Ξεκαθαρίζουμε μια και καλή τα πάντα για το botox

botox

Το botox είναι απόλυτα ασφαλές, με σπάνιες και μικρής διάρκειας παρενέργειες.

ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

O πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης μας λύνει όλες τις απορίες για το botox και την λειτουργία του.

Η βοτουλινική τοξίνη (BOTOX) είναι μια φυσική επεξεργασμένη πρωτεΐνη, που, σε πολύ μικρές δόσεις, δρα στο μυ με αποτέλεσμα την αναστολή της μετάδοσης του νευρικού ερεθίσματος, ώστε ο μυς να μην κάνει συσπάσεις. Εφαρμόζεται και δρα τοπικά χωρίς να απορροφάται από τον οργανισμό. Μετά την πάροδο της θεραπείας, οι ρυτίδες επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους. Ανάλογα την ποσότητα του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί και τη δύναμη των μυών του ατόμου χρειάζεται επανάληψη συνήθως μετά από 4-6 μήνες.

Το botox είναι απόλυτα ασφαλές, με σπάνιες και μικρής διάρκειας παρενέργειες (όπως ελαφρά ζάλη, πονοκέφαλος ή τοπική αλλεργική αντίδραση), που κι αυτές είναι αναστρέψιμες. Δεν πονάει, μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, αν η ένεση συναντήσει κάποιο νεύρο ή φλέβα. Επίσης, καλό είναι να αποφύγει κανείς το λούσιμο και την γυμναστική την ίδια μέρα της εφαρμογής και το πιστολάκι για τα μαλλιά για δύο μέρες μετά. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι να εφαρμόζονται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό. Η θεραπεία απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας που βρίσκονται σε περίοδο της ζωής τους όπου αρχίζει η περιοχή στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια να δείχνει κουρασμένη και να φαίνονται πιο έντονα οι ρυτίδες έκφρασης. Το botox είναι σήμερα η πιο δημοφιλής ενέσιμη θεραπεία αντιγήρανσης. Το χρησιμοποιούν μεγάλες αλλά και νεαρές γυναίκες που θέλουν να εξαφανίσουν τις ρυτίδες στο πρόσωπό τους. Τι χρειάζεται να προσέξουμε πριν και μετά τη διαδικασία; Τις απαντήσεις μ;aς δίνει ένας ειδικός σε θέματα ομορφιάς, ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης.

Το botox είναι σήμερα η πιο δημοφιλής ενέσιμη θεραπεία αντιγήρανσης. 

1) Τι μπορεί να συμβεί στις γυναίκες που χρησιμοποιούν πολύ συχνά τις ενέσεις με botox;

Μερικές φορές οι γυναίκες επιθυμούν να γίνεται η εφαρμογή πολύ συχνά για να έχουν διαρκώς το τέλειο αποτέλεσμα. Το botox είναι καλό να γίνεται το πολύ 2 με 3 φορές το χρόνο. Αν έχει πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερη συχνότητα, τότε θα χρειαστεί να περιμένουμε να περάσει η δράση του, για να το επαναλάβουμε μετά από 4-5 μήνες.

2) Τι μπορεί να συμβεί, αν το υλικό είναι σε μεγάλη ποσότητα;

Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καλό είναι να εφαρμόζεται τόση ποσότητα όση χρειάζεται. Κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και έχει ξεχωριστές ανάγκες. Ο πλαστικός χειρουργός θα αποφασίσει την ποσότητα που χρειάζεται. Επίσης, είναι χρήσιμο η γυναίκα να αναφέρει στον γιατρό της το χρονικό διάστημα μετά από το οποίο είδε βελτίωση ύστερα από την προηγούμενη εφαρμογή botox.

3) Γιατί πολλές φορές συμβαίνει να αλλάζουν σχήμα τα φρύδια και να σηκώνονται προς τα πάνω;

Όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργείται μια αφύσικη εικόνα στο πρόσωπο και φαίνεται ότι έχει γίνει χρήση botox. Για να διορθωθεί, χρειάζονται δυο μικρές ενέσεις botox σε σημείο πάνω από το φρύδι.

4) Πού οφείλεται η αφύσικη «παγωμένη» εικόνα μετά τη χρήση του botox;

Μπορεί να συμβεί, όταν έχει γίνει έγχυση μεγάλης ποσότητας υλικού. Για να αποφευχθεί αυτό, χρειάζεται ο γιατρός να εξετάσει πρώτα το πρόσωπο της ασθενούς και να αξιολογήσει την δραστηριότητα των μυών του προσώπου της, πριν προχωρήσει στην εφαρμογή, έτσι ώστε να εισάγει την κατάλληλη ποσότητα botox. Αν υπάρχει το παγωμένο look, χρειάζεται να κάνετε υπομονή. Μπορεί να βελτιωθεί μετά από 2-3 μήνες.

Κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και έχει ξεχωριστές ανάγκες.

5) Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του botox;

Το botox πρέπει να φυλάσσεται στην κατάψυξη. Αφού γίνει η μείξη με φυσιολογικό ορό, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 2-3 ημέρες. Αν έχει περάσει το διάστημα αυτό ή αν δεν έχει μείνει στην κατάψυξη, μπορεί η δράση του να εξασθενήσει. Επομένως, θα χρειαστεί να γίνει επανάληψη.

6) Υπάρχει περίπτωση να παραλύσει άλλος μυς από τον επιθυμητό;

Αυτό μπορεί να συμβεί, αν γίνει έγχυση σε λάθος σημείο. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει πτώση του άνω βλεφάρου. Στην περίπτωση αυτή, που θεωρείται πολύ σπάνια, το αποτέλεσμα βελτιώνεται μετά από 3-4 μήνες.