Διατροφή και περίοδος: τι πρέπει να τρώτε για να αισθάνεστε καλύτερα

milo-koilia-periodos

Οι φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό στην περίοδο

ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η έμμηνος ρύση δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο για τις γυναίκες. Οι κράμπες, η ευερεθιστότητα, η κούραση, η μελαγχολία και τα υπόλοιπα συμπτώματα που δημιουργεί, δυστυχώς, είναι βάσανο για αρκετές, ειδικά τις πρώτες δύο ημέρες τις περιόδου. Αντί, όμως, να απελπίζεστε, δείτε πώς μπορείτε να κάνετε πιο εύκολες τις «δύσκολες» μέρες του μήνα, με τις διατροφικές επιλογές σας.

Όταν σας πιάνουν οι κράμπες τις πρώτες ημέρες της περιόδου, σίγουρα το μόνο που σας παρηγορεί είναι ότι θα έρθει κάποια στιγμή αυτή η λατρεμένη ώρα μέσα στην ημέρα, που θα ξαπλώσετε στο ζεστό σας κρεβάτι κι όλα θα αποτελέσουν παρελθόν. Η έμμηνος ρύση για πολλές γυναίκες μπορεί να είναι πιο δύσκολη από άλλες, προκαλώντας πιο έντονα συμπτώματα, όπως έντονες κράμπες, κούραση και πόνο στο σώμα, σπυριά, μελαγχολία κ.ο.κ.

Για πολλά από τα συμπτώματα, όπως τη μελαγχολία, τις κράμπες κ.ο.κ., οι ειδικοί συστήνουν γιόγκα και διαλογισμό. Σε κάποια, όμως, μπορεί να βοηθήσει και η διατροφή.

Κούραση
Για τις περισσότερες γυναίκες, η περίοδος και το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο σημαίνουν περίπου 1 εβδομάδα αισθήματος κούρασης, το οποίο πολλές φορές μπορεί να φτάνει την εξάντληση. Η κούραση αυτή προκαλείται από τις ορμονικές διακυμάνσεις, οι οποίες όταν συνδυάζονται με κατακράτηση υγρών και φούσκωμα, σας αφήνουν πιο κουρασμένες απ’ ό,τι συνήθως. Για να αντιμετωπίσετε την επιθυμία να κοιμάστε για μια ολόκληρη εβδομάδα, αποφύγετε τη ζάχαρη και δοκιμάστε να αυξήσετε την ένταση της άσκησης 1 εβδομάδα πριν. Το ζεστό μπάνιο, επίσης, πάντα βοηθάει.

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορεί να βοηθήσουν στις κράμπες

Κράμπες
Οι έντονες κράμπες, αυτές που σας κάνουν να θέλετε να κουλουριαστείτε στο κρεβάτι σας, κάτω από μια κουβέρτα, μπορεί να συνδέονται με πολλά πράγματα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μια φλεγμονή μπορεί να πυροδοτεί όλο αυτόν τον πόνο, γι’ αυτό ίσως χρειάζεται να προετοιμαστείτε για την περίοδο με τροφές που την καταπολεμούν. Μια πολύ καλή λύση είναι ο κουρκουμάς που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως και το τζίντζερ, ενώ και οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν, από τα φρούτα, τα λαχανικά και την ολική άλεση. Αποφύγετε και πάλι τη ζάχαρη, το αλάτι και την πολλή καφεΐνη, που μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

Σπυριά
Η εμφάνιση σπυριών λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στις περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως το ίδιο ορμονικό rollercoaster που ελέγχει όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να επηρεάσει επίσης και την επιδερμίδα. Η ζάχαρη και το αλάτι είναι και πάλι κάτι που πρέπει να αποφύγετε πριν την περίοδο και προσπαθήστε να προσθέσετε έξτρα φρούτα και λαχανικά.

Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι σημαντικές στην περίοδο

Γενικές συμβουλές

  • Λόγω του ότι από την περίοδο ο οργανισμός χάνει πολύ αίμα, άρα και σίδηρο, φροντίστε τις ημέρες αυτές να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, σπανάκι, φακές, κακάο, φασόλια, σταφίδες, αβγό κ.λπ.
  • Συνδυάστε τα παραπάνω με βιταμίνη C (πορτοκάλι, πιπεριές, ακτινίδιο, μπρόκολο, ρόδι κ.λπ), για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου και αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών με σίδηρο και γαλακτοκομικά, γιατί το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφησή του.
  • Αποφύγετε τον καφέ και το τσάι που είναι διουρητικά και μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό σας.
  • Πείτε «όχι» στις λιπαρές τροφές, τα αναψυκτικά, τα τηγανητά και τα junk τρόφιμα, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα κατακράτησης υγρών.
  • Η άπαχη πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το σάκχαρο σταθερό κι έτσι να ελαχιστοποιήσετε τις λιγούρες.