7 τοξικές ουσίες σε φυσικές τροφές που καταναλώνετε χωρίς να το ξέρετε

mosxokarudo
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι γνωστό ότι περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να μας βλάπτουν. Τι γίνεται, όμως, με τις υπόλοιπες τροφές;

Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, είναι μύθος ότι οι βιολογικές τροφές και οι τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία είναι απαλλαγμένες από βλαβερές τοξίνες. Σε διάφορα επίπεδα, πολλές ουσίες είναι τοξικές ως ένα σημείο και εν δυνάμει βλαβερές. Οι τοξίνες που προκύπτουν φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και σε βιολογικές τροφές, που καλλιεργούνται χωρίς χημικά, με κάποιες από αυτές να είναι επικίνδυνες όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, ενώ άλλες να δημιουργούν κίνδυνο ακόμη και σε μικρότερες ποσότητες.

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τοξικές ουσίες που προκύπτουν φυσικά σε μια τροφή ή από φυσική ανάπτυξη βακτηρίων/μούχλας και μπορεί να μας βλάψουν, χωρίς να τις γνωρίζουμε.

Μυριστικίνη
Μόλις 2 κουταλιές μοσχοκάρυδου θα μπορούσαν να σας κάνουν να εκδηλώσετε τα συμπτώματα αυτής της τοξίνης, η οποία έχει ψυχοτρόπο δράση και μπορεί να έχει ψυχολογικές επιδράσεις επάνω σας, δημιουργώντας παραισθήσεις. Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το μπαχαρικό αυτό σε ασφαλείς δοσολογίες κι έχετε υπόψη σας ότι μια δόση των 5 γραμμαρίων, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αποβολή.

Σολανίνη
Βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στη φλούδα της πατάτας και σε υψηλότερα επίπεδα στις πράσινες πατάτες (πατάτες που έχουν μείνει στο φως του ήλιου) και σε νέους βλαστούς. Η επίδραση αυτής της τοξίνης έχει να κάνει κυρίως με το γαστρεντερικό σύστημα, παρ’ όλο που η δηλητηρίαση μπορεί να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη σε μεγαλύτερη απορρόφηση και να επιδράσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Σημαντικό είναι, μάλιστα, ότι αυτή η τοξίνη δεν καταστρέφεται με τη θερμότητα και το μαγείρεμα.

Οξαλικό οξύ
Συναντάται σε μεγάλες ποσότητες στα φύλλα από ραβέντι και η δηλητηρίαση από αυτό μπορεί να προκύψει ακόμη και από μικρή κατανάλωση. Τα συμπτώματα που δημιουργεί ποικίλουν από κάψιμο στο στόμα, μέχρι κώμα και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ευτυχώς, η θανατηφόρα δόση περιλαμβάνει μεγάλη μερίδα φύλλων, αν και κάποια περιστατικά θανάτου έχουν όντως σημειωθεί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα φύλλα αυτά αντικαθιστούσαν άλλα λαχανικά

Κυανίδιο
Αποφύγετε να τρώτε τους σπόρους από τα μήλα και τα κουκούτσια από τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα κεράσια, καθώς το κυανίδιο που περιέχουν είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα δηλητήρια και μπορεί να σας βλάψει με ραγδαία συμπτώματα. Το καλό είναι πως αν καταπιείτε κάποιο κατά λάθος (τα πιο μικρά συνήθως) θα περάσουν από τον οργανισμό σας χωρίς να διασπαστούν, αλλά γενικότερα χρειάζεται προσοχή.

Τετροδοτοξίνη και/ή σαξιτοξίνη
Ακόμη περισσότερο τοξική από το κυανίδιο και χωρίς κάποιο γνωστό αντίδοτο, η τοξίνη αυτή στοχεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει θάνατο από αναπνευστική παράλυση. Για να είστε ασφαλείς, αποφύγετε το ψάρι λαγοκέφαλος ή ψάρι φούσκα (pufferfish) και γενικότερα τα «φουσκωμένα» ψάρια, εκτός κι αν γνωρίζετε πώς έχει φιλεταριστεί και είστε σίγουροι για την παρασκευή του.

Μυκοτοξίνες
Αυτά είναι χημικές ουσίες που παράγονται από συγκεκριμένο είδος μούχλας. Κάποιες μπορεί να μην είναι βλαβερές, αλλά άλλες είναι ιδιαιτέρως τοξικές. Εντοπίζονται σε διάφορες καλλιέργειες, όπως στο ρύζι και το σιτάρι, και μπορεί επίσης να ανιχνευτούν σε αποξηραμένα φρούτα, τυρί και τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ουσιαστικά βρίσκονται υπό οποιεσδήποτε ζεστές και υγρές συνθήκες, γι’ αυτό πρέπει να βάζετε το φαγητό σας στο ψυγείο και να μην καταναλώνετε ποτέ μια τροφή που έχει οποιοδήποτε ορατό σημάδι μούχλας.

Λεκτίνες
Τα ωμά όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί μπορεί να έχουν αρκετές λεκτίνες, ώστε να προκαλέσουν έντονη ναυτία, διάρροια και εμετούς σε όποιον τα καταναλώσει. Το καλό είναι, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να φάμε ποτέ ωμά όσπρια και δημητριακά. Κι όταν αυτά μαγειρεύονται, τα επίπεδα των λεκτινών τους πέφτουν σε ανεκτό επίπεδο.