Γιατί δεν είναι όλα τα βιολογικά τρόφιμα ασφαλή και γιατί να προτιμάτε τοπικά προϊόντα

laxanika-biologika

Μήπως το τυποποιημένο βιολογικό προϊόν εισαγωγής δεν είναι και τόσο ασφαλές όσο νομίζουμε;

ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Η Δέσποινα Μαρσέλου, Κλινική Διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, εξηγεί τι συμβαίνει με τα βιολογικά προϊόντα και τι χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας πριν τα αγοράσουμε.

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι μεγάλη βιομηχανία. Σύμφωνα με την OrganicTrade Association, οι πωλήσεις των βιολογικών τροφίμων και ποτών των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια αλλά, δυστυχώς, πολλές μικρές βιολογικές φάρμες ή αγροκτήματα έχουν πουληθεί σε μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων. Ποια βιολογικά τρόφιμα επομένως θα πρέπει να εμπιστεύομαστε; Μήπως το τυποποιημένο βιολογικό προϊόν εισαγωγής δεν είναι και τόσο ασφαλές όσο νομίζουμε;

«Βιολογικά» τρόφιμα από την Κίνα, μπορούμε να τα εμπιστευτούμε;
Πολλά από τα συσκευασμένα βιολογικά τρόφιμα που εισάγονται στην Ελλάδα και πωλούνται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής είναι φορτωμένα με βαρέα μέταλλα, γενετικά τροποποιημένα συστατικά και δεν είναι βιολογικά, ειδικά αν τα τρόφιμα αυτά προέρχονται από την Κίνα, ακόμα κι αν υπάρχει η βιολογική πιστοποίηση. Επιπλέον, πρέπει να αναρωτηθούμε σχετικά με την ποιότητα των τροφίμων που καλλιεργούνται στην Κίνα, επειδή τα ύδατά της είναι μολυσμένα. Το μολυσμένο νερό αυξάνει τον κίνδυνο της τοξικότητας των βαρέων μετάλλων. Επομένως, επειδή ένα προϊόν διατροφής λέει ότι είναι «βιολογικό», δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Με τα ντόπια βιολογικά προϊόντα είστε πιο σίγουροι ότι εξασφαλίζετε ποιότητα και ασφάλεια για εσάς και την οικογένειά σας

5 λόγοι για να αγοράσετε βιολογικά τρόφιμα από τον τόπο σας
Καλό είναι να γνωρίζετε την προέλευση των τροφίμων σας, προτού κάνετε την αγορά σας. Κανείς δεν θέλει να καταναλώνει τοξικά τρόφιμα! Προτιμάτε γενικά τα πιστοποιημένα ελληνικά βιολογικά προϊόντα, αλλά και τα τυποποιημένα βιολογικά, αφού σε αυτά γίνονται συχνοί έλεγχοι στην ποιότητά τους. Μην προτιμάτε βιολογικά προϊόντα εισαγωγής, όταν υπάρχει έλλειψη στα αντίστοιχα ελληνικά, επειδή δεν μπορείτε να γνωρίζετε το κατά πόσο οι κανόνες στη χώρα παραγωγής και πιστοποίησης έχουν τηρηθεί αυστηρά, ενώ και ο χρόνος που χρειάζεται για τη μεταφορά τους μπορεί να έχει υποβιβάσει την ποιότητά τους, κυρίως όταν έρχονται από πολύ μακριά. Μάθετε γιατί να αγοράζετε… παπούτσι από τον τόπο σας.

Τα τοπικά βιολογικά τρόφιμα:
1. Έχουν καλύτερη γεύση. Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο είναι πιο φρέσκα επειδή δεν υπάρχει απόσταση να διανυθεί από το χωράφι στην αγορά.

2. Είναι εποχής. Καθώς καταναλώνετε εποχικά τρόφιμα θα παρατηρήσετε ότι η διατροφή σας τείνει να έχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία.

3. Έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Μόλις ένα φρούτο ή ένα λαχανικό κοπεί αυτό αρχίζει να χάνει τη θρεπτική του αξία. Όταν αγοράζετε τροφές από τον τόπο σας καταναλώνετε πιο φρέσκα τρόφιμα, που είναι γεμάτα με περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.

Τα βιολογικά τρόφιμα από τον τόπο σας δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον

4. Συμβάλλουν στην τοπική οικονομία. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε ώθηση στην οικονομία. Όταν ξοδεύετε τα χρήματά σας σε τοπικό επίπεδο, βοηθάτε στην υποστήριξη των τοπικών αγροτών. Αυτά τα χρήματα είναι πιο πιθανό να επανεπενδυθούν σε τοπικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες.

5. Δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να αγοράσετε βιολογικά τρόφιμα από τον τόπο σας. Δεν δαπανώνται καύσιμα για να έρθουν στην Ελλάδα οπότε και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr