Ιδέες για υγιεινές χριστουγεννιάτικες σαλάτες

salata-rodi

Το ρόδι φέρνει υγιεινή και χριστουγεννιάτικη χροιά στη σαλάτα σας

ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ψάχνετε τρόπους να δώσετε υγιεινό και ταυτόχρονα νόστιμο χαρακτήρα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας; Ξεκινήστε από τη σαλάτα και δείτε πόσες επιλογές έχετε.

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

Η σαλάτα μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις σε ένα γεύμα, αρκεί να έχει φαντασία, πλούσια υλικά και να μη «βαραίνει» ακόμη περισσότερο το γεύμα μας. Αν έχετε «στερέψει» από ιδέες, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Σαλάτα με σπανάκι, φέτα, ρόδι και καρύδια
Πλούσια σε σίδηρο από το σπανάκι, βιταμίνη C από το ρόδι, το οποίο της δίνει και χριστουγεννιάτικη χροιά, πρωτεΐνη από τη φέτα και ωμέγα-3 από τα καρύδια, η σαλάτα αυτή πληροί και τις υγιεινές και τις γευστικές σας προϋποθέσεις. Τοποθετήστε σε ένα μπολ λίγο σπανάκι, κομμένο κρεμμύδι, μισό φλιτζάνι καρύδια και ¼ φλιτζανιού φύτρα σιταριού. Κόψτε ένα ρόδι στη μέση και πάρτε τους σπόρους του. Προσθέστε το ρόδι και τη φέτα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, πασπαλίστε με λίγο μπαλσάμικο και ελαιόλαδο και ανακατέψτε.

Ζεστή σαλάτα ψητής πατάτας
Ψήστε baby πατάτες στο φούρνο και αναμείξτε τες με φρέσκα βότανα, αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού, χαρίζοντας άρωμα, μπόλικη βιταμίνη C και χωνευτική δράση από τα βότανα.

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ενώ δεν υστερεί και σε γεύση

Σαλάτα με πικάντικη κολοκύθα
Η κολοκύθα είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, που σημαίνει ότι έχει αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνη Α και C τονώνοντας το ανοσοποιητικό, κάλιο και ψευδάργυρο, όπως και φυτικές ίνες που μας δημιουργούν αίσθημα πληρότητας –κάτι που χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες για να αντισταθούμε στην υπερκατανάλωση φαγητού. Για να φτιάξετε τη σαλάτα, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου και στο μεταξύ βάλτε σε ένα τηγάνι μικρό 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου, 1 κ.γ. κύμινο, και 1 κουτ. της σούπας καστανή ζάχαρη. Ανακατέψτε για μερικά λεπτά κι έπειτα βάλτε το μείγμα σε ένα μπολ μαζί με ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, σάλτσα σόγιας και λίγο σησαμέλαιο. Κόψτε την κολοκύθα σας σε φέτες, αφαιρέστε τους σπόρους και ψήστε τες στο φούρνο σε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια βάλτε τις φέτες κολοκύθας σας στο γκριλ για 2-3 λεπτά και τοποθετήστε τες σε μια πιατέλα. Περιχύστε τες με το μείγμα που ετοιμάσατε στο μπολ με το ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο και γαρνίρετε με λίγο κόλιανδρο, φρέσκο κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι.

Κόψτε τα λαχανικά σας σε κύβους και απολαύστε τα σε μια εξωτική σαλάτα

Fiesta Salsa
Χρησιμοποιήστε ντοματίνια, αγγούρια, κρεμμύδι, πιπεριά, αβοκάντο, σκόρδο, κρεμμύδι και κόψτε τα όλα σε κύβους. Προσθέστε στη σαλάτα σας καλαμπόκι, φρέσκο χυμό λεμόνι, λίγο ψιλοκομμένο κόλιαντρο, ¼ κ.γ. καπνιστή πάπρικα και φυσικά αλάτι και πιπέρι και έχετε μια εξωτική σαλάτα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Σαλάτα με λαχανίδα, κινόα, ψητό παντζάρι και φέτα
Θα χρειαστείτε 1 φλιτζάνι κινόα, την οποία πρέπει να ξεπλύνετε καλά και να βράσετε σε 2 φλιτζάνια νερό. Προσθέστε της και 150 γραμ. kale θρυμματισμένο και ανακατέψτε. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε καθαρισμένα καρότα, κομμένα στη μέση κατά μήκος, 12 μικρά παντζάρια καθαρισμένα και κομμένα στα 2 ή στα 4 και ψήστε για 35-40 λεπτά. Μεταφέρετε την κινόα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε της τα ψητά λαχανικά, μαζί με καβουρντισμένα κουκουνάρια. Σε ένα διαφορετικό μπολ ανακατέψτε λίγο λάδι, ξίδι, μέλι και χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε το μείγμα στην κινόα, ανακατεύοντας μέχρι να αναμειχθεί καλά. Προσθέστε στο τέλος αλάτι και πιπέρι και τελειώστε με κομμάτια φέτας. Μπορείτε, αν θέλετε, να έχετε προηγουμένως μαρινάρει τη φέτα σας σε λάδι. Η σαλάτα αυτή είναι σούπερ γευστική, πλούσια σε βιταμίνες από το παντζάρι και το kale, πρωτεΐνη από τη φέτα και καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο. Συν του ότι είναι χορταστική και θα σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωση κρέατος.