Υπέρταση, αιτίες και τρόποι καταπολέμησής της

ypertasi-aities-kai-tropoi-katapolemisis-tis

ΤΡΙΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Η υπέρταση (υψηλή πίεση του αίματος) αποτελεί ένα πολύ κοινό πρόβλημα που απασχολεί περίπου έναν στους επτά ενηλίκους και αν και συνήθως δεν προκαλεί ιδιαιτέρα συμπτώματα, αυξάνει ουσιαστικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως είναι το έμφραγμα και η καρδιακή προσβολή.

Η πίεση του αίματος είναι η πίεση ή τάση του αίματος μέσα στις αρτηρίες του κυκλοφορικού συστήματος . Η πίεση του αίματος εκφράζεται με δύο τιμές: η ανώτερη τιμή αναφέρεται στη συστολική πίεση, που αποτελεί τη μέγιστη πίεση που ασκείται κατά τη συστολή της καρδιάς, ενώ η μικρότερη τιμή (διαστολική πίεση) είναι η ελάχιστη πίεση που παρατηρείται κατά την περίοδο ηρεμίας της καρδιάς. Γενικά, πίεση μικρότερη των 130/80 θεωρείται φυσιολογική, ενώ πίεση άνω των 140/90 θεωρείται υψηλή. Πιέσεις μεταξύ 130/80 και 140/90 κατατάσσονται ως οριακά υψηλές και τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία δεν θα πρέπει να υποβάλλονται άμεσα σε θεραπεία.

Η υπέρταση (υψηλή πίεση του αίματος) αποτελεί ένα πολύ κοινό πρόβλημα που απασχολεί περίπου έναν στους επτά ενηλίκους και αν και συνήθως δεν προκαλεί ιδιαιτέρα συμπτώματα, αυξάνει ουσιαστικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως είναι το έμφραγμα και η καρδιακή προσβολή.

Αιτίες υπέρτασης

Η υπέρταση συνήθως είναι στενά συνδεδεμένη με συγκεκριμένους παράγοντες του καθημερινού τρόπου ζωής. Το κάπνισμα καθώς και η παχυσαρκία είναι παράγοντες που αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο δημιουργίας υπέρτασης. Αν είστε, λοιπόν καπνιστές, θα πρέπει να ελαττώσετε το κάπνισμα, αν όχι να το κόψετε. Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθείτε χάνοντας μερικά από τα επιπλέον σας κιλά. Η συσχέτιση του άγχους με την υπέρταση δεν έχει διευκρινιστεί ξεκάθαρα, όμως αν θα μπορέσετε να ελέγξετε το άγχος στη ζωή σας, η υγεία σας θα ωφεληθεί από πολλές απόψεις.

Τρόποι καταπολέμησης της υπέρτασης

Η καταπολέμηση της υπέρτασης μπορεί να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα με σωστή διατροφή σε συνδυασμό με ένα λογικό πρόγραμμα σωματικής άσκησης.

-Περιορίστε το αλάτι στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι και αποφύγετε τα προκατεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα που συνήθως περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού.

-Αν είστε υπέρβαροι, χάστε κιλά, ελαττώνοντας τα σακχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα , ενώ παράλληλα αυξήστε τις λαμβανόμενες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και πιτυρούχων δημητριακών (προτιμήστε ολικής άλεσης).

-Η γυμναστική ελαττώνει αποδεδειγμένα την πίεση, γι’αυτό προσπαθήστε να κάνετε κάποιου είδους σωματική άσκηση (ιδανικό θεωρείται το έντονο περπάτημα) για μισή ώρα κάθε μέρα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το είδος και τη συχνότητα της άσκησης που μπορείτε να ακολουθήσετε.

-Ελαττώστε το τσιγάρο, αφού οι ουσίες που περιέχει ο καπνός αυξάνουν την πίεση.

-Μετριάστε την ποσότητα αλκοόλ που συνηθίζετε να καταναλώνετε (καταναλώστε μέχρι δυο μονάδες αλκοόλ την ημέρα) .

-Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα φυσικό χυμό από τα εξής φρέσκα λαχανικά (σε ίσες ποσότητες από καθένα από αυτά): καρότο, αγγούρι, σπανάκι, σέλινο, ωμό παντζάρι.

Φτιάξτε 375ml χυμού και στη συνέχεια προσθέστε μια κουταλιά της σούπας βάμματος από το φυτό Fagopyrum esculentum και αραιώστε με νερό μέχρι τα 500 ml (δηλαδή μέχρι μισό λίτρο). Προσθέστε μια δόση μαύρο πιπέρι, αλάτι, κύμινο και μια κουταλιά του γλυκού πάπρικα. Μαζί με το χυμό φάτε μια σαλάτα από φρέσκο μαρούλι.

-Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερες πικρές τροφές όπως αντίδια, χόρτα, κολοκύθια καθώς και αφέψημα φασκόμηλου, κυρίως αν θέλετε να προλάβετε την εμφάνιση της υπέρτασης.

Φυσικά συμπληρώματα

-Ιχθυέλαιο (λιπαρά οξέα Ω3, Ω6, Ω9) , το οποίο ασκεί αποδεδειγμένα ευεργετική δράση στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων του σώματός μας, και μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της πίεσης.

-Συνένζυμο Q10, το οποίο χρησιμοποιείται για την τόνωση της καρδιάς σε πολλές χώρες του κόσμου αφού έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τα κύτταρα της καρδιάς και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βοηθητικό σε οποιαδήποτε καρδιαγγειακή νόσο που προέρχεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, ιογενείς νόσους και αλκοόλ. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε πάσχοντες από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

-Ασβέστιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ελάττωση της πίεσης όσο και στην πρόληψη της υπέρτασης.

-Μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην ελάττωση της πίεσης πιθανόν μέσω χάλασης των μυών που βρίσκονται στα τοιχώματα των κυριότερων αρτηριών του σώματος.

Βότανα

- Κράταιγος οξυάκανθος (Crategus oxyacantha) , το οποίο σύμφωνα με ανάλογες μελέτες ελαττώνει την πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης και αυξάνει την ικανότητα άντλησης της καρδιάς. Το βότανο αυτό δρα και ως διουρητικό και διατίθεται με τη μορφή βάμματος.

-Ιξός (Viscum album) , το οποίο θεωρείται ότι βοηθά στην επαναφορά της φυσιολογικής πίεσης στο σώμα μας και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην καρδιά όσο και στο κυκλοφορικό, ενώ ενδείκνυνται και σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης. Διατίθεται με τη μορφή βάμματος.

-Μίγμα βοτάνων, το οποίο αποτελεί σύνθεση από κατάλληλα βότανα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση της υψηλής πίεσης. Το μίγμα, που παρασκευάζεται και διατίθεται από το φαρμακείο μας σε μορφή βάμματος.

Εναλλακτικές θεραπείες

-Αρωματοθεραπεία: Εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων στην αντιμετώπιση της υπέρτασης (και όχι μόνο) , διότι τα αποτελέσματα τους είναι θεαματικά, ενώ οι παρενέργειες ανύπαρκτες.

Για την υπέρταση, ευεργετικά θεωρούνται τα εξής αιθέρια έλαια: Λεβάντα, (Lavandula angustifolia), ρίγανη (Origanum majorana), Υlang-Ylang.

Ο συνδυασμός των παραπάνω αιθέριων ελαίων, προστιθέμενος στο μπάνιο σας, θα σας αναζωογονήσει και θα σας ηρεμήσει.

-Γεμμοθεραπεία: Αποτελεί εξελιγμένο κλάδο της φυτοθεραπείας (μέρος της οποίας είναι και η χορήγηση βοτάνων και φυτών είτε ως αποξηραμένο φυτό{δηλαδή με μορφή τσαγιού} είτε ως βάμμα) , με τη διαφορά ότι στη γεμμοθεραπεία τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα εμβρυικά του κύτταρα, για παράδειγμα τα φρέσκια μπουμπούκια. Τα γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα χορηγούνται με τη μορφή ποσίμου διαλύματος.

-Λιθοθεραπεία: είναι μέθοδος που χρησιμοποιεί διαλύματα και δυναμοποιημένα ορυκτά με θεραπευτικό σκοπό. Σκοπεύει στην ανακούφιση του σώματος από ορισμένα μεταλλικά ιόντα όταν το «μπλοκάρισμα» οδηγεί σε παθολογικά συμπτώματα και σημάδια που απαιτούν θεραπεία, ενώ η δράση της γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της αναλογίας. Τα σκευάσματα αυτά διατίθενται με τη μορφή υπογλώσσιας αμπούλας.

Από την Ειρήνη Καφίρη, φαρμακοποιό και επιστημονική συνεργάτη του www.iator.gr .