Δυσκοιλιότητα και διατροφή: τι να κάνετε

apoksiramena-damaskina

Τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους φαίνεται ότι έχουν μια πρόσθετη ικανότητα που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η ειδικός, Αιμιλία Βασιλοπούλου, δίνει τις βασικές διατροφικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος αν πάσχει από δυσκοιλιότητα.

Μια από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές που σχετίζονται, αν όχι αποκλειστικά, σε σημαντικό βαθμό με τη διατροφή είναι η δυσκοιλιότητα. Ως δυσκοιλιότητα στους ενήλικες ορίζεται η ύπαρξη λιγότερων από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Είναι μια διαταραχή που απασχολεί όλες τις ηλικίες και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων υποδεικνύοντας πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ασταθή και μη ισορροπημένη διατροφή, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και το συνεχώς αυξανόμενο άγχος, μάλλον έχει το κύριο μερίδιο ευθύνης. Ολοένα αυξανόμενο ποσοστό των πασχόντων από δυσκοιλιότητα φαίνεται ότι δεν κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν και όσοι προσπαθούν, δεν καταφεύγουν στις αποτελεσματικότερες θεραπείες, όπως παρουσιάστηκε στο πιο έγκυρο Γαστρεντερολογικό Συνέδριο (Digestive Disease Week).

Στόχος όσων πάσχουν από αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του με όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση καθαρτικών φαρμάκων.

Οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών βοηθούν στην υγεία του εντέρου και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας

Μερικές συμβουλές αντιμετώπισης του προβλήματος, χωρίς να καταφύγουμε στη χρήση φαρμακευτικών ουσιών είναι οι ακόλουθες:
1. Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
2. Κατανάλωση ψωμιού, δημητριακών και γενικά προϊόντων ολικής άλεσης τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
3. Τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους φαίνεται ότι έχουν μια πρόσθετη ικανότητα που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ιδιότητα όμως που έχει κατά καιρούς αμφισβητηθεί.
4. Μερικοί ασθενείς ανακουφίζονται με την κατανάλωση πίτουρου, ιδιαίτερα από σιτάρι, το οποίο αυξάνει τον όγκο των κοπράνων, απορροφώντας περισσότερο νερό και διεγείροντας την αφόδευση.
5. Υψίστης σημασίας είναι ακόμη η αυξημένη κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
6. Το πρωινό είναι ένα γεύμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείπεται, καθώς έτσι καταστέλλεται το αντανακλαστικό της αφόδευσης και επιτείνεται το πρόβλημα.

Φυσικά όλα τα παραπάνω καλό είναι να συνδυαστούν με συστηματική άσκηση, ώστε η αντιμετώπιση του προβλήματος να είναι πιο ολοκληρωμένη.

Δρ Αιμιλία Βασιλοπούλου, BSc, PhD, Post-Doc
Λέκτορας Τμ. Διατροφής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν.Αθηνών στην τροφική αλλεργία-δυσανεξία
http://all-diet.gr/