Tα 10 χειρότερα λάθη σε σχέση με τις αλλεργίες

ta-10-xeirotera-lathi-se-sxesi-me-tis-allergies

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Τώρα που η άνοιξη έχει μπει για τα καλά, οι ανεπιθύμητες αλλεργίες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Μήπως όμως συμβάλλετε λίγο κι εσείς στην επιδείνωση του προβλήματος; Ακολουθούν τα 10 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όσον αφορά στις αλλεργίες και έξυπνοι τρόποι για την αποφυγή τους.

Οι αλλεργίες είναι ό,τι χειρότερο: βουλωμένη μύτη, φαγούρα στα μάτια, βήχας και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. Πόσο μάλλον τώρα που ο καιρός φτιάχνει και θέλετε να βρίσκεστε συνεχώς έξω. Μήπως όμως συμβάλλετε λίγο κι εσείς στην επιδείνωση του προβλήματος;

Ακολουθούν τα 10 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όσον αφορά στις αλλεργίες και οι έξυπνοι τρόποι για την αποφυγή τους.

Αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα

Φροντίστε να κρατάτε κλειστά τα παράθυρά σας και το κλιματιστικό, όταν πρόκειται για την εποχή της γύρης. Ρυθμίστε το AC ώστε να ανακυκλώνει τον αέρα. Το να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σας, μπορεί να μειώσει την ποσότητα της γύρης που αναπνέετε, μέχρι και κατά 30% τοις εκατό.

Καθυστερείτε τα φάρμακά σας

Καθώς οι εποχές αλλάζουν, τα φυτά διασπείρουν γύρη. Να είστε λοιπόν προνοητικοί για να μη βρεθείτε σε άσχημη θέση. Το ίδιο ισχύει και αν ξέρετε ότι θα επισκεφτείτε κάποιο φίλο που έχει γάτα και ξέρετε πως είστε αλλεργικοί στα κατοικίδια.

Τα φάρμακα βοηθούν στην αποφυγή των αλλεργικών συμπτωμάτων και δεν τις θεραπεύουν, γι’ αυτό δεν πρέπει να περιμένετε τα συμπτώματα για να πάρετε τα φάρμακά σας.

Το ίδιο ισχύει και με το άσθμα. Μην περιμένετε να πάρετε τα φάρμακά σας όταν δε μπορείτε πια να αναπνεύσετε. Είναι πιο εύκολο να διορθώσετε τα προβλήματα όταν είναι ήπια.

Αγνοείτε τα επίπεδα γύρης

θα πρέπει να προσπαθείτε να εκτιμάτε την ποσότητα γύρης που υπάρχει γύρω σας και το πότε σας ενοχλεί. Ενημερωθείτε για το πότε είναι η χειρότερη περίοδος για την αλλεργία σας, στην περιοχή σας και τι ακριβώς σας ενοχλεί. Όσο περισσότερες πληροφορίες έχετε, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι θα είστε, για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Ασκείστε σε λάθος στιγμή

Αν αγαπάτε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, αποφύγετέ την το απόγευμα ή νωρίς το πρωί, λένε οι ειδικοί. Τα χόρτα και τα δέντρα απελευθερώνουν τη γύρη με την ανατολή του ήλιου και τα επίπεδα αυξάνονται αργά το πρωί και νωρίς το απόγευμα. Καλύτερα λοιπόν να κάνετε γυμναστική μετά τη δουλειά, αργά το απόγευμα ή το βράδυ.

Η άσκηση, όταν τα επίπεδα γύρης είναι χαμηλότερα, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στις αλλεργίες σας. Και αν τα επίπεδα γύρης είναι αυξημένα μια συγκεκριμένη μέρα, κάντε μια λιγότερο επίπονη προπόνηση.

Υποτιμάτε τον ιονιστή και τα φίλτρα αέρα

Οι ιονιστές και καθαριστές αέρα είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσετε τη γύρη, τις τρίχες ζώων, τη σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα από τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού σας. Βέβαια, αν δεν έχετε κλείσει τις πόρτες και τα παράθυρα στο δωμάτιο που χρησιμοποιείτε τη συσκευή, την καθιστάτε ουσιαστικά άχρηστη. Επίσης, αν ο ιονιστής καλύπτει μόνο ένα δωμάτιο, η γύρη θα υπάρχει στο σπίτι στα υπόλοιπα δωμάτια.

Το EpiPen σας έχει λήξει

Ο αυτοματοποιημένος εγχυτής EpiPen, μία συσκευή σαν ένεση που παρέχει αντιαλλεργιογόνο, προκειμένου να προλάβετε μια σοβαρή αλλεργική κρίση, θα πρέπει να ελέγχεται πάντα για το πότε λήγει, έτσι ώστε να αντικατασταθεί εγκαίρως.

Επίσης, είναι κακή ιδέα να φυλάτε το EpiPen σας στο αυτοκίνητο, όπου μπορεί να εκτεθεί σε ακραίες θερμοκρασίες που το καθιστούν λιγότερο αποτελεσματικό. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά, ώστε να μη χρειαστεί να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης όταν έχετε αλλεργική κρίση.

Ακαταστασία και λούτρινα κουκλάκια

Τα αρκουδάκια και τα κουκλάκια είναι χαριτωμένα, αλλά μαζεύουν, δυστυχώς, πολλή σκόνη, η οποία επιδεινώνει μια κοινή αλλεργία. Εάν το παιδί σας έχει ένα σωρό τέτοια παιχνίδια και πάσχετε από αλλεργία, καλύτερα να τα αποθηκεύσετε κάπου ή να τα δώσετε. Εξάλλου υπάρχουν πολλά άλλα είδη παιχνιδιών με τα οποία μπορεί να παίξει το παιδί σας και τα οποία δεν επιβαρύνουν την υγεία σας.

Αγνοείτε τα συμπτώματα

Οι ενήλικες μπορεί να γίνουν αλλεργικοί στα κατοικίδια ή τη γύρη, ακόμη κι αν δεν υπέφεραν ποτέ από αλλεργίες. Αν χρειάζεστε αντιβιοτικά για την ιγμορίτιδα κάθε άνοιξη, μπορεί να έχετε αλλεργία στη γύρη και να μην το έχετε καταλάβει. Η επαναλαμβανόμενη χρήση αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητη, μπορεί να προκαλέσει αλλεργία στο φάρμακο, και ούτε βοηθά την αλλεργία στη γύρη.

Μπορεί να γίνετε αλλεργικοί σε κάποιο κατοικίδιο ζώο και να μην το ξέρετε, επειδή τα συμπτώματα είναι ελαφρά και χρόνια. Εάν έχετε αλλεργικού τύπου συμπτώματα που δεν υποχωρούν, καλύτερα να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Έχετε «κολλήσει» στο κρεβάτι

Βρίσκετε ενδιαφέρον μόνο κάτω από το ζεστό σας πάπλωμα; Ακόμη κι αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα, ιδιαίτερα εάν το έχετε για πολύ καιρό. Τα φτερά μπορεί να είναι πολύ αλλεργιογόνα και να γίνουν ακόμα περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. Τα μαξιλάρια με συνθετική γέμιση, όπως οι υφαντικές ίνες και ο πολυεστέρας, είναι μια καλύτερη επιλογή για άτομα με αλλεργίες. Επίσης φροντίστε να τινάζετε συχνά τη σκόνη από πάνω τους.

Κοιμάστε με το κατοικίδιό σας

Μπορεί να φαίνεται γλυκό να κοιμάστε δίπλα στο κουτάβι ή τη γατούλα σας το βράδυ, αλλά δεν είναι καλή ιδέα, αν έχετε αλλεργίες. Ακόμα κι αν δεν είστε αλλεργικοί στα ζώα, τα κατοικίδια μπορεί να έχουν πάνω τους γύρη, σκόνη, μούχλα και άλλα αλλεργιογόνα από τους εξωτερικούς χώρους και είναι προτιμότερο να μην τα αφήνετε να ανεβαίνουν στο κρεβάτι σας.

Και μη θεωρείτε πως υπάρχουν μη αλλεργιογόνα ζώα. Ακόμη και αυτά που δεν έχουν τρίχωμα, μπορεί να σας ενοχλούν, όπως επίσης και τα πουλιά.

Η κρεβατοκάμαρά σας πρέπει να είναι ένας χώρος όπου δε θα υπάρχουν αλλεργιογόνα στοιχεία. Για τον ίδιο λόγο, προτιμήστε να μην έχετε χαλιά στο δωμάτιο αυτό ή στρώνετε κάτι μικρό που θα πλένετε εύκολα και τακτικά.