Επτά μύθοι για τη γυμναστική που δεν ισχύουν

epta-muthoi-gia-ti-gumnastiki-pou-den-isxuoun

ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Με τη βοήθεια ειδικών στο χώρο της άσκησης, καταρρίπτουμε επτά κοινούς μύθους που έχουν να κάνουν με την άσκηση. Από ψεύτικα «θαύματα» που έχουν να κάνουν με το κάψιμο του λίπους, μέχρι τη λανθασμένη συμβουλή του να γυμναζόμαστε με άδειο στομάχι.

Με τόσους «ειδικούς» να προσφέρουν συμβουλές για την απώλεια βάρους και την άσκηση, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε το γεγονός από το μύθο. Έτσι, συχνά διαδίδονται απόψεις αναληθείς, που μας παραπλανούν και μπορεί ακόμη και να μας βλάψουν.

Με τη βοήθεια ειδικών στο χώρο της άσκησης, καταρρίπτουμε επτά κοινούς μύθους που έχουν να κάνουν με την άσκηση. Από ψεύτικα θαύματα που έχουν να κάνουν με το κάψιμο του λίπους, μέχρι τη λανθασμένη συμβουλή του να γυμναζόμαστε με άδειο στομάχι.

Μύθος νο 1: Ο καλύτερος τρόπος για να χάσουμε βάρος, είναι να μειώσουμε δραστικά τις θερμίδες

Τα σώματά μας είναι εξυπνότερα από ό, τι νομίζουμε. Όταν τρώμε πολύ λίγο, το σώμα μας πιστεύει ότι έχουμε έλλειψη τροφής κι έτσι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνει και κρατά λίπος ως πιθανή πηγή ενέργειας. Θα πρέπει λοιπόν να τρώμε πιο συχνά, αλλά λιγότερο φαγητό. Για ταχύτερη απώλεια βάρους, χωρίστε το σύνολο της ημερήσιας θερμιδικής κατανομής σας -όχι λιγότερες από 1.200 θερμίδες, αν είστε γυναίκα και όχι λιγότερες από 1.800 θερμίδες, αν είστε άνδρας- σε 5-6 μικρά γεύματα για να κρατήσετε το μεταβολισμό σας ενεργό.

Μύθος νο 2: Τα βάρη μας «φουσκώνουν»

Αυτό δεν ισχύει για τις περισσότερες γυναίκες, λένε οι ειδικοί, καθώς οι γυναίκες έχουν πάρα πολλά οιστρογόνα στον οργανισμό τους. Βέβαια, τα πολλά βάρη δημιουργούν μυς και δύναμη, αλλά οι περισσότερες γυναίκες δε σηκώνουν κάτι τόσο βαρύ που να δημιουργεί τόσους μυς. Επιπλέον, οι μύες είναι το μυστικό για έναν καλό μεταβολισμό, καθώς καίνε περισσότερες θερμίδες από ό,τι λίπος, ακόμα και όταν κάθεστε στον καναπέ ή στο γραφείο σας.

Μύθος νο 3: Κρατάμε τον καρδιακό ρυθμό μας στη ζώνη καύσης λίπους

Η ζώνη καύσης λίπους (η περιοχή του σφυγμού στην οποία η δραστηριότητα είναι αρκετά έντονη ώστε να καίμε λίπος) είναι ένας μύθος. Αν και είναι αλήθεια ότι καίμε υψηλότερο ποσοστό θερμίδων λίπους όταν ασκούμαστε σε μέτριο ρυθμό, καίμε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Μύθος νο 4: Η ενίσχυση της καρδιάς είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουμε να χάνουμε βάρος

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσουμε βάρος είναι να βάλουμε στο πρόγραμμά μας, τόσο την αερόβια άσκηση, όσο και τα βάρη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα που έκαναν ποδήλατο για 30 λεπτά την ημέρα, έχασαν 1,3 κιλά λίπους και κέρδισαν 220 γρ. μυών σε 8 εβδομάδες. Αλλά άτομα που έκαναν 15 λεπτά ποδήλατο και σήκωναν βάρη για 15 λεπτά την ημέρα, έχασαν 4,5 κιλά λίπους και κέρδισαν 900 γρ. μυών.

Μύθος νο 5: Οι ασκήσεις κοιλιακών είναι ο γρηγορότερος τρόπος για μια επίπεδη κοιλιά

Με τις ασκήσεις κοιλιακών μπορεί να ενισχύσετε διάφορους κοιλιακούς μυς, αλλά δεν καίτε λίπος. Οι κοιλιακοί «δημιουργούνται» στην κουζίνα, αν τρώτε σωστά. Μια σωστή διατροφή, χαμηλή σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες και πλούσια σε άπαχες πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και πολλά φρούτα και λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, θα σας φέρει πιο κοντά στην επίπεδη κοιλιά. Ακόμα κι έτσι πάντως θα πρέπει να δουλέψετε τους κοιλιακούς σας!

Μύθος νο 6: Μπορούμε να αδυνατίσουμε πίνοντας σόδα διαίτης

Μπορεί να μην έχει θερμίδες, αλλά αυτό το κουτί με τα χημικά, είναι βαρύ για την κοιλιά σας. Μια μελέτη στο πανεπιστήμιο Purdue διαπίστωσε ότι αρουραίοι που κατανάλωναν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, έτρωγαν τροφές με περισσότερες θερμίδες και απέκτησαν περισσότερο βάρος από αρουραίους που κατανάλωναν ζάχαρη. Η καλύτερη επιλογή είναι να πίνετε νερό που είναι φυσικά αρωματισμένο με λεμόνι ή φέτες από αγγούρι.

Μύθος νο 7: Καίμε περισσότερο λίπος όταν έχουμε άδειο στομάχι

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι η γυμναστική όταν δεν έχουμε φάει, αναγκάζει το σώμα να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα λίπους για να δουλέψει, αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Η επιστήμη έχει δείξει πρέπει να έχουμε ένα ποσοστό γλυκόζης ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καύσης λίπους. Αν δεν έχουμε γλυκόζη, θα αρχίσουμε να καίμε μυς. Καλό είναι λοιπόν να έχουμε φάει κάποιο μικρό σνακ 30-60 λεπτά πριν τη γυμναστική, για να αποκτήσουμε την ενέργεια να εργαστούμε περισσότερο και σκληρότερα.