Ασφάλεια τροφίμων: πώς να μειώσετε την έκθεσή σας σε φυτοφάρμακα

milo-nero-plusimo

Για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τα παιδιά και τις εγκυμονούσες, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με φυτοφάρμακα μπορεί να κάνει κακό

ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρία Ρίτσου, μας ενημερώνει σε ένα πολύ βασικό θέμα: πώς να αποφεύγουμε τα χημικά των τροφίμων.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να καλύπτει τις διατροφικές μας ανάγκες και να δίνει στο το σώμα μας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όμως η κατανάλωση τους πολλές φορές σχετίζετε με την έκθεση του οργανισμού μας σε φυτοφάρμακα και άλλα χημικά επιβαρυντικά για την υγεία. Τα χημικά αυτά χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια παραγωγής για να κρατούν μακριά τα παράσιτα και να βελτιώσουν την όψη των φρούτων και λαχανικών.

Συγκεκριμένα, τα φυτοφάρμακα είναι χημικά τα οποία χρησιμοποιούνται για να απομακρύνουν μύκητες, βακτήρια και άλλα παράσιτα από την παραγωγή και να μη μειωθεί η σοδιά. Ψεκάζονται στην επιφάνεια των καρπών των φυτών και παραμένουν εκεί μέχρι την κατανάλωση, εάν δεν πλυθούν πολύ καλά.

Συνήθως τα φυτοφάρμακα/παρασιτοκτόνα ρυθμίζονται έτσι ώστε να μην χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες, οι οποίες θα ήταν επικίνδυνες για την υγεία του καταναλωτή. Υπάρχουν, όμως, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά και οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά, επειδή έχουν μικρότερο σωματικό βάρος σε σχέση με έναν ενήλικα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα φυτοφαρμάκων και να δημιουργούνται μεγαλύτερες παρενέργειες. Επίσης τα φυτοφάρμακα μπορούν να βλάψουν γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μεγάλη έκθεση σε φυτοφάρμακα μπορεί να προκαλέσει κινητικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς και καθυστερημένη ανάπτυξη στο έμβρυο.

Φροντίστε πάντα να πλένετε καλά και να καθαρίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας

Τι πρέπει να κάνετε για να είστε ασφαλείς
Εάν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση των φυτοφαρμάκων, ειδικά εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδικά σπρέι που υπάρχουν για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων.

Επίσης μπορείτε να τρίβετε καλά την επιφάνεια τους με σφουγγάρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο σε περιπτώσεις μικρών φρούτων όπως τα κεράσια, σταφύλια κτλ. Σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων  αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό καταναλώνεται με τη φλούδα, περιέχει ποσότητα φυτοφαρμάκων. Εάν όμως το καθαρίσετε, όπως κάνετε με τα πορτοκάλια και τις μπανάνες, θα απαλλαγείτε από αυτά. Οι διατροφικές συστάσεις προτείνουν κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών με τη φλούδα, επειδή έχουν πολλές φυτικές ίνες και μεγάλη διατροφική αξία. Εάν τα καταναλώνετε λοιπόν με τη φλούδα, πλύνετέ τα σχολαστικά.

Μερικά φρούτα που τείνουν να έχουν υψηλότερες περιεκτικότητες σε φυτοφάρμακα είναι:

-Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια

-Τα κεράσια, οι φράουλες και τα σταφύλια

-Τα βερίκοκα και τα μήλα

-Οι πατάτες

-Το σπανάκι

-Το σέλερι

Τα αβοκάντο παρουσιάζουν μικρότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων

Σε αντίθεση, τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά τείνουν να έχουν μικρότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

-Αβοκάντο

-Μάνγκο

-Ακτινίδια

-Σπαράγγια

-Κρεμμύδια

-Καλαμπόκι

-Αρακάς

-Ανανάς

Πιθανόν να μην είναι δυνατόν να εξαλείψουμε την έκθεσή μας σε μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων, όμως είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια να αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα όταν είναι εφικτό και όταν αγοράζουμε συμβατικά προϊόντα να τα καθαρίζουμε πριν την κατανάλωσή τους.

Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://www.diaitologoszografou.gr