Καρκίνος μαστού: δέκα τρόποι να τον εμποδίσετε

karkinos-mastou-deka-tropoi-na-ton-empodisete

ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες φοβίες για την υγεία των γυναικών. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι, που μπορεί να σας βοηθήσουν να θωρακιστείτε απέναντι στον καρκίνο του μαστού.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του μαστού;

Έρευνες αποδεικνύουν πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που ενδεχομένως παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα:

-Η ηλικία είναι κρίσιμος παράγοντας. Όσο μεγαλώνει μια γυναίκα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

-Σπουδαίο ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Αν η μητέρα ή η αδερφή σας προβλήθηκαν από τη νόσο, οι πιθανότητές σας αυξάνονται.

-Αν εμφανίσετε καρκίνο του μαστού στο ένα στήθος, τότε είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι πιθανότητες να εμφανιστεί και στο άλλο.

-Η ηλικία έναρξης της έμμηνου ρύσης (αν είναι πριν τα 12) ή της εμμηνόπαυσης (αν είναι μετά τα 55) αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες προσβολής από τη νόσο.

-Η έκθεση σε χημικά ή σε ακτινοβολία αυξάνει τις πιθανότητες προσβολής.

- Η γέννηση παιδιών μετά την ηλικία των 30 ετών, επίσης, είναι ένας παράγοντας αρνητικός.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

-Αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα και την αίσθηση του στήθους και της θηλής.

-Ογκίδιο στο στήθος που είναι σκληρό και δίνει διαφορετική αίσθηση από τον υπόλοιπο ιστό.

-Υπερευαισθησία του στήθους.

-Ασυνήθιστος πόνος στο στήθος.

-Αιμορραγία από την θηλή.

-Ιδρώτας μόνο από τη μασχάλη του ενός χεριού (από την πλευρά του πάσχοντος στήθους).

Πώς θα τον εμποδίσετε;

Δεν υπάρχει σίγουρος δρόμος για να εμποδίσετε τον καρκίνο του μαστού. Σίγουρα όμως, μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε τις πιθανότητες.

1)Πείτε «όχι» στην παχυσαρκία: διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος σώματος σε όλη τη ζωή σας. Η παχυσαρκία «θρέφει» τον καρκίνο καθώς τα κύτταρα παράγουν και αποθηκεύουν οοιστρογόνα που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

2)Ασκηθείτε: έρευνες απέδειξαν πως οι γυναίκες που ασκούνται για μισή ώρα καθημερινά έχουν 20-40% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο.

3)Μην πίνετε: τουλάχιστον 50 έρευνες αναφέρουν πως η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Η κατανάλωση 2-3 ποτών την ημέρα αυξάνουν τις πιθανότητες προσβολής από τη νόσο κατά 25%.

4)Καταναλώστε συγκεκριμένα λαχανικά: δείξτε ιδιαίτερη προτίμηση στα «σταυρανθή» που περιέχουν ινδόλη 3-καρβινόλη που μειώσουν τα γυναικεία οιστρογόνα που λέγεται πως εν μέρει ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού. Επίσης, περιέχουν μια φωτοχημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη που καταπολεμά τον καρκίνο, δημιουργώντας χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο είναι οι καλύτερες επιλογές, ιδίως αν τρώγονται ωμά.

5)Πιείτε πράσινο τσάι: αν συνηθίσετε να πίνετε 3-4 φλιτζάνια πράσινο τσάι μέσα στην ημέρα, ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί καθώς όχι μόνο καταπολεμά τον καρκίνο αλλά και χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες θα ωφελήσει πολλαπλά την υγεία σας.

6)Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές: ξεχάστε τις επεξεργασμένες τροφές και προτιμήστε τις τροφές ολικής άλεσης που όχι μόνο ενεργοποιούν το μεταβολισμό αλλά και καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα.

7)Προτιμήστε τα «καλά» λιπαρά: και πιο συγκεκριμένα, τα θαυματουργά Ω3, που θα βρείτε στα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες) ή στα καρύδια. Την ίδια στιγμή αποφύγετε τα λεγόμενα Ω6 λιπαρά που βρίσκονται στο ηλιέλαιο και στη μαργαρίνη.

8)Καταναλώστε άφοβα τη σόγια: οι ισοφλαβόνες που εμπεριέχονται στη σόγια εμποδίζουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

9)Συμπληρώματα διατροφής: μην υποβαθμίζετε την αξία τους. Τονώστε τον οργανισμό σας με συμπληρώματα βιταμινών A,D, E, που είναι πολύ σημαντικές για την θωράκιση του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο.

10)Γίνετε χορτοφάγοι: έρευνα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard, που έγινε σε 90.000 γυναίκες απέδειξε πως μια διατροφή με βάση το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού κατά 50%. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σίγουρα ωφελεί.