Διατροφικά «ψέματα» και η ώρα της αλήθειας

diatrofika-psemata-kai-i-ora-tis-alitheias-ora-tis-alitheias

ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Φοβάστε να φάτε σνακ μέσα στην ημέρα για να μην παχύνετε και κοιτάτε το ψωμί σαν το μεγαλύτερο εχθρό σας; Μετά από σήμερα δεν θα χρειάζεται, αφού θα διαπιστώσετε ότι κάποια πράγματα που πιστεύατε για τη διατροφή και την απώλεια ή πρόσληψη βάρους, δεν ισχύουν.

Σαν να μη μας φτάνουν οι απλήρωτοι λογαριασμοί, οι καθημερινές υποχρεώσεις και οι αγχωτικές συναντήσεις στη δουλειά, έχουμε προσθέσει ανάμεσα στα προβλήματά μας και διάφορα άγχη όσον αφορά τη διατροφή, τα οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε. Υπάρχουν, άλλωστε τόσοι διατροφικοί μύθοι που κυκλοφορούν και τόσα πράγματα που ενδεχομένως να μην έχουμε κατανοήσει εμείς σωστά, που μας κάνουν να αποφεύγουμε χωρίς λόγο κάποιες τροφές, να φοβόμαστε να ανοίξουμε το ψυγείο μήπως και παρασυρθούμε από κάτι απαγορευμένο και εν ολίγοις το τι θα φάμε μας προκαλεί άγχος.

Σας έχουμε, όμως, καλά νέα: το σούπερ-μάρκετ δεν είναι ένα τρομακτικό μέρος κι εσείς δεν χρειάζεται να φοβάστε για τις επιλογές σας, εφόσον έχετε τις βασικές γνώσεις για το τι σας κάνει καλό και τι όχι και ξέρετε να έχετε τον έλεγχο σε αυτά που τρώτε. Μαζί με αυτό, εμείς θα σας βοηθήσουμε να καταρρίψετε και κάποιους διατροφικούς μύθους που κυκλοφορούν χρόνια και σας τρομάζουν, έτσι ώστε από σήμερα κι όλας να αποβάλλετε ό,τι άγχος σας προκαλεί το… ψυγείο που βρίσκεται μπροστά σας.

Διατροφικός μύθος #1: το λίπος παχαίνει

Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού εξαρτάται από το τι λίπος μιλάμε. Τα κορεσμένα, τρανς λιπαρά είναι αυτά που έχουν βγάλει στο λίπος κακό όνομα και πράγματι μπορεί να μας παχαίνουν και να μας κάνουν γενικότερα κακό αυξάνοντας τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού μας, αλλά με τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (καλά) λιπαρά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, μια διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά αποδεικνύεται πολύ πιο σωστή, τόσο από άποψη απώλειας βάρους, όσο και υγείας και μάλιστα δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι το να μην έχουμε αρκετά καλά λιπαρά στη διατροφή μας μπορεί να μας προσθέσει κιλά. Βάλτε, λοιπόν, σε λογικές ποσότητες τους ξηρούς καρπούς, το σολομό και το ελαιόλαδο στη διατροφή σας και μειώστε τις επεξεργασμένες τροφές που είναι γεμάτες με τρανς λιπαρά.

Διατροφικός μύθος #2: το ψωμί προσθέτει κιλά

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 που κυκλοφόρησε η «μόδα» της διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όλοι κοίταξαν το ψωμί με τρόμο και έκαναν καιρό να επισκεφτούν ξανά φούρνο. Το σημαντικό εν προκειμένω, όμως, είναι απλώς να επιλέγουμε τα σωστά είδη ψωμιού και να προσέχουμε την κατανάλωσή τους – όχι να το βγάλουμε τελείως από τη διατροφή μας. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι υπέρβαροι άνθρωποι που κατανάλωναν υδατάνθρακες μέσω ολικής άλεσης, βρέθηκε ότι έχασαν περισσότερο λίπος στην κοιλιά σε σχέση με τους υπόλοιπους και ο λόγος είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Αποφύγετε, λοιπόν, το άσπρο ψωμί και απολαύστε 1-2 φέτες ψωμιού ολικής άλεσης, προσέχοντας πάντα η «ολική άλεση» ή το αλεύρι ολικής άλεσης να είναι πρώτα στα συστατικά του.

Διατροφικός μύθος #3: τα σνακ θα χαλάσουν τη σιλουέτα μας

Είστε από αυτούς που νομίζουν πως τα 3 βασικά γεύματα της ημέρας μας αρκούν και οτιδήποτε έξτρα απλώς θα κάνει το δείκτη της ζυγαριάς να κινηθεί προς τα δεξιά; Λάθος. Τα σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους για να μη δούμε τους πόντους της μέσης μας να αυξάνονται και σύμφωνα με ισπανική μελέτη, οι συμμετέχοντες έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος όταν πρόσθεσαν στη διατροφή τους σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε σάκχαρα. Ο λόγος είναι ότι η κατανάλωση σνακ τακτικά μέσα στη μέρα, όχι μόνο μας χορταίνει έτσι ώστε να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες αργότερα στο γεύμα μας, αλλά ταυτόχρονα κάνει το μεταβολισμό μας να δουλεύει σε πιο γρήγορους ρυθμούς αφού του παρέχει «καύσιμο» και διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Δοκιμάστε ξηρούς καρπούς και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και γαλοπούλα και άλλες παρόμοιες επιλογές.

Διατροφικός μύθος #4: ο καφές κάνει κακό στην υγεία

Απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχετε κανένα λόγο να αγχώνεστε που το μάτι σας δεν μπορεί να «ανοίξει» αν δεν πιείτε λίγο καφέ, καθώς σύμφωνα με μελέτη του 2006 που δημοσιεύτηκε στο Journal Diabetes Care, όσοι πίνουν καφέ παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, ενώ άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο Πάρκινσον, γεροντικής άνοιας, εγκεφαλικού και κατάθλιψης. Πέραν όλων των παραπάνω, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σκράντον στην Πενσιλβανία, ο καφές αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού. Πιείτε, λοιπόν, άφοβα τον καφέ σας, απλώς προτιμήστε τον χωρίς γάλα και ζάχαρη ή με ένα κουταλάκι καστανής ζάχαρης.

Διατροφικός μύθος #5: αν σκέφτεστε το φαγητό, θα πάθετε εμμονή με αυτό

Δεν χρειάζεται να ζορίζεστε για να βγάλετε το φαγητό από το μυαλό σας, αν πεινάτε και σας έχει «καρφωθεί» στο μυαλό η μακαρονάδα που έχετε έτοιμη στο σπίτι. Σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές, το να φέρνουμε στο μυαλό μας κάποια σνακ και γεύματα, μπορεί στην πραγματικότητα να μας βοηθήσει να παραμείνουμε αδύνατοι και όπως φάνηκε στο πλαίσιο της μελέτης, οι πιο λεπτοί συμμετέχοντες έδιναν άμεσα πιο υγιείς απαντήσεις σε ερωτήσεις τύπου «τι θα κάνετε αν πεινάσετε δύο ώρες πριν το επόμενο γεύμα σας;», κάτι που δείχνει ότι είχαν στο μυαλό τους ήδη τα σνακ που θα κατανάλωναν. Αν και το να σκέφτεστε κλαμπ σάντουιτς και σουβλάκια δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα, σε ένα γενικότερο πλαίσιο το να σκέφτεστε από πριν τι πρόκειται να φάτε και να προγραμματίζετε τα γεύματά σας, θα σας κάνει καλό.

Διατροφικός μύθος #6: τα επιδόρπια είναι ο χειρότερος εχθρός

Απεναντίας: τα επιδόρπια κάνουν τη ζωή μας πιο… γλυκιά και μην σας φαίνεται περίεργο το ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια λεπτή σιλουέτα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν βγάζουμε εντελώς από τη διατροφή μας τροφές που αγαπάμε, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να πέσουμε σύντομα με… μακροβούτι στο ψυγείο και να φάμε ό,τι βρούμε μπροστά μας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιτρέπετε στον εαυτό σας ένα μικρό επιδόρπιο κάθε μέρα (όπως π.χ. ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας), έτσι ώστε ούτε να καταπιέζεστε, ούτε να το παρακάνετε.

Διατροφικός μύθος #7: το κόκκινο κρέας προκαλεί έμφραγμα

Ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι παρ’ όλο που οι επεξεργασμένες τροφές όπως τα χοτ-ντογκ, το μπέικον κ.λπ. μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, φαίνεται πως δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος όσον αφορά το ανεπεξέργαστο κρέας. Το κόκκινο κρέας μας παρέχει απαραίτητη πρωτεΐνη και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την πρωτεΐνη με την απώλεια βάρους. Ακόμη, το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμίνης Β12, η οποία βοηθά το σώμα μας να φτιάξει αιμοσφαίρια και να διατηρήσει ένα υγιές νευρικό σύστημα. Προτιμήστε να το καθαρίζετε από το ορατό του λίπος, έτσι ώστε να αποφεύγετε και τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται σε αυτό, η υπερκατανάλωση των οποίων μπορεί όντως να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα.

Διατροφικός μύθος #8: τα αυγά αποτελούν «βόμβες» χοληστερίνης

Ίσως ο μεγαλύτερος διατροφικός μύθος που έχει κυκλοφορήσει είναι ότι τα αυγά κάνουν κακό στην υγεία, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη που βρίσκεται στον κρόκο. Η αλήθεια, όμως, είναι η εξής: η διαιτητική χοληστερίνη που βρίσκουμε στα αυγά έχει στην πραγματικότητα πολύ μικρή επίδραση στην ολική χοληστερίνη του αίματος και μάλιστα, όσον αφορά την «κακή» LDL χοληστερίνη, οι κύριοι ένοχοι είναι τα τρανς και κορεσμένα λιπαρά κι όχι το αυγό, το οποίο αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βιταμινών συμπλέγματος Β και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.