5 υγιεινές τροφές με τις οποίες μπορεί να το παρακάνετε

aloi-xumos

Ο πολύς χυμός αλόης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών

ΤΡΙΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Εκτός της πρόσληψης βάρους, οι παρακάτω τροφές μπορεί να προκαλέσουν κακό στον οργανισμό αν καταναλώνονται πέραν του φυσιολογικού.

Δεν είναι μυστικό ότι πολλές από τις υγιεινές τροφές που έχουμε στη λίστα μας μπορεί να μεγαλώσουν το μέγεθος της μέσης μας –κι όχι μόνο- αν τις υπερκαταναλώνουμε. Πέραν αυτού, όμως, μπορεί να βλάψουν και την υγεία μας, όταν ξεπερνάμε κατά πολύ την ποσότητα που ενδείκνυται να καταναλώνουμε. Ο οργανισμός μας χρειάζεται ποικιλία κι επειδή πολλοί έχουν την τάση να το παρακάνουν με κάποιες τροφές, αφαιρώντας ολοκληρωτικά άλλες από τη διατροφή τους, πρέπει πάντα να θυμάστε το «μέτρον άριστον» των αρχαίων και να το εφαρμόζετε παντού. Ακόμη και στις παρακάτω περιπτώσεις.

Χυμός Αλόης
Οι διάφοροι χυμοί αλόης φαίνεται να κερδίζουν πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Κάποιοι παίρνουν όρκο για τα οφέλη τους, τα οποία περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, ευκολότερη πέψη και καλύτερο ανοσοποιητικό, ενώ γενικά η αλόη είναι γνωστή για τη δράση της κατά της δυσκοιλιότητας. Από την άλλη, όμως, μπορεί να προκαλέσει κάποιες άσχημες αντιδράσεις βραχυπρόθεσμα, όπως κράμπες, σπασμούς, ακόμη και απέκκριση ασβεστίου. Πολλοί, μάλιστα, ειδικοί δεν συμβουλεύουν τη χρήση της αλόης μακροπρόθεσμα, καθώς σχετίζεται με ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες, κακή απορρόφηση, ένταση στα νεφρά και εκτεταμένες απώλειες πρωτεΐνης.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση φυτικών ινών είναι 25 με 35 γραμμάρια καθημερινά

Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι γενικότερα πολύ ωφέλιμες, προωθώντας την υγεία του εντέρου, επιβραδύνοντας την πέψη, συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερίνης και εξισορροπώντας τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Τα οφέλη τους είναι πράγματι πολλά, αλλά η υπερκατανάλωσή τους από τροφές που τις περιέχουν μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρα και δυσκοιλιότητα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση κυμαίνεται ανάμεσα στα 25 με 35 γραμμάρια, που σημαίνει ότι 1 ή 2 μερίδες βρώμης ή άλλη τροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες κάθε πρωί είναι αρκετές για να δώσετε στο σώμα σας το καύσιμο που χρειάζεται για να ξεκινήσει την ημέρα σωστά και με ενέργεια.

Νερό
Κι όμως, είναι πιθανό κάποιος να το παρακάνει με το νερό. Υπάρχει, μάλιστα, κι ένα όριο το οποίο αν ξεπεραστεί, το νερό μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο, καθώς μπορεί να εξασθενίσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό. Το ανώτατο όριο ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας και την κατάσταση της υγείας, ενώ και η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη. Γι’ αυτό, φροντίστε να ακούτε το σώμα σας και τις ανάγκες του και να μην φτάνετε στο σημείο να διψάτε για να πιείτε νερό, αλλά ούτε να το έχετε άγχος. Ενα άτομο με υγιή νεφρά μπορεί να πάθει δηλητηρίαση από αυτό αν καταναλώσει 2 με 3 φορές περισσότερο από αυτό που μπορούν να επεξεργαστούν τα νεφρά, δηλαδή περίπου 1,8 με 2,7 λίτρα νερό σε μία ώρα.

Το πολύ γάλα και τα γαλακτοκομικά μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του σιδήρου

Γάλα
Ό,τι ισχύει για το γάλα, ισχύει για όλα τα γαλακτοκομικά και πρέπει να το λάβετε υπόψη. Μπορεί η ενσωμάτωση γάλακτος και τυριού με χαμηλά λιπαρά στη διατροφή σας να κάνει καλό στην υγεία των οστών και να σας παρέχει απαραίτητα μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, αλλά η υπερκατανάλωση οδηγεί σε προβλήματα, όπως αναιμία. Αυτό οφείλεται στο ότι το ασβέστιο μπλοκάρει την απορρόφηση σιδήρου.

Ξηροί καρποί
Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι τροφές με υψηλή διατροφική πυκνότητα, αλλά ταυτόχρονα αποδίδουν πολλές θερμίδες. Αν παρακολουθείτε το βάρος σας και ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, πρέπει να δώσετε βάση στις μερίδες που καταναλώνετε, καθώς οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών, βιταμινών και μετάλλων, αλλά η υπερβολική πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.