Dressed for success: τα μυστικά του επαγγελματικού ντυσίματος

gunaika-forema-mauro-upologistis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Τι πρέπει να προσέξουμε για να είμαστε επιτυχημένοι στον εργασιακό μας χώρο. Ρούχα, παπούτσια και μικρά αλλά απαραίτητα αξεσουάρ.

Ξεκινώντας από την επιλογή του συντρόφου ως το εργασιακό περιβάλλον, η εμφάνιση είναι το πρώτο στοιχείο που τραβάει την προσοχή. Αν θέλουμε λοιπόν να κερδίσουμε τις καλύτερες εντυπώσεις στη δουλειά μας, πρέπει να προσέξουμε, όχι μόνο τις επαγγελματικές μας ικανότητες αλλά και το ντύσιμο μας.

«Όσοι πιστεύουν ότι επαγγελματικό ντύσιμο σημαίνει βαρετή και αυστηρή εμφάνιση, σε αποχρώσεις του γκρι και του μπεζ, είναι μάλλον αναχρονιστικοί», υποστηρίζουν οι business consultants.

Αρχικά θα πρέπει ο καθένας μας να βρει και να αποδεχθεί το στυλ του. Κοιτάζοντάς μας στον καθρέφτη θα δούμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του προσώπου και της σιλουέτας μας. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε κάνει τη μισή δουλειά. Πάμε τώρα να μυηθούμε στα μυστικά του επαγγελματικού ντυσίματος. 

Το αξεσουάρ–κλειδί
Μπορεί τα κατεξοχήν επαγγελματικά χρώματα να είναι το μπλε για τις γυναίκες και το γκρι για τους άνδρες, ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι συνήθως μας κοιτάζουν στο πρόσωπο και στον λαιμό, η γραβάτα, το φουλάρι ή το κόσμημα θα δώσουν ένα μεγάλο αβαντάζ στην αρχική εντύπωση που στέλνουμε προς τα έξω. Ένα γκρι συνηθισμένο ταγιέρ, για παράδειγμα, θα «φωτίσει» με ένα ροζ φουλάρι και θα μας δείξει πιο ξεκούραστες. Ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα δευτερεύονται τα αξεσουάρ που επιλέγουμε, όπως η τσάντα, τα γυαλιά, τα κοσμήματα, το καπέλο, η ομπρέλα κτλ. Κρατώντας μια μονόχρωμη εμφάνιση μπορούμε με αυτά τα στοιχεία να αλλάξουμε εντελώς στυλ, ύφος και να δημιουργήσουμε πρωινή, απογευματινή ή και βραδινή εμφάνιση.

Καθρέφτης τα παπούτσια
Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες θα πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στα παπούτσια μας τα οποία δεν μπορεί παρά να είναι καθαρά και περιποιημένα. Τα παπούτσια εκφράζουν την προσωπικότητά μας, τις προτιμήσεις μας, το στυλ και το ύφος μας, αλλά μπορεί να δείξουν και στοιχεία του χαρακτήρα μας, όπως αν είμαστε επιμελείς, σχολαστικοί ή τεμπέληδες. 

Tips

Άλλο σημαντικό στοιχείο της εμφάνισης αποτελούν τα χέρια και ιδιαίτερα τα νύχια. Κοντά ή μακριά, πρέπει να είναι καθαρά και να έχουν όμορφο, προσεγμένο σχήμα.

Σε αρκετούς επαγγελματικούς χώρους, όπως δικαστήρια, τράπεζες ή άλλους οργανισμούς, υπάρχει αυστηρότητα στο ντύσιμο ή συνηθίζεται κάποια στολή. Στα περισσότερα γραφεία, όμως, πολλά στυλ εμφάνισης είναι επιτρεπτά. Μη διστάσετε να παίξετε με το χρώμα, αλλά πάντα με μέτρο. Οι πολλοί συνδυασμοί χρωμάτων δεν ενδείκνυνται. Αν δεν έχετε απόλυτη εξοικείωση με τους συνδυασμούς, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αστείο.

Δοκιμάστε να βάλετε τζιν, που συνδυασμένο με μια καλή μπλούζα ή ένα πουκάμισο μπορεί να αποτελέσει μια όμορφη εμφάνιση, κατάλληλη για το γραφείο. 

Εν κατακλείδι 

ΝΑΙ στη τάση της μόδας, διατηρώντας όμως πάντα το στυλ μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το απλό, χωρίς υπερβολές.

ΟΧΙ στις ακρότητες (πολύ κοντή φούστα, πολύ στενά ρούχα, γυαλιστερά, πολύ έντονα χρώματα ή πολυχρωμία).

-Χτίστε την ντουλάπα σας με κλασικά κομμάτια από κάθε είδος και ανάλογα με την εποχή π.χ. καμπαρντίνα, παλτό, σακάκι, φούστες, παντελόνια, πουκάμισα σε κλασικά χρώματα και ποικιλία από αξεσουάρ για αλλαγές.

-

ΟΧΙ πολλά παπούτσια. Προμηθευτείτε βασικά χρώματα (μαύρο, καφέ, μπλε, ταμπά) τα οποία ταιριάζουν με όλους τους συνδυασμούς

-Διαλέξτε χρωματικούς συνδυασμούς που αντέχουν ώρες στο γραφείο και τις μετακινήσεις.

-ΟΧΙ στα ρούχα με τις μεγάλες ταμπέλες των σχεδιαστών.

-ΟΧΙ στα ρούχα με τεράστια καρό, λουλούδια, φαρδιές ρίγες ή άλλο έντονο στοιχείο διακόσμησης, τουλάχιστον για το γραφείο, εκτός αν η δουλειά σας έχει πολλή φαντασία ή είναι μοναχική.

-ΝΑΙ στην καθαριότητα και την επιμελημένη εμφάνιση. Ακόμη και το ακριβότερο ταγιέρ με μια λαδιά χάνει την αξία του. Όπως και η ακριβότερη γραβάτα, αν είναι κακοδεμένη ή τσαλακωμένη, δημιουργεί άσχημη εντύπωση.

-Οι γυναίκες καλό θα ήταν να αποφύγουν τo «men style» στην επαγγελματική εμφάνισή τους. Το αυστηρό ταγιέρ μπορεί να συνδυαστεί με μια χρωματιστή ζώνη, μια μεγάλη καρφίτσα ή μια ωραία εσάρπα. 

-Το ντύσιμό σας θα πρέπει να είναι ανάλογο του χώρου εργασίας, της ηλικίας, του σωματότυπου και την περίσταση. Σε μια συνέντευξη για πρόσληψη, ενημερωθείτε για την κουλτούρα της εταιρείας, σε μια συνάντηση με πελάτη, ντυθείτε όπως αυτός. Μη φοράτε αθλητικά παπούτσια στην τράπεζα, μη φοράτε παρδαλό παντελόνι στην ασφαλιστική εταιρεία, αποφύγετε το σμόκιν στη διαφημιστική εταιρεία, πείτε όχι στα προκλητικά ρούχα όλη την ημέρα.

-Τα πουλόβερ και οι μπλούζες είναι αποδεκτά για ένα καθημερινό ντύσιμο.

-Προσοχή στα ψεύτικα κοσμήματα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεγμένα μιας και μπορεί να στολίσουν ή να καταστρέψουν την εμφάνισή σας.

-Στην καθημερινότητά μας δεν νιώθουμε κάθε μέρα όμορφα. Προμηθευτείτε κάποια ρούχα και αξεσουάρ για τις δύσκολες αυτές ημέρες, όταν η κοιλιά σας είναι πρησμένη από κακή διατροφή, όταν τα μαλλιά σας δεν λάμπουν, όταν το άγχος σάς έχει κάνει να αποκτήσετε κάποια κιλάκια παραπάνω. Τα ρούχα SOS θα σας βοηθήσουν αυτές τις ημέρες.

-Τα μαλλιά δεν πρέπει να κρύβουν το πρόσωπό μας. Ανανεώστε το κούρεμα και το χρώμα τους όταν πρέπει. Μην αλλάζετε συχνά και εύκολα στυλ μαλλιών. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και υιοθετήστε το για όσο περισσότερο καιρό μπορείτε.

-Προσοχή στο μακιγιάζ που πρέπει να είναι διακριτικό.

Ελένη Μαυρίδη 

Η ιδρύτρια του personalshopper.gr που διαθέτει μια γκάμα από υπηρεσίες, όπως το image consulting, το personal shopping, την αναέωση γκαρνταρόμπας και το wedding day, αναλαμβάνει να ανανεώσει το look σας αναδεικνύοντας την προσωπικότητά σας, να σας συνοδεύσει στα ψώνια για μερικές ώρες και να σας βοηθήσει να βρείτε το στυλ σας με τις δικές της προτάσεις που θα ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα σας. Με άλλα λόγια θα γίνει ο σύνδεσμος ανάμεσα σε εσάς και την ντουλάπα σας! 
www.personalshopper.gr
personalshopper.gr