Οι σούπερ-υγιεινές τροφές του Μαΐου

oi-souper-ugieines-trofes-tou-maiou

ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΜΑΙΟΥ 2012

Για να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια και να απολαύσετε τις ηλιόλουστες μέρες και γλυκές βραδιές του Μαΐου, πρέπει να παρέχετε στον εαυτό σας το σωστό «καύσιμο». Με ποιες τροφές θα τα καταφέρετε;

Οι ημέρες γίνονται ολοένα και πιο ζεστές και οι βραδιές του Μαΐου παραμένουν δροσερές και απολαυστικές, σηκώνοντάς μας από τον καναπέ και στέλνοντάς μας έξω, σε διάφορες δραστηριότητες. Είναι μια καλή εποχή για ποδήλατο, περιπάτους, πεζοπορίες, βόλτες, ακόμα και για τα πρώτα μπάνια και οι πιο δραστήριοι σίγουρα έχουν αρχίσει να επιδίδονται σε διάφορα αυτό το διάστημα.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες, όμως, συν η θερμοκρασία που σιγά-σιγά αυξάνεται, απαιτούν από εμάς ενέργεια, την οποία μπορεί να μας δώσει η σωστή διατροφή και οι κατάλληλες επιλογές τροφών, ειδικά φρούτων και λαχανικών, που βρίσκονται στην εποχή τους αυτή την περίοδο. Αν δεν γνωρίζετε τι να επιλέξετε και τι είναι καλύτερο να βάλετε στο καλάθι του σούπερ-μάρκετ και στη συνέχεια στο πιάτο σας, τότε η παρακάτω λίστα θα σας φανεί χρήσιμη.

Φράουλες: ένα δροσιστικό επιδόρπιο

Μικρότεροι τις πασπαλίζαμε με ζάχαρη και τις καταβροχθίζαμε πίνοντας μετά και το γλυκό ζουμί τους. Έχοντας κόψει οι περισσότεροι πλέον τη ζάχαρη ή έστω προτιμώντας την καστανή με το ανοιξιάτικο αυτό φρούτο, οι φράουλες έχουν μετατραπεί σε ένα ακόμη πιο υγιεινό σνακ, πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, με τις θερμίδες τους να μην ξεπερνούν τις 40 ανά 100 γραμμάρια (χωρίς τη ζάχαρη φυσικά). Πώς να τις απολαύσετε: Προσθέστε τες στη φρουτοσαλάτα σας, στο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή απολαύστε τες σκέτες κι αν έχετε χρόνο, γιατί να μην φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα φράουλα;

Ραπανάκια: και για την όρεξη και για την υγεία σας

Ένα από τα τραγανιστά και με λιγοστές θερμίδες σνακ του Μαΐου, τα ραπανάκια είναι γεμάτα βιταμίνες, διατηρώντας υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, βοηθώντας μας να αισθανόμαστε χορτάτοι με λίγες θερμίδες (τα 3 μικρά ραπανάκια αποδίδουν μόλις 10 θερμίδες). Πώς να τα απολαύσετε: Κόψτε τα και προσθέστε τα στη σαλάτα για να της δώσετε μια γεύση που θα πιπερίζει. Μπορείτε ακόμη να το βάλετε στο γκριλ και να τα προσθέσετε στη σαλάτα στη συνέχεια.

Αβοκάντο: φουλ στα καλά λιπαρά

Είναι κρεμώδη, απολαυστικά και χορταστικά, αποτελώντας ένα πολύ «γεμάτο» σνακ ή συνοδευτικό στο γεύμα σας, πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και Κ και φυλλικό οξύ. Γι’ αυτό που είναι διάσημα τα αβοκάντο, όμως, είναι τα καλά λιπαρά τους, τα οποία δρουν ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς. Χρειάζεται προσοχή, παρ’ όλ’ αυτά, στις ποσότητες που θα καταναλώσετε αν προσέχετε τη σιλουέτα σας, καθώς μια μόνο φέτα του φρούτου ξεπερνά τις 50 θερμίδες, ενώ ένα ολόκληρο αβοκάντο μπορεί να φτάσει και τις 300. Πώς να το απολαύσετε: Αφαιρέστε τη μαγιονέζα από το σάντουιτς που παίρνετε στη δουλειά και προσθέστε του αβοκάντο, έτσι ώστε να έχει κρεμώδη υφή, χωρίς τις κενές θερμίδες της μαγιονέζας. Ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε μικρά κομμάτια στη σαλάτα σας.

Μανιτάρια μορέλ: ακριβά, αλλά θρεπτικά

Βρίσκονται στην εποχή τους και παρ’ όλο που μπορεί να μην τα βρείτε πολύ εύκολα ή να χρειαστεί να πληρώσετε κάτι παραπάνω γι’ αυτά, τα συγκεκριμένα μανιτάρια παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και φωσφόρο, μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών. Πώς να τα απολαύσετε: Δοκιμάστε τα σπογγώδη αυτά μανιτάρια με το κοτόπουλο, με κρεατικά ή στο γκριλ, προκειμένου να τους δώσετε γεύση και να ενισχύσετε την πρωτεΐνη τους.

Βερίκοκα: ήρθε η ώρα να μάθετε «τι εστί βερίκοκο»

Είναι γευστικά, αρωματικά και ένα από τα φρούτα που σημαίνουν την έλευση του καλοκαιριού. Μπαίνουν στην εποχή τους στα μέσα Μαΐου και αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και C, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο, χορταίνοντας μας αρκετά και για πολλή ώρα και φέρνοντας ισορροπία νατρίου-καλίου στον οργανισμό μας, βοηθώντας στο να διατηρηθεί η αρτηριακή μας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Πώς να τα απολαύσετε: Σκέτα στη δουλειά σαν σνακ, μιας και μπορείτε να τα κουβαλάτε παντού και πάντα μαζί σας ή να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας, κόβοντάς τα σε μικρά κομμάτια.

Φύλλα πικραλίδας: ένα λαχανικό που θα τονώσει τη σαλάτα σας

Όλοι γνωρίζουμε καλά ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν μια νότα υγείας στη διατροφή μας και τα φύλλα πικραλίδας αποτελούν μια ιδιαιτέρως «δυνατή», αλλά όχι και τόσο διαδεδομένη επιλογή. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και μαγνήσιο, όπως επίσης φώσφορο και χαλκό, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν υψηλές ποσότητες βήτα-καροτίνης, γνωστής και ως προβιταμίνη Α, αντιοξειδωτικής ουσίας που τονώνει το ανοσοποιητικό. Πώς να το καταναλώσετε: Σοτάρετέ τα με σκόρδο ή σιγοβράστε τα ή προσθέστε τα στη σαλάτα ή στη σούπα σας.

Κεράσια: το… κερασάκι στην τούρτα

Επιτέλους έφτασε η εποχή τους και μπορούμε να γεμίσουμε και πάλι το μπολ με κεράσια, τρώγοντάς τα ένα-ένα και χαλαρώνοντας με την ανοιξιάτικη αυτή γεύση. Είναι αντιοξειδωτικά, περιέχουν βιταμίνη C και Α, ενώ ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά τους βρίσκουμε και το κάλιο, το ασβέστιο, το φώσφορο, το σίδηρο, το μαγνήσιο κ.ο.κ. Τα μεταλλικά άλατά τους μειώνουν τη σωματική κόπωση, ενώ τα κεράσια δρουν ευεργετικά και όσον αφορά τη λειτουργία του εντέρου. Οι θερμίδες τους είναι επίσης πολύ χαμηλές (4 θερμίδες ανά κεράσι), δίνοντάς μας το ελεύθερο να τα απολαύσουμε και να γλυκαθούμε. Πώς να τα καταναλώσετε: Η καλύτερη επιλογή είναι σκέτα, αλλά παρ’ όλ’ αυτά μπορείτε να πιείτε το χυμό τους ή να τα κόψετε και να τα προσθέσετε στο γιαούρτι ή τα δημητριακά.

Μάραθος: θαυματουργό βότανο

Μοιάζει με τον άνηθο και κάνει καλό στις νέες μητέρες, όσον αφορά την προώθηση παραγωγής γάλακτος. Είναι ευεργετικός, όμως, και στους υπόλοιπους, καθώς μπορεί να κάνει καλό στο φούσκωμα, τη διάρροια, τις αναπνευστικές διαταραχές που αυτή την περίοδο είναι συχνές, τη δυσκοιλιότητα, τους κολικούς κ.ο.κ., ενώ έχει αποδειχτεί η ευεργετική του δράση και όσον αφορά την αναιμία. Πώς να τον καταναλώσετε: Μπορείτε να τον προσθέσετε στο κρέας, στο σπανακόρυζο, στις σουπιές και το χταπόδι ή να φτιάξετε μαραθοπιτάκια με σφολιάτα, μάραθο, δυόσμο και κρεμμύδια.

Ρόκα: πράσινη και δροσερή

Άλλο ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό, η ρόκα, μπορεί εύκολα να «κερδίσει» τα περισσότερα συστατικά μιας σαλάτας, αφού περιέχει 8 φορές περισσότερο ασβέστιο, 5 φορές περισσότερη βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη K και 4 φορές περισσότερο σίδηρο από το μαρούλι , σύμφωνα με τους ειδικούς. Πώς να το καταναλώσετε: Μα φυσικά στις καλοκαιρινές σαλάτες, στο ντάκο, αλλά και στα ζυμαρικά σας.