Πώς επηρεάζει η εικόνα του σώματος το σωματικό βάρος και την ψυχική υγεία;

gunaika-zugaria

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται το βάρος τους ή την εμφάνισή τους «όλη την ώρα» κάνοντας λάθος επιλογές.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευαγγέλου Ιωάννα, αναλύει το πώς η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του βάρους μας, αλλά και την ψυχολογία μας.

Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούει κανείς εκφράσεις απογοήτευσης για την εικόνα και το βάρος, ειδικά όταν πλησιάζουν γιορτές ή η καλοκαιρινή περίοδος. Έρευνα δείχνει ότι η συνήθεια αυτή είναι επιζήμια για την αυτοεκτίμηση του ατόμου, αλλά και την ικανότητά του να προσέχει το σωματικό του βάρος.

Τι είναι η εικόνα σώματος;
Η εικόνα σώματος περιλαμβάνει:

• Πώς αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας οι ίδιοι

Πώς αισθανόμαστε για τη σωματική εμφάνισή μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και μιλάμε στον εαυτό μας για το σώμα μας

• Η δική μας αίσθηση για το πώς άλλοι άνθρωποι βλέπουν το σώμα μας

Γιατί η εικόνα σώματος είναι τόσο σημαντική;
Σε μια μελέτη, το 74,4% φοιτητριών και το 46% των φοιτητών με φυσιολογικό βάρος δήλωσαν ότι σκέφτονται το βάρος τους ή την εμφάνισή τους «όλη την ώρα».

Η κακή εικόνα σώματος αυξάνει τον κίνδυνο για ακραίες  συμπεριφορές, όσον αφορά στον έλεγχο του βάρους.

Η έντονη ενασχόληση με την εμφάνιση και η δυσαρέσκεια για το σώμα βάζει τους ανθρώπους σε επικίνδυνες λύσεις για τον έλεγχο του βάρους και μεγέθους (στερητικές δίαιτες, άσκηση καταναγκασμού, καθαρτικά , πρόκληση εμετού, κάπνισμα και χρήση των αναβολικών).

Η έντονη ενασχόληση με την εμφάνιση και η δυσαρέσκεια για το σώμα στρέφει τους ανθρώπους σε επικίνδυνες λύσεις.

Ποιοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εικόνα σώματός μας;

  • Οικογένεια, φίλοι, σύντροφοι ζωής

Οι συζητήσεις για τα ρούχα, την εμφάνιση και την ελκυστικότητα είναι καλό να γίνονται με προσοχή, ώστε η ερμηνεία και τα σχόλια που αποκομίζονται να μην είναι αρνητικά. Οι φιλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την διαμόρφωση της εικόνας σώματος, λόγω του τρόπου με τον οποίο οι φίλοι δημιουργούν κοινούς κανόνες και προσδοκίες για την εμφάνιση.

  • ΜΜΕ

Μελέτες από το πανεπιστήμιο του Stanford και της Massachusetts λένε ότι το 70% των φοιτητριών δήλωσαν δυσαρέσκεια για την εικόνα σώματός τους, αφού διάβασαν περιοδικό μόδας. Τα ΜΜΕ παρέχουν γόνιμο έδαφος για εμμονές, οι οποίες ριζώνουν βαθιά μέσα μας και δημιουργούν ένα κλίμα άρνησης, στο οποίο ευδοκιμούν οι ασθένειες όπως νευρική βουλιμία, ανορεξία και ψυχαναγκαστική υπερφαγία.

  • Εμπειρία κακοποίησης (συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής, σωματικής και συναισθηματικής)
  • Εμπειρία των προκαταλήψεων και των διακρίσεων με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Καλή εικόνα σώματος
Συμβαίνει όταν έχουμε μια ρεαλιστική αντίληψη για το σώμα μας και το απολαμβάνουμε ως ακριβώς είναι. Κατανοούμε ότι η υγεία δεν είναι σχετική με τα σχήματα και τα μεγέθη και ότι η εξωτερική εμφάνιση λέει πολύ λίγα για το χαρακτήρα ή την αξία μας. Η υγιής εικόνα σώματος δεν επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμησή μας και σίγουρα τότε δεν περνάμε ώρες ατελείωτες ώρες ανησυχώντας για δίαιτες, το σωματικό βάρος και τις θερμίδες.

Προσπαθήστε να διατηρείτε μια ρεαλιστική αντίληψη για το σώμα σας.

Κακή εικόνα σώματος
Συμβαίνει όταν έχουμε διαστρεβλωμένη αντίληψη του μεγέθους ή σχήματος του σώματος καθώς καισυναισθήματα ντροπής, αμηχανίας και άγχους. Οι άνθρωποι με αρνητική εικόνα σώματος έχουν την τάση να αισθάνονται ότι το μέγεθος ή το σχήμα τους είναι σημάδι προσωπικής αποτυχίας. Κακή εικόνα του σώματος έχει συνδεθεί με μειωμένη πνευματική απόδοση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, κατάθλιψη, σεξουαλική δυσλειτουργία, συνεχείς δίαιτες και διατροφικές διαταραχές.

Ιωάννα Ευαγγέλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
http://www.ioannaevaggelou.gr