Τα 6 θρεπτικά συστατικά που θα απογειώσουν τον οργανισμό σου

mpananes

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ο Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Δρ. Ιωάννης Μεριανός, μας συστήνει θρεπτικά συστατικά και τροφές που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας συνολικά.

Υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν ολόκληρη την εικόνα του οργανισμού σου. Είναι στο πλευρό σου τόσο για την καταπολέμηση μίας ίωσης, όσο και για τη βελτίωση του καρδιακού σου συστήματος. Εντάσσοντας τες στο καθημερινό σου διατροφολόγιο, μπορείς να επωφεληθείς από τα οφέλη τους και να δεις διαφορά σε ολόκληρο τον οργανισμό σου. Παρακάτω μπορείς να δεις μερικές από αυτές καθώς και που βοηθάει η καθεμία.

Κάλιο – Κύτταρα
Είναι το απαραίτητο στοιχείο του οργανισμού, για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων και των οργάνων. Έχει τη μαγική ιδιότητα να ρυθμίζει την κατανομή των υγρών του σώματος αλλά και να επηρεάζει το pH του, ενώ παράλληλα έχει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για την πρόληψη και τον έλεγχο της αυξημένης πίεσης του αίματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου.  Επιπλέον βοηθάει πολύ τους μυς του σώματος.

Μπορείς να το βρεις εύκολα σε τροφές όπως οι πατάτες, οι τομάτες, οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα λαχανικά και το γάλα.

Το μαγνήσιο των ξηρών καρπών μας προστατεύει από πολλές μορφές κρυολογημάτων και ασθενειών

Μαγνήσιο – Ιώσεις
Ίσως να μην το ήξερες, αλλά το μαγνήσιο είναι από εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να σε προστατέψουν από πολλές μορφές κρυολογημάτων και ασθενειών. Σίγουρα έχεις ακούσει ξανά ότι το σπανάκι κάνει καλό. Αυτό οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο. 

Κάτι που επίσης ισχύει και για τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια και τα ολικής άλεσης τρόφιμα.

Βιταμίνη Α – Όραση
Η βιταμίνη Α (ή αλλιώς ρετινόλη) είναι από τα στοιχεία που έχουν θεαματικά αποτελέσματα στην όραση. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, έτσι πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Η έλλειψη της, μπορεί να προκαλέσει από ξηροφθαλμία μέχρι και τύφλωση. 

Σε ποια τρόφιμα θα τη βρεις; Πρόσθεσε στην καθημερινή σου διατροφή ικανοποιητική ποσότητα από φυτικές τροφές σε πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, όπως για παράδειγμα γλυκοπατάτες, καρότα και μπρόκολο. 

Αυτές είναι οι βασικές διατροφικές πηγές βιταμίνης D

Βιταμίνη D - Καρδιά και Μυαλό
Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο, αλλά η βιταμίνη D παράγεται εύκολα όταν εκτειθέμεθα σε ηλιοφάνεια. Όμως επειδή ο πολύς ήλιος δε είναι και ό,τι καλύτερο στη σύγχρονη εποχή, οι γιατροί επιμένουν να προσλαμβάνουμε βιταμίνη D από τροφές που την περιέχουν. Είναι αλήθεια ότι οι ιδιότητες της μπορούν να φανούν χρήσιμες από τα κόκκαλα και τους μυς μέχρι την καρδιά και το μυαλό του ανθρώπινου οργανισμού.

Μην παραλείπεις την κατανάλωση σολομού, μανιταριών, όπως και μικρές ποσότητες τυριών, και αυγών.

Ασβέστιο – Κόκαλα
Είναι αλήθεια ότι από μικροί ακούγαμε για το πώς το ασβέστιο βοηθάει στο να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε γερά κόκαλα. Πέρα από αυτό όμως, είναι και ένα από τα στοιχεία που προστατεύουν τα δόντια, αλλά και τους μυς όπως η καρδιά, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει ακόμα και την υψηλή πίεση του αίματος.  

Βρες εύκολα ασβέστιο σε τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, ο σολομός και το μπρόκολο.

Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος

Βιταμίνη C – Ανοσοποιητικό
Μαζί με το μαγνήσιο αποτελούν κάποιους από τους βασικούς φρουρούς του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το μαγνήσιο σε προστατεύει από κάποιες μορφές κρυολογημάτων, ενώ η βιταμίνη C λειτουργεί συμπληρωματικά μικραίνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την αποθεραπεία της ασθένειας, αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων. 

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, περιέχουν βιταμίνη C, με βασικούς εκπροσώπους τους τα πορτοκάλια, τις πιπεριές, το μαιντανό και το θυμάρι.

Προσθέτοντας κάποιες από αυτές τις τροφές στο καθημερινό σου γεύμα, θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να ανταπεξέλθει αποδοτικότερα στις καθημερινές απαιτήσεις. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο βοηθάς και το δέρμα σου, ώστε να δείχνει υγιέστερο και νεότερο.

Dr. Μέριανος Ιωάννης, Iατρός Βιοπαθολόγος
www.merianos.gr