Μια επαναστατική εφαρμογή για άτομα με προβλήματα όρασης

fanaria Horia Varlan
ΤΡΙΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

To City Lights App ενημερώνει διακριτικά τον χρήστη με δόνηση όταν πλησιάσει μια διασταύρωση.

Ένα νέο application, το City Lights, αποσκοπεί στο να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα όρασης να κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα στην πόλη. Αφού εγκατασταθεί το City Lights σε smartphone, η εφαρμογή ενημερώνει τον χρήστη όταν πλησιάσει μια διασταύρωση με τρεις δονήσεις. Με αυτό τον διακριτικό τρόπο ο χρήστης θα ξέρει όταν είναι κοντά σε φανάρι.

Ένα από τα προτερήματα αυτής της εφαρμογής είναι ότι δεν χρησιμοποιεί το GPS και δεν απαιτεί σύνδεση στο Ιnternet, οπότε δεν έχει μεγάλη επίπτωση στη διάρκεια της μπαταρίας του κινητού. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να την ενεργοποιήσει.

Πίσω από την ιδέα και τη δημιουργία του City Lights App βρίσκεται ο Πέτρος B. Hatillari, ο οποίος έχει σπουδάσει βιομηχανικό σχεδιασμό στο Τορίνο. Η κατασκευή του application ήταν, όπως λέει ο ίδιος, μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς συλλογή και η επεξεργασία όλων των δεδομένων διήρκησε περίπου ενάμιση χρόνο, δεδομένου πως δεν υπάρχει όμοιά της. 

Για την ώρα η εφαρμογή λειτουργεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Βοστόνη, στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στη Ρώμη καθώς και στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο σε Apple iPhone αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχουν σχέδια για ανάπτυξη μιας έκδοσης για Android.

Οι δήμοι που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εφαρμογή, επικοινωνώντας με τις αρμόδιες αρχές για τη συγκομιδή των δεδομένων των φαναριών, μπορούν να απευθυνθούν σε αυτή τη διεύθυνση: [email protected]