Το fast food προκαλεί κατάθλιψη;

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Η κατάθλιψη είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια, που «χτυπά» την πόρτα σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Διάφορες αιτίες την προκαλούν αλλά μια νέα έρευνα, χαρακτηρίζει ως «ύποπτη» για την πρόκληση κατάθλιψης και την τυποποιημένη και προπαρασκευασμένη διατροφή…

Η κατάθλιψη είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια, που «χτυπά» την πόρτα σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Διάφορες αιτίες την προκαλούν αλλά μια νέα έρευνα, χαρακτηρίζει ως «ύποπτη» για την πρόκληση κατάθλιψης και την τυποποιημένη και προπαρασκευασμένη διατροφή…

Η κατάθλιψη, δεν γνωρίζει φύλα, ηλικία, μόρφωση ή οικογενειακή κατάσταση. Μπορεί να «χτυπήσει» τον καθένα ανεξάρτητα με τις δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής του. Και κυρίως, χωρίς να προειδοποιήσει για το ύπουλο και αναπάντεχο χτύπημά της.

Η κακή διατροφή προκαλεί κατάθλιψη;

Οι λόγοι, που ένα άτομο κυριεύεται από κατάθλιψη, φαίνεται, πως είναι πολλοί και ποικίλοι. Ωστόσο, μια νέα έρευνα, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αποκάλυψε, πως η τυποποιημένη διατροφή, φαίνεται, πως επιταχύνει την εμφάνιση της κατάθλιψης σε έναν οργανισμό.

Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που αποκάλυψε, πως τα άτομα, που καταναλώνουν συχνά τυποποιημένα τρόφιμα ή κονσέρβες, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη από ότι οι υπόλοιποι, που ακολουθούν μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 3.500 άτομα και εξέτασαν προσεκτικά για 5 χρόνια τις διατροφικές τους συνήθειες καθώς και την όποια εκδήλωση καταθλιπτικών επεισοδίων εμφάνισαν σε αυτό το διάστημα.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με το είδος της διατροφής τους. Στην πρώτη ομάδα, εντάχθηκαν όσοι κατανάλωναν καθημερινά μαγειρεμένα φαγητά, φρούτα, ψάρια και λαχανικά. Στη δεύτερη ομάδα, κατηγοριοποιήθηκαν, όσοι τρέφονταν κυρίως με «έτοιμα», τυποποιημένα φαγητά, με κονσέρβες, ζαχαρωτά, γλυκά, τηγανητά, γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά και προπαρασκευασμένα γεύματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν κάτι παραπάνω από θεαματικά. Οι επιστήμονες αφού έλαβαν υπόψη τους μια σειρά από διάφορα χαρακτηριστικά, που θα έκαναν ενδεχομένως τη διαφορά (π.χ. φύλο, ηλικία, τρόπος ζωής κ.α.) διαπίστωσαν, πως όσοι τρέφονταν με προπαρασκευασμένα γεύματα ή με τυποποιημένες τροφές είχαν κατά 26% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κατάθλιψη από ότι τα άτομα που τρέφονταν πιο υγιεινά.

Ο χρόνος θα δείξει…

Οι μελετητές, χωρίς να ενοχοποιούν εξ ολοκλήρου τη διατροφή για την εμφάνιση κατάθλιψης, ωστόσο, δεν μπορούν να παραβλέψουν τα σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας, που εν μέρει στοχοποιούν την τυποποιημένη διατροφή ως ένοχη για την εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως είναι η πρώτη έρευνα, που συνδέει την εμφάνιση κατάθλιψης με την ποιότητα της διατροφής. Και καθώς τα αποτελέσματά της ήταν αρκετά διαφωτιστικά, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν, πως θα ερευνήσουν περαιτέρω τη συσχέτιση μεταξύ διατροφής και κατάθλιψης, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Φωτογραφίες: Shutterstock

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ