Θερμιδική «βόμβα» το πασχαλινό τραπέζι;

thermidiki-bomba-to-pasxalino-trapezi

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Η Ανάσταση και η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζουν και μαζί τους καταφτάνουν και οι μαγειρίτσες, τα αρνιά, τα κατσίκια, τα αβγά, τα τσουρέκια κι όλα αυτά τα εδέσματα που απαρτίζουν το πασχαλινό τραπέζι. Με πόσες θερμίδες θα σας «φορτώσουν» όμως όλες αυτές οι νοστιμιές;

Όσο κι αν κάθε χρόνο το παλεύετε, ξέρετε καλά ότι ούτε φέτος θα μπορέσετε να αντισταθείτε στις μαγειρίτσες, τις πέτσες του αρνιού, το νόστιμο κατσικάκι, τα βαμμένα κόκκινα αβγά που τα καταναλώνετε σωρηδόν επειδή τα σπάτε και αναγκάζεστε να τα φάτε και τα τσουρέκια που σας περιμένουν μετά το «βασιλικό» σας γεύμα. Όλα τα παραπάνω εδέσματα αποτελούν τους πρωταγωνιστές των δύο κύριων τραπεζιών του Πάσχα: αυτό της Ανάστασης κι αυτό της Λαμπρής και επειδή πρόκειται να βρίσκονται στο πιάτο μας αυτές τις δύο μέρες, αλλά και τις επόμενες, μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε εξονυχιστικά τις θερμίδες με τις οποίες πρόκειται να μας φορτώσουν;

Μαγειρίτσα: μια σούπα πολλών...θερμίδων!

Σαν να μη μας φτάνει το σουβλιστό αρνί που πρόκειται να απολαύσουμε την Κυριακή του Πάσχα, το προηγούμενο βράδυ της Ανάστασης παίρνουμε μια πρόγευση με τη σούπα του, μέσα στην οποία βρίσκουμε τα πνευμόνια, τα έντερα, την καρδιά και τα συκώτια του (και σίγουρα το να το διαβάζετε δεν μοιάζει τόσο απολαυστικό όσο να την τρώτε). Αυτή την ολίγον κανιβαλιστική σούπα την ονομάζουμε μαγειρίτσα και την τρώμε μερικά δευτερόλεπτα μετά την Ανάσταση, δυστυχώς, όμως, όση απόλαυση μας χαρίζει, άλλο τόσο μας επιβαρύνει. Οι θερμίδες που αποδίδει μια μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να ξεπεράσουν τις 500, συν του ότι είναι ένα αρκετά βαρύ γεύμα, το οποίο καταναλώνεται αργά το βράδυ πριν τον ύπνο και μπορεί να προκαλέσει… πάλη με τα σεντόνια.

Κοκορέτσι: το πιο λιπαρό σνακ

Μπουκίτσες από εντόσθια ζώου που περνάνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα από μπροστά μας σε πιατέλα κι εμείς αρπάζουμε την ευκαιρία και τρώμε ένα (που λέει ο λόγος) σνακ πριν το φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι την Κυριακή του Πάσχα το στόμα μας ανοίγει περισσότερες φορές για να καταβροχθίσει αρνί ή κοκορέτσι παρά για να μιλήσει, όσον αφορά το νοστιμότατο κοκορέτσι, όμως, προτού φάτε άλλη μια μπουκιά θυμηθείτε ότι μια μερίδα κοκορέτσι μπορεί να ξεπεράσει τις 300 θερμίδες κι όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει το κανονικό σας γεύμα.

Αρνί: ο νόστιμος πρωταγωνιστής της Λαμπρής

Κυριακή του Πάσχα χωρίς σουβλιστό αρνί είναι απλώς μια συνηθισμένη Κυριακή και δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν εδώ και αρκετό καιρό τη στιγμή που θα ξεκολλήσουν λίγη τραγανή πέτσα από το αρνί και θα την εξαφανίσουν σε 1/10 του δευτερολέπτου. Ο οβελίας, όμως, αποτελεί ένα από τα πιο λιπαρά κρέατα, με 15 γραμμάρια λίπους στα 100 γραμμάρια και 300 θερμίδες στην ίδια ποσότητα. Προσπαθήστε, λοιπόν, να είστε συγκρατημένοι στην κατανάλωσή του και να το συνοδεύσετε με πράσινη σαλάτα, έτσι ώστε να φάτε μικρότερη ποσότητα, ενώ καλό είναι να προτιμήσετε το μπούτι από τα παϊδάκια, για να γλιτώσετε λίπος και θερμίδες.

Κατσίκι: μια ελαφρώς καλύτερη εναλλακτική επιλογή

Αν σας αρέσει το κατσίκι και το αρνί το ίδιο, τότε καλό θα ήταν να στρέψετε το πιρούνι σας περισσότερο προς το κατσίκι, το οποίο περιέχει λιγότερο λίπος και κατ’ επέκταση λιγότερες θερμίδες. Συγκεκριμένα, το λίπος του είναι 7 φορές χαμηλότερο από αυτό του αρνιού και οι θερμίδες του μπορεί να πέσουν και στο μισό από αυτές του «αντιπάλου» του. Προτιμήστε το χωρίς πέτσες –κάτι που είναι καλό να εφαρμόζετε με κάθε κρεατικό- και απολαύστε ένα λίγο πιο υγιεινό πασχαλινό τραπέζι φέτος.

Αβγά: περιοριστείτε στο ένα

Φέτος το Πάσχα, κάντε μια αλλαγή κι αντί να φάτε όλα τα αβγά που τσουγκρίσατε και σπάσατε, φάτε μόνο ένα. Μπορεί τα αβγά να έχουν πολλαπλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη (η οποία ομολογουμένως δεν σας λείπει από αυτό το γεύμα), βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, σελήνιο, χολίνη κ.λπ, αλλά ταυτόχρονα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη (η οποία επίσης δεν λείπει από το εν λόγω τραπέζι) και καλό είναι να περιοριστείτε στο ένα. Οι θερμίδες του μπορεί να μην είναι πολλές, φτάνοντας τις 80 ανά αβγό, αλλά αν φάτε 3 αβγά στην καθισιά σας, οι θερμίδες θα φτάσουν σχεδόν όσο μια μερίδα αρνιού. Συν του ότι θα δυσκολέψουν την πέψη σας κατά πολύ.

Επιδόρπια: προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα

Οι συνήθεις πασχαλινές επιλογές γλυκού περιορίζονται στα πασχαλινά κουλουράκια, το τσουρέκι και το σοκολατένιο πασχαλινό αβγό. Τα σπιτικά πασχαλινά κουλουράκια δεν είναι και τόσο «αθώα» όσο νομίζουμε, καθώς τα 3 μπορεί να ξεπερνάνε τις 300 θερμίδες, ενώ αν περιοριστείτε στο ένα οι θερμίδες πλησιάζουν τις 100. Μια φέτα τσουρέκι βρίσκεται επίσης κοντά, φτάνοντας τις 80-90 θερμίδες, ενώ το πασχαλινό αβγό με μαύρη σοκολάτα, αν και είναι πλούσιο σε θερμίδες (τα 50 γραμμάρια ξεπερνούν τις 200 θερμίδες), μας παρέχει τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας, όπως τα αντιοξειδωτικά της, τα οποία ειδικά εν προκειμένω μας είναι αρκετά χρήσιμα. Προτιμήστε τη για να αλλάξετε τη γεύση σας, αλλά μην ξεπεράσετε τα δύο μικρά κομματάκια.