Το Μεγάλο Μουσείο Αρωμάτων αποκαλύπτεται στο Παρίσι

mouseio-aromaton-sto-parisi3
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Yπάρχει Μουσείο Αρωμάτων; Από πότε; Και πώς μυρίζει; Μπορούμε να ψεκαστούμε επί τόπου; Να τρίψουμε τους καρπούς των χεριών έστω, ακόμη κι αν λένε ότι δεν πρέπει να δοκιμάζουμε έτσι άρωμα; Τα κρυστάλλινα μπουκαλάκια διεκδικούν μια θέση στο μουσείο. Tης Σάντυς Τσαντάκη.

Με ιδιωτική πρωτοβουλία
Στο Παρίσι. Δεκέμβριος 2016. Κόκκινη κορδέλα. Εγκαίνια. Χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις. Με οικονομική ενίσχυση από ιδιωτική πρωτοβουλία και το Syndicat Francais de la Parfumerie. Μόνο ολόκληρη την ιστορία των σημαντικότερων αρωματοποιών από τη γέννηση των αρωμάτων μέχρι σήμερα. 

Ομορφιά στο στόμα. Και στο αυτί 
The Grand Musee du Parfum. Και μόνο που το διαβάζεις γεμίζει το στόμα σου ομορφιά. Το ολοκαίνουργιο μουσείο στεγάζεται εκεί ακριβώς που κάποτε ήταν ο οίκος υψηλής ραπτικής του σπουδαίου Christian Lacroix. Ένα όμορφο σπίτι με δικό του κήπο στην Faubourg Saint-Honore.

Από την εποχή των Φαραώ
Η τέχνη συναντά την επιστήμη και η μαεστρία της «μύτης» και του αρωματοποιού ζωντανεύει σε έναν αφαιρετικά διακοσμημένο χώρο, με φως σαν τους βασικούς πρωταγωνιστές του παιχνιδιού και αρώματα από την εποχή των Φαραώ μέχρι σήμερα και τις πιο σπάνιες συλλογές από ιστορικούς οίκους της Γαλλίας.

Φύγαμε για Παρίσι
Μετρήστε συνολικά 66 οίκους υψηλής αρωματοποιίας. Κι ακόμη το Μουσείο δεν έχει καλά-καλά ανοίξει. Από τις φωτογραφίες και μόνο με τα λευκά δωμάτια έχουμε εντυπωσιαστεί. Ευκαιρία για μια μίνι απόδραση. Πόσο στοιχίζει ένα εισιτήριο για Παρίσι (χωρίς επιστροφή) αν το κλείσεις από τώρα για το 2018; 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.sandytimes.gr
www.thesandytimes.gr