Φρέσκα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα: πώς θα τα βρείτε με τη βοήθεια των Βιοκαλλιεργητών Αττικής

frouta-laxanika-agora

Τα φρέσκα, βιολογικά φρούτα και λαχανικά μπορούν να φτάσουν κατευθείαν από το χωράφι στο... τραπέζι σας, χάρη στις αγορές βιοκαλλιεργητών

ΤΡΙΤΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Αν θέλετε τα προϊόντα που βάζετε στο πιάτο σας να είναι πιστοποιημένο βιολογικά, φρέσκα, από το… χωράφι στο τραπέζι σας, τότε ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αττικής σας έχει τη λύση, με το bioagores.gr, όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για τις αγορές βιοκαλλιεργητών στην Αττική και να κάνετε τα ψώνια σας πιο υγιεινά από ποτέ.

Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν μονόδρομο για όσους θέλουν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό και οικολογικό τρόπο διατροφής, απαλλαγμένο από χημικά, παρασιτοκτόνα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και χημικών λιπασμάτων. Πολλές φορές, όμως, η εύρεση φρέσκων βιολογικών προϊόντων και το κόστος τους αποτρέπει πολλούς από την αναζήτησή τους. Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, όμως, κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, με την οργάνωση και λειτουργία Αγορών Βιοκαλλιεργητών που επιτρέπουν την απευθείας διάθεση βιολογικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές.

Γνωρίστε το Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2002 με στόχο την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία αγορών βιοκαλλιεργητών, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να προμηθεύεται βιολογικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, απευθείας από τους παραγωγούς. Δραστηριοποιείται σε 28 Δήμους της Αττικής και αριθμεί περισσότερα από 200 μέλη–βιοκαλλιεργητές από όλη την Ελλάδα, εξυπηρετώντας περισσότερους από 10.000 καταναλωτές.

Στις αγορές συμμετέχουν αμιγώς βιοκαλλιεργητές που πωλούν τα ιδίας παραγωγής πιστοποιημένα προϊόντα τους, πρωτογενή ή μεταποιημένα. Μέσα από αυτές, οι βιοκαλλιεργητές αναπτύσσουν δράσεις σε συνεργασία με κοινωνικούς και δημόσιους φορείς, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του χορηγικού προγράμματος «ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ», όπου εβδομαδιαία χορηγούνται βιολογικά προϊόντα στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων Ιλίου, Π. Φαλήρου, Αγίας Βαρβάρας, Ν. Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και των κοινωνικών παντοπωλείων και μαγειρείων, ενώ πραγματοποιούνται επισκέψεις από σχολεία των δήμων στα βιολογικά αγροκτήματα.

Βιολογικές καλλιέργειες χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων

Σημαντικό είναι επίσης, ότι αυτές οι αγορές δεν γινόταν να μην έχουν ευρύτερη περιβαλλοντική συνείδηση. Λειτουργούν με οικολογικούς όρους, αφού στο τέλος κάθε αγοράς τα απορρίμματα συλλέγονται από τους ίδιους τους παραγωγούς είτε για κομπόστ (τρόφιμα) είτε για ανακύκλωση (χαρτί κ.ο.κ). Ακόμη ομάδα εθελοντών συλλέγει κάθε Σάββατο στο τέλος της αγοράς προϊόντα που προορίζονται για την σίτιση απόρων και αστέγων.

Η απευθείας σχέση βιοκαλλιεργητών και καταναλωτών χωρίς τη μεσιτική παρέμβαση προσφέρει μία σημαντική διέξοδο και για τους δύο, αφού οι καταναλωτές μπορούν να βρουν βιολογικά προϊόντα σε προσιτές τιμές και οι βιοκαλλιεργητές να απολάβουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Οι παραγωγοί στις αγορές των βιοκαλλιεργητών ελέγχονται από τους αρμόδιους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης καθώς και από κλιμάκια των Νομαρχιών (Διευθύνσεις Γεωργίας και Αγορανομικός Έλεγχος). Ακόμη, ο ίδιος ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής ελέγχει ότι τα μέλη του είναι όλοι βιοκαλλιεργητές ενταγμένοι στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης με ειδικό συνεργάτη γεωπόνο, ενώ και το Διοικητικό Συμβούλιο διενεργεί σε τακτά διαστήματα ελέγχους στις αγορές βιοκαλλιεργητών Αττικής.

Πού θα βρείτε τις αγορές των βιοκαλλιεργητών
Οι αγορές των βιοκαλλιεργητών βρίσκονται σε όλη την Αττική καθημερινά και μπορείτε να συμβουλευτείτε το πρόγραμμα πριν τις επισκεφτείτε, κάνοντας κλικ εδώ, στην ιστοσελίδα των βιοκαλλιεργητών. Κάθε Δευτέρα λειτουργούν 5 αγορές βιοκαλλιεργητών στην Αττική (Ελληνικό, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Χαΐδάρι), κάθε Τρίτη 3 αγορές (Κορυδαλλός, Νέο Ηράκλειο, Παλαιό Ψυχικό), κάθε Τετάρτη 5 αγορές (Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Πειραιάς, Φιλοθέη, Χαλάνδρι), κάθε Πέμπτη 4 αγορές (Γέρακας, Θρακομακεδόνες, Παλαιό Φάληρο, Πετρούπολη), κάθε Παρασκευή 4 αγορές (Αγία Βαρβάρα, Καισαριανή, Νέα Ιωνία, Χολαργός), κάθε Σάββατο 3 αγορές (Βούλα, Ελευσίνα, Ίλιον) και κάθε Κυριακή 1, στο Πόρτο Ράφτη.

Όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά, μπορείτε να ζητήσετε από τον παραγωγό τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα του είναι βιολογικά

Τι πρέπει να αναζητάτε στην ταυτότητα ενός βιολογικού προϊόντος
Όταν αναφερόμαστε σε βιολογικά προϊόντα, εννοούμε πάντα τα πιστοποιημένα, δηλαδή όσα -χύμα ή συσκευασμένα- φέρουν το σήμα ενός από τους δέκα πέντε (15) εγκεκριμένους από το ΥΠ.Α.Α.&Τ. οργανισμούς πιστοποίησης της χώρας μας. Όταν αγοράζετε, λοιπόν, βιολογικά προϊόντα πρέπει να αναζητάτε το σήμα πιστοποίησης. Εάν πρόκειται για χύμα φρούτα και λαχανικά και στον πάγκο δεν φαίνεται κάποια σχετική ένδειξη, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε από τον παραγωγό τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα του είναι βιολογικά και εκείνος οφείλει να σας τα δείξει. Σε ένα πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν πρέπει να αναγράφεται:

  • Η επωνυμία της επιχείρησης που παράγει, συσκευάζει ή εμπορεύεται το προϊόν, καθώς και ο κωδικός πιστοποίησής της.
  • Ότι είναι «προϊόν βιολογικής γεωργίας» ή «προϊόν βιολογικής γεωργίας σε μετατροπή» (όταν το χωράφι είναι σε μεταβατικό στάδιο).
  • Ο κωδικός του οργανισμού πιστοποίησης υποχρεωτικά (π.χ. GR-01-BIO) και το σήμα του (προαιρετικά). Oι οργανισμοί πιστοποίησης της χώρας μας είναι οι εξής: ΔΗΩ (GR-01-BIO), Φυσιολογική (GR-02-BIO), BIOEλλάς (GR-03-BIO), A CERT Ευρωπαϊκός Oργανισμός Πιστοποίησης (GR-05-BIO), ΙRIS-Α, Χατζηδάκης και ΣΙΑ Ε.Ε. (GR-O6-BIO), Πράσινος Έλεγχος -Green Control (GR-07-BIO), το Γεωτεχνικό Ινστιτούτο (GR-08-BIO), η GMCert, Παριανός – Σουγιουλτζής Ο.Ε. (GR-10-BIO), η Q-Cert Ε.Π.Ε. ( GR-12-BIO), η TUV EΛΛΑΣ Α.Ε. (GR-13-BIO), το ΟΞΥΓΟΝΟ – Ελληνικός Φορέας Πιστοποίησης – Τσιασιώτη Στ. και ΣΙΑ Ο.Ε.(GR-14-BIO), η TUV AUSTRIA HELLAS Μ.Ε.Π.Ε. (GR-15-BIO), η Q-Check- Μίγκος Σ. και ΣΙΑ Ε.Ε. (GR-16-BIO), η EuroCert Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ελέγχων και Πιστοποιήσεων Α.Ε. (GR-17-BIO) και η CosmoCert Υπηρεσίες Πιστοποίησης Α.Ε. (GR-18-BIO). Το σήμα πιστοποίησης ενός ελληνικού οργανισμού έχει ισχύ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Tο εθνικό λογότυπο υποχρεωτικά (το οποίο όμως είναι ακόμη υπό διαμόρφωση), καθώς και το ευρωπαϊκό σήμα.

Τα βιολογικά προϊόντα χαρακτηρίζονται από περισσότερες πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες

Τι επιτυγχάνεται με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία
Με την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στην καθημερινότητά μας, επιτυγχάνουμε να συνεχίζεται η παραγωγή προϊόντων και τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, ασφαλή για τον καταναλωτή χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και χημικών λιπασμάτων. Ταυτόχρονα συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος (προστασία του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, αειφορική διαχείριση φυσικών πόρων, εξασφάλιση της βιοποικιλότητας), ενώ εξασφαλίζουμε τη μη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή/και προϊόντων που παράγονται από αυτούς. Η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων εξασφαλίζει επίσης την προστασία της υγείας των αγροτών από την έκθεσή τους σε βλαβερές χημικές ουσίες, τη φυσική διαβίωση των ζώων και την ευζωία τους, ενώ γίνεται χρήση ζωοτροφών που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο και χωρίς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή/και προϊόντων που παράγονται από αυτούς.

Τα οφέλη της βιολογικής διατροφής στην υγεία
Όπως είναι φυσικό, καταναλώνοντας βιολογικά προϊόντα στη διατροφή σας, εξασφαλίζετε ότι δεν βάζετε στο πιάτο σας τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν φυτοφάρμακα και υπολείμματα αυτών που με την κατανάλωση, μπορεί να περνούν στον οργανισμό, δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία μακροπρόθεσμα, μέχρι και καρκίνο.

Στα βιολογικά προϊόντα, επίσης, υπάρχει 20-30% λιγότερο νερό απ’ ό,τι στα συμβατικά, περισσότερες πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες, ενώ λείπουν τα συντηρητικά, τα τεχνητά χρώματα και αρώματα.

Μπορεί να υστερούν σε όψη, σχήμα και χρώμα, ο φυσικός τρόπος παραγωγής τους, όμως, συντελεί στο να έχουν πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα από τα υπόλοιπα προϊόντα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικροβιοκτόνα «παγιδεύουν» τα κύτταρα λίπους στο σώμα μας, με αποτέλεσμα η διαδικασία απώλειας βάρους να δυσκολεύει όλο και περισσότερο. Όταν, όμως, καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα, τα μικροβιοκτόνα δεν υπάρχουν πουθενά στη διατροφή μας.

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό περισσότερα αντιοξειδωτικά (ποσοστό που φτάνει μέχρι και 40%) σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα, τα οποία καλλιεργούνται με τη χρήση χημικών. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν τη γήρανση του οργανισμού μέσα κι έξω, συνεπώς όσο περισσότερα λαμβάνουμε, τόσο περισσότερο διατηρούμε τα νιάτα μας.

Info
http://www.bioagores.org