Κώδικας Μορς από τον Jean Nouvel στην Κύπρο

Jean-nouvel-leukosia3
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

To βλέπω ξανά και ξανά, το παρατηρώ και δεν το πιστεύω. Θέλω να πάω εκεί, να μείνω από κάτω, να σηκώσω το κεφάλι ψηλά, να δω τα φυτά που βγαίνουν από τα λευκά παράθυρα, σαν κρυφά μηνύματα στους τοίχους. Και ύστερα να ανέβω στην ταράτσα για να μεταδώσω τα δικά μου μηνύματα, με τελείες και παύλες. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Λευκοί Τοίχοι
Λευκωσία. Οι Λευκοί Τοίχοι. 10.000 τ.μ. Δεκαέξι όροφοι. Γραφεία, διαμερίσματα, καταστήματα, penthouse με πισίνα στην οροφή (και θέα). Λευκό και πράσινο. Μετά την Zaha Hadid και τον επανασχεδιασμό της μεγάλης πλατείας της πόλης, σειρά έχει ο Jean Nouvel. Ένας πύργος που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα και φέρει την σφραγίδα του Nice Day Developments (Δάκης και Χρήστος Ιωάννου).

Πιο ψηλό, πιο ψηλό
Δεν χρειάζεται να πούμε ότι το κτίριο έχει ήδη βραβευτεί και είναι το δεύτερο σε ύψος κτίριο στην Κύπρο. Τεράστια, γενναιόδωρα μπαλκόνια από τη μία και λευκές όψεις, γραμμικές, με άποψη, που θυμίζουν την ανάγλυφη αίσθηση στο χαρτί, με αισθητική σαν τηλέγραφος του '30, με Αλφάβητο Μορς μεταφρασμένο στο σήμερα.

Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού
Ιδιωτικοί κήποι ξεχύνονται με αναρχία, προσδίδοντας μια ζωντανή διάσταση σε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Kι επειδή ο ήλιος λούζει το κτίριο, η φύση θα προσθέσει σε κάθε όροφο όση σκιά και δροσιά απαιτείται. Ποιες πολυκατοικίες; Ποια συγκροτήματα; Κάπως έτσι θα ήθελα να μοιάζει το σπίτι του μέλλοντος, γιατί όχι του παρόντος; 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.thesandytimes.gr
www.sandytimes.gr