Προκαλούν άραγε ημικρανίες τα βακτήρια του εντέρου;

ponokefalos-imikranies-stres
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Έρευνα δείχνει ότι η διάσπαση νιτρικών αλάτων μπορεί να ευθύνεται για τις ημικρανίες.

Ένα από τα πιθανά αίτια ημικρανίας μπορεί να είναι η σύσταση των βακτηρίων του εντέρου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξετάζουν γιατί ορισμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στις ημικρανίες και πώς ορισμένες τροφές μπορεί να τις προκαλούν. Η έρευνα έδειξε ότι οι πιο ευαίσθητοι στις ημικρανίες έχουν πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βακτηρίων υπεύθυνων για την επεξεργασία νιτρικών αλάτων. Τα εν λόγω βακτήρια συναντώνται σε επεξεργασμένα κρέατα, ορισμένα πράσινα λαχανικά και μερικά κρασιά.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πιθανότητες για ημικρανίες αυξάνονται όταν τα νιτρικά άλατα διασπώνται πιο αποτελεσματικά, γεγονός το οποίο με τη σειρά του προκαλεί την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο και το κεφάλι. Όπως εξηγεί ο προγραμματιστής-αναλυτής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας της έρευνας Antonio Gonzalez, η έρευνα έγινε με αφορμή την ιδέα ότι συγκεκριμένες τροφές –όπως η σοκολάτα, το κρασί και άλλα που περιέχουν νιτρικά άλατα– προκαλούν ημικρανίες. Στόχος ήταν να εξεταστεί κατά πόσον η δίαιτροφή και τα βακτήρια συσχετίζονται με τις ημικρανίες.

Όταν τα νιτρικά άλατα του φαγητού διασπώνται στο στόμα και το έντερο, μετατρέπονται σε νιτρικό οξύ στο αίμα, το οποίο προκαλεί την διαστολή αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να ωφελήσει τη καρδιαγγειακή υγεία βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Όμως, σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με καρδιοπάθεια -τέσσερις στους πέντε- που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με νιτρικά άλατα για πόνο στο στήθος ή καρδιακή ανεπάρκεια έχουν παρατηρηθεί έντονοι πονοκέφαλοι ως παρενέργεια. Σύμφωνα με τον Dr Brendan Davies, σύμβουλο νευρολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Νorth Midlands και μέλος του Migraine Trust, η συσχέτιση των βακτηρίων του εντέρου με τις ημικρανίες είναι εύλογη. Ο ίδιος αναφέρει ότι η κατανάλωση χοτ ντογκ, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες νιτρικού άλατος, έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί ημικρανίες, οπότε η έρευνα έχει ενδιαφέρον.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα βακτήρια από 172 δείγματα από το στόμα και 1.996 δείγματα κοπράνων από υγιείς συμμετέχοντες, κάποιο εκ των οποίων έπασχαν από ημικρανίες. Εξετάζοντας και τα δυο είδη δειγμάτων, όσοι έπασχαν από ημικρανίες είχαν υψηλότερα επίπεδα των βακτηρίων που έχουν ρόλο στη διάσπαση νιτρικών αλάτων.

Περίπου ένας στους εφτά ανθρώπους πάσχει από ημικρανίες, με την πλειονότητα να εμφανίζει πάνω από μια ημικρανία τον μήνα και περίπου τους μισούς να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό. Στα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνονται οι έντονοι πονοκέφαλοι, η ναυτία και ο λήθαργος. Ορισμένοι επίσης έχουν ευαισθησία στο φως, γεγονός που επηρεάζει τη περιφερειακή όρασή τους. Η διατροφή, το άγχος και η έλλειψη ύπνου συχνά επιδεινώνουν τις ημικρανίες, όπως και οι ορμόνες –άλλωστε οι ημικρανίες επηρεάζουν τρεις φορές περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες.

Μήπως ευθύνεται η σοκολάτα για τις ημικρανίες;

Η σοκολάτα έχει συχνά κατηγορηθεί ότι προκαλεί ημικρανίες, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι η όρεξη για γλυκό μπορεί να υποδειλώνει την έναρξη ενός επεισοδίου ημικρανίας που σημαίνει πως η επιθυμία για σοκολάτα προειδοποιεί για την επερχόμενη ημικρανία, παρά την προκαλεί. Οι ερευνητές σχεδιάζουν νέα έρευνα που θα εστιάζει στη διατροφή, για να ερευνήσουν κατά πόσο τα επίπεδα νιτρικού οξέος στο αίμα σχετίζονται με τις ημικρανίες. Όπως αναφέρουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός «μαγικού» προβιοτικού στοματικού διαλύματος το οποίο θα αλλάζει την ισορροπία των βακτηρίων για την πρόληψη των ημικρανιών. Για την ώρα, πάντως, συνιστούν να αποφεύγουμε τροφές με νιτρικά άλατα εάν υποπτευόμαστε ότι προκαλούν ημικρανίες.