Τι ξέρετε για τα προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία;

souper-market

Τα ράφια του σούπερ μάρκετ γεμίζουν όλο και περισσότερο με βιολειτουργικά τρόφιμα

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η Κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, Αιμιλία Βασιλοπούλου, εξηγεί τι είναι τα βιολειτουργικά τρόφιμα.

Τα λεγόμενα βιολειτουργικά τρόφιμα, δηλαδή εμπλουτισμένα με βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία, αποτελούν μια από τις δημοφιλέστερες διατροφικές τάσεις παγκοσμίως.

Οι ουσίες, που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο, είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, διάφορες ομάδες βιταμινών, ειδικά οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ενώ οι τροφές που «φορτώνονται» με επιπλέον δόσεις ωφέλιμων ουσιών και συμπεριλαμβάνουν από χυμούς και γαλακτοκομικά, μέχρι δημητριακά, καραμέλες και αυγά.

Τελευταία στην αγορά κυκλοφορούν και πολλά προϊόντα εμπλουτισμένα με τα  Ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D -η τελευταία συνδέεται πλέον, βάση νέων ερευνών, με την πρόληψη του καρκίνου, ειδικά αυτού του παγκρέατος (μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο προσβολής έως και κατά σχεδόν 50%).

Τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, σίδηρο και διάφορες ομάδες βιταμινών κάνουν καλό, αλλά θέλουν προσοχή

Πρόγνωση: Διάφορες μελέτες των εταιριών που παρασκευάζουν διατροφικά προϊόντα δείχνουν ότι μέσα στις τρεις επόμενες δεκαετίες δεν θα υπάρχουν παρά τα «λειτουργικά» τρόφιμα, καθώς μας βοηθάνε, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, να αυξήσουμε την θρεπτική αξία της διατροφής μας.

Προσοχή! Για αυτονόητους λόγους, τα  βιολειτουργικά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους καταναλωτές. Ωστόσο, η χρήση τους θέλει προσοχή. Πρέπει να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες, ώστε να ενημερώνεστε για την ποσότητα ουσίας που σας παρέχει το συγκεκριμένο προϊόν σε σχέση με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση της (πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα). Επίσης, πίσω από μια εντυπωσιακή βιταμινούχα πρόσοψη κρύβονται συχνά τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπη, οπότε πρέπει να εξετάζετε όλα τα συστατικά του προϊόντος.

Δρ Αιμιλία Βασιλοπούλου
Λέκτορας Τμ. Διατροφής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν.Αθηνών στην τροφική αλλεργία-δυσανεξία
http://all-diet.gr/