Χορτοφαγία: τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν «κόψετε» το κρέας

laxanika-ospria-xortofagia

Η χορτοφαγία μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, ενώ βελτιώνει και το παρουσιαστικό, αν και μπορεί να παρουσιάσει ελλείψεις

ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η απόφαση να βγάλουμε το κρέας από τη διατροφή μπορεί να κρύβει πολυπλοκότητα, προκειμένου να γίνουν οι σωστές αντικαταστάσεις για την αναπλήρωση της πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Τα αποτελέσματα, όμως, στο τέλος μάλλον είναι ελπιδοφόρα, αφού όχι μόνο πρόκειται για μια περιβαλλοντικά φιλική επιλογή, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, ενώ βελτιώνει και το παρουσιαστικό. Σε όλο αυτό υπάρχουν σίγουρα και μειονεκτήματα, γι’ αυτό ας τα δούμε όλα συγκεντρωμένα, για όσους η διακοπή του κρέατος βρίσκεται μέσα στις αποφάσεις της νέας χρονιάς.

Ίσως χάσετε λίγο βάρος
Η αλλαγή προς ένα χορτοφαγικό μοντέλο ζωής ίσως φέρει καλά νέα για την περιφέρειά σας, αφού σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου George Washington των Η.Π.Α. ο μέσος όρος ατόμων που άλλαξαν τη διατροφή τους σε χορτοφαγική στο πλαίσιο της έρευνας και υπό επίβλεψη έχασε περίπου 5 κιλά μέσα σε 44 εβδομάδες. Στα αρνητικά αναφέρεται το αίσθημα προσωρινού φουσκώματος που αισθάνονται πολλοί νέοι χορτοφάγοι, λόγω της αύξησης οσπρίων και φυτικών ινών γενικότερα.

Θα βελτιωθεί το δέρμα σας
Οι βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένης της Α, της C και της Ε) πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι συχνοί ένοχοι για ερεθισμούς στο δέρμα, ακμή, κοκκινίλες κ.ο.κ. Κάποια από αυτά, μάλιστα, παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, όπως τα μούρα, τα κεράσια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, τα δαμάσκηνα.

Οι χορτοφάγοι τείνουν να παρουσιάζουν μειωμένους δείκτες σε διάφορα είδη καρκίνου

Μειώνετε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου
Σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον το 30% των περιπτώσεων καρκίνου έχει συνδεθεί με τις διατροφικές συνήθειες και σε μελέτη ασθενών φάνηκε ότι η επιλογή της χορτοφαγίας, με τη συνέχιση κατανάλωσης γάλακτος και αβγών μείωσε τον κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν κρέας. Συνολικά, οι χορτοφάγοι τείνουν να παρουσιάζουν μειωμένους δείκτες σε διάφορα είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου αυτού του παχέος εντέρου, του στομάχου, της κύστης, των ωοθηκών, του στήθους, των λυμφατικών και των αιματοποιητικών ιστών, λόγω των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών των φυτικών τροφών.

Μειώνετε την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών
Οι έρευνες πάνω σε χορτοφάγους έχουν επίσης δείξει ότι όσοι επιλέγουν να αφαιρέσουν το κρέας από τη διατροφή τους, παρουσιάζουν σημαντική πτώση της χοληστερίνης, μέχρι και 35%, μειώνοντας κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Εκτός αυτού, η κατανάλωση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης συνδέεται, επίσης, και με μείωση της αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας, της φλεγμονής και του διαβήτη τύπου 2. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πλήθος παθήσεων, όπως αρθρίτιδα, καρκίνο, καρδιοπάθεια, άσθμα κ.ο.κ.

…και κοιλιακών προβλημάτων
Πολλαπλές ακαδημαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν θετικές βακτηριακές επιδράσεις που σχετίζονται με την αποφυγή του κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης παθογόνων και της αύξησης προστατευτικών μικροοργανισμών στο έντερο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες από την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών σημαίνει καλύτερη υγεία του εντέρου, μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εκκολπωματίτιδας, καλύτερη πέψη και μείωση των προβλημάτων δυσκοιλιότητας.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι μια συχνή έλλειψη στους χορτοφάγους

Υπάρχουν, όμως, και τα αρνητικά…
Μπορεί να παρουσιάσετε ελλείψεις

Ένας χορτοφάγος συχνά χρειάζεται προσεκτικά σχεδιασμένα γεύματα ή συμπληρώματα, προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών που μπορεί να χαθούν στη μετάβαση. Ένα κοινό πρόβλημα είναι η έλλειψη ψευδαργύρου που συναντάμε στα οστρακοειδή και το κόκκινο κρέας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αδύναμο ανοσοποιητικό, φθορά της μνήμης, της όρασης και της γευστικής ικανότητας, διάρροια, αλλεργικές αντιδράσεις, απώλεια μαλλιών και εξανθήματα. Η λύση σε αυτό είναι η κατανάλωση τροφών όπως μανιτάρια, σπανάκι, κάσιους, ρεβιθιών και σκόνης κακάο που περιέχουν ψευδάργυρο. Η έλλειψη βιταμίνης Β12, ασβεστίου και σιδήρου μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε έναν χορτοφάγο. Βιταμίνη Β12 μπορείτε να λάβετε από από τη μαγιά και κάποια δημητριακά, ενώ το ασβέστιο υπάρχει στα αμύγδαλα, το γάλα και τους σπόρους σουσαμιού. Οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φασόλια, το μπρόκολο είναι τροφές που παρέχουν σίδηρο, γι’ αυτό είναι σημαντικές στη διατροφή ενός χορτοφάγου. Η εξασφάλιση επαρκούς πρωτεΐνης μπορεί να έρθει από αβγό, τυρί, φακές, φασόλια και τόφου.

Κάποιοι γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι η μετάβαση στη χορτοφαγία προκαλεί λήθαργο, άγχος και κατάθλιψη

Ίσως παρουσιάσετε αίσθημα άγχους και κατάθλιψης
Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν μια χορτοφαγική δίαιτα θα βελτιώσει ή θα χειροτερέψει τη νοητική λειτουργία. Κάποιοι γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι η μετάβαση στη χορτοφαγία προκαλεί λήθαργο, άγχος και κατάθλιψη, ενώ άλλοι δεν διαπιστώνουν κάποια αλλαγή σε τέτοιο επίπεδο. Οι ψυχολόγοι συστήνουν συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξεών και βιταμίνης Β12, ειδικά στους vegan, ενώ οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν ψάρι μπορούν να λάβουν ωμέγα-3 από το σολομό, αλλά και από τον κρόκο αβγού και όλοι από τα καρύδια, τους σπόρους chia, το λιναρόσπορο.

Ό,τι κι αν κάνετε φερθείτε έξυπνα
Η χορτοφαγία μπορεί να χαρίσει μεγάλη ικανοποίηση σε όποιον την ασπαστεί, λόγω της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος, της προστασίας των ζώων, αλλά και της βελτίωσης της υγείας, αν η διατροφή σχεδιαστεί σωστά. Σε αυτό ενδεχομένως να χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικού, προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι δεν θα παρουσιάσετε ελλείψεις κι έτσι να χαρείτε την αλλαγή στη διατροφή σας, με όλα της τα οφέλη.