατήστε τη μερίδα σας μικρή, συνοδεύοντάς τη με λαχανικά. Διατροφική αξία: Μια μπριζόλα 170 γραμμαρίων αποδίδει 270 θερμίδες, 15 γραμμάρια λίπους (5 γραμμ. κορεσμένου λίπους), 105 mg νατρίου, 0 γραμμάρια υδατανθράκων, 0 γραμμάρια ζάχαρης.

-Γλυκές λιχουδιές

Παγωτό: Η άνοιξη έχει ήδη μπει και ο καιρός όπου να ‘ναι θα γίνει ανοιξιάτικος, με τα παγωτά να αρχίσουν να μπαίνουν ξανά στη ζωή μας. Δυστυχώς, όμως, η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένο λίπος είναι αρκετά υψηλή, οπότε αν τα επιλέξετε ως επιδόρπιο, θα πρέπει να προσέξετε την πρόσληψη του λίπους αυτού από άλλες τροφές, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεΐνης. Κι αυτό γιατί τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν την κακή LDL χοληστερόλη και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, όποτε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην πρόσληψή τους. Για να φάτε λιγότερο, μπορείτε να προσθέσετε φρούτα στο μπολ, έτσι ώστε να μετριάσετε λίγο την ποσότητα λιπαρών και να του δώσετε μια υγιεινή νότα. Διατροφική αξία: Ένα κυπελάκι παγωτό βανίλια αποδίδει 260 θερμίδες, 14 γραμμάρια λίπους (8 γραμμάρια κορεσμένου λίπους), 70 mg νατρίου, 28 γραμμάρια υδατανθράκων και 28 γραμμάρια ζάχαρης.

Τσιζκέικ: Είναι πράγματι λαχταριστό, αλλά προτιμάτε στ’ αλήθεια τρώγοντας ένα κομμάτι τσιζκέικ να μην φάτε κανένα άλλο γλυκό όλη την υπόλοιπη εβδομάδα; Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, είναι καλύτερο να μοιράζουμε μικρότερες μερίδες επιδορπίων μέσα στην εβδομάδα, έτσι ώστε να «γλυκαίνουμε» τον εαυτό μας πιο συχνά, παρά να τρώμε μια φορά, μεγαλύτερες ποσότητες γλυκών. Διατροφική αξία: Ένα κομμάτι τσιζκέικ αποδίδει 460 θερμίδες, 29 γραμμάρια λίπους (17 γραμμ. κορεσμένου λίπους), 330 mg νατρίου, 43 γραμμάρια υδατανθράκων, 33 γραμμάρια ζάχαρης.

Μπισκότα σοκολάτας: Μπορεί τα 1-2 μπισκότα να μην σας κάνουν κανένα ιδιαίτερο κακό στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, ξέρουμε όλοι καλά, όμως, ότι δεν πρόκειται να σταματήσετε σε αυτά. Το κακό είναι ότι τα μπισκότα αυτά περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οποία ξεπερνάει το επιτρεπτό όριο των 24 γραμμάριων (6 κουταλάκια του γλυκού) που μπορούν να καταναλώνουν οι γυναίκες, αλλά ορισμένες φορές και τα 36 γραμμάρια που μπορούν να καταναλώνουν οι άντρες την ημέρα. Αν καταναλώσετε τέτοιου είδους μπισκότα, θα πρέπει να κόψετε ζάχαρη από αλλού: ή τον πρωινό σας καφέ, ή ακόμη κι από ένα ποτήρι φυσικού χυμού. Διατροφική αξία: Τα 4 μπισκότα που φτιάχνετε από έτοιμη ζύμη περιέχουν 312 θερμίδες, 24,8 γραμμάρια λίπους (14 γραμμάρια κορεσμένου λίπους), 340 mg νατρίου, 50 γραμμ. υδατανθράκων, 40 γραμμ. ζάχαρης.